Vždy, když začne jaro, tak moje tělo potřebuje vše zelené. Zelené smoothie, křupavý zeleninový salát a klidně i grilovanou cuketu.
Tohle období má také jedno velké kouzlo. A to, že vše je čerstvé. Vše začíná růst a tak mladé rostlinky můžeme sbírat a vychutnávat si jejich mladou chuť.
Jedny ze základních zelených rostlin jsou mladé kopřivy a také medvědí česnek. Jelikož jejich sezóna rychle končí, tak se jich snažím co nejvíce nabažit. Dávám je do nádivky, připravuji z nich těstoviny, dávám je do polévky, smoothie, ale také z nich dělám pesto. Zásoby na zimu se vždy hodí.
Velikonoční chléb z mladých kopřiv
Pesto z mladých kopřiv
Quiche z mladých kopřiv
Nádivka
Pesto z medvědího česneku
Těstoviny s medvědím česnekem
Rozpečený sýr s medvědím česnekem
Jedna z variant je i toto úžasné, jemné rizoto plné silné chuti těchto rostlinných mláďat. Tak jdeme na něj...
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
INGREDIENCE:
- 50 g medvědího česneku
- 50 g mladých kopřív
- 3 malé šalotky
- 1 + 1polévková lžíce másla
- 400 g rýže Arborio (kulatozrnná)
- 4 ks sušených rajčat
- cca 1,5 l vývaru (já používám 0,5l Konečně vývar a litr vody)
- 100 g parmazánu
- pro zpestření chuti - slunečnicová semínka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Medvědí česnek
Mladé kopřivy
Nejprve si pokrájíme na drobno šalotku.
Rozpálíme si pánev na střední plamen a když je rozpálená, tak na ní přidáme lžíci másla.
Ihned přidáme pokrájenou šalotku.
Restujeme do zlatava.
Poté přidáme nepropranou rýži.
Minutu orestujeme.
Přidáme pokrájená sušená rajčata.
A pomalu zaléváme vývarem. Hlavně nelijte vývar najednou. Vždy je důležité nalít cca 2 naběračky a pomalu míchat. Když se vývar vyvaří, tak přidáme další 2 naběračky. A takhle pokračujeme, až je rýže měkká.
Když je rýže měkká, tak pokrájíme kopřivy.
A také medvědí česnek.
A přidáme je k rýži.
Cca 3 minuty ještě mícháme a nakonec přidáme parmazán.
A lžíci másla.
V rizotu by mělo být trocha tekutiny. Mělo by být lehce mazlavé od sýru, másla a vývaru. Určitě ne suché.
Podávejte s hoblinkami parmazánu.
Pro zpestření chuti posypte rizoto slunečnicovými semínky.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
Vyzerá dokonale (: mňam.
OdpovědětVymazatDaniela
Děkuji a určitě vyzkoušej :-)
VymazatVypadá nádherně :)
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatKdybys věděla, jakej jsi mi udělala hlad ;) mňam!
OdpovědětVymazattripsandweekendactivities.wordpress.com
A to je dobře. To je totiž účel :-)
Vymazat