HLÍVA ÚSTŘIČNÁ S PETRŽELKOU


Upřímně k hlívě jsem musela dospět. Vzhledově mě nikdy nelákala a tak jsem neměla důvod si jí kupovat a zkoušet recepty.

Ale poslední dobou se z hlívy stal takový boom a je téměř všude. Čím dál častěji se s ní setkávám v restauracích a ochutnávám různé druhy příprav.

Naprosto jsem si jí oblíbila například v Dršťkové polévce, kde místo dršťěk je právě hlíva. Nebo grilovanou. A to je důvod, proč sepisuji tento recept.

Asi sami znáte tu chvíli, kdy si naprosto zamilujete nějakou chuť a nemůžete se jí nabažit. A to mám přesně s grilovanou hlívou. Hledala jsem ale metodu, jak jí udělat, aby nebyla měkká a slizká, ale naopak opečená a krásně křupavá.

Zjištění bylo jednoduché. Nesmí se dělat na pánvi, protože tam se díky malému místu spíše dusí. Ale musí se dělat na grilu. Jak klasickém, tak klidně kontaktním.

Doba přípravy: 20 minut 
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce

INGREDIENCE:
  • 500 g hlívy ústříčné
  • 3 malé cibule
  • hrst hladkolisté petrželky
  • máslo
  • sůl, pepř
  • chléb

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si oloupeme a pokrájíme cibuli na tenká půlkolečka.
 Rozpálíme gril a když je rozpálený, tak na něj dáme cca polévkovou lžíci másla.
 Na máslo ihned položíme pokrájenou cibuli a opékáme do zlatova.
 Mezitím si pokrájíme hlívu na plátky/proužky.
 Opečenou cibuli přendáme do kastrůlku.
 Na gril dáme zase kousek másla.
 A poklademe na něj pokrájenou hlívu.
 Výhoda kontaktního grilu je, že se může přiklopit a opékat z obou stran.
 Krásně opečenou a křupavou hlívu přendáme do kastrůlku k cibuli.
 Pokrájíme si hrst hladkolisté petrželky. Osolíme. Opepříme a podáváme s plátkem chleba.



8 komentářů:

  1. Dnes jsem dělala hlívu podle tvého receptu, přidala jsem ještě tymián a doma samá chvála, prý se u tebe mám inspirovat častěji. Mně teda ale přijde, že už vaří jenom podle tebe! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko tak to moc ráda slyším. Je krásně slyšet, že někoho inspiruji. Jen tak dál :-)

      Vymazat
    2. Jsi pro mě (a jistě i pro mnoho dalších) inspirací nejen ve vaření, ale i v celkovém přístupu:) Kdyby bylo víc takto naladěných lidí, tak je na světě ještě hezčejc:)

      Vymazat
    3. Zuzí to je krásné. Děkuji moc a opravdu si toho vážím :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat,jestli se to dá dělat i na pánvičce,když nemám kontaktní gril?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě dá, jen na tom grilu má více místa a tak se peče do křupava a nedusí, tak raději doporučuji opékat na dvou pánvích :-)

      Vymazat