Tento dort jsem poprvé upekla před týdnem a od té doby jsem ho pekla už 3x. Neuvěřitelné, že? Ale nebojte, nejíme doma koláče jako o závod, ale jeden jsem dala mamce a jeden jsem donesla mému sympatickému doktorovi, jako poděkování za úžasnou péči. Neber úplatky, já vím. Já je ale dávám a moc ráda.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8-12 ks
INGREDIENCE:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- jemně strouhaná kůra z půlky citronu
- šťáva z půlky citronu
Krém:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1 vanilkový puding
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
Na ozdobu:
- ovoce
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Také máslo.
A také cukr.
Nastrouháme kuru z citronu.
A přilijeme šťávu z citronu.
A těsto důkladně prohněteme do tuhé hmoty. Poté vložíme do lednice.
PŘÍPRAVA KRÉMU:
Odměříme si 300 ml mléka a půlku nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.
Do zbylé půlky přimícháme pudinkový prášek.A důkladně rozmícháme. Když se mléko vaří, tak do něj nalijeme rozmíchanou směs a mícháme.
Když je pudink hotov, to znamená tuhý, tak do něj zamícháme tvaroh.
A také cukr.
Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.
Těsto vyjmeme z lednice a rozprostřeme do formy.
Na rozprostřené těsto nalijeme tvarohovou směs.
A vše posypeme ovocem.
Vypadá naprosto úžasně👍Hned bych kousek zbaštila😋
OdpovědětVymazatDěkuji moc, tak šup do něj :-)
VymazatMňam, vyzerá dokonale (:
OdpovědětVymazatLifestyle & beauty by Daniela
Děkuji :-)
VymazatUž je v troubě ! :-)
OdpovědětVymazatA jak chutnal?
VymazatVyzerá to parádne...či už fotky prípravy alebo finálny koláč! Kika – Blog for smile
OdpovědětVymazatDěkuji moc Kristy :-)
VymazatPáni :) určitě zkusím. Hrozně se mi navíc líbí, jak máš nafocený krok za krokem. Skvělý pomocník :)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, jedna holka mi to kritizovala, že je to jak pro blbé, ale já sama mám pocit, že když vařím dle kuchařky, že se v popisu ztrácím a tohle i mně hodně pomáhá :-)
VymazatTen vypadá nádherně!! Ještěže na něj doma nemám suroviny, musela bych si ho udělat a pak sníst :D
OdpovědětVymazatŠárka
To je ale velká škoda :-)
VymazatHmm, tak to vypadá tak božsky že asi zhřeším :)) O tom robotu co máš uvažuju už nějaký ten pátek. Vyplatí se investovat, Kači? Akorát mám menší problém a to že už na naší pidi panelákové lince nemám místo kde by mohl přebývat :-/
OdpovědětVymazatJá byla hodně proti němu. Myslela jsem, že to je jen marketingový tah a přitom je skvělý. Nebo takhle, pro to moje vaření to stačí bohatě. :-)
VymazatZkusim. Krása
OdpovědětVymazatTery
Tak pak napiš, jak chutnal :-)
VymazatAsi budu muset opět péct :-)
OdpovědětVymazatJen do něj :-)
VymazatTak a je v troubě, snad se povede :-)
OdpovědětVymazatDěkuji za recept.
Barča
Povedl? :-)
VymazatTen tedy vypadá luxusně, mňam :)
OdpovědětVymazattouhyalasky.blogspot.cz
Děkuji moc :-)
VymazatTy fotky jsou úžasný, skoro bych snědla obrazovku :-)
OdpovědětVymazathih děkuji moc :-)
VymazatTak kolac jsem zkousela, ale nepodvedl se. I po hodine peceni byl nedopeceny, kurka byla moc tlusta a ovoce mi pustilo hodne stavy, takze ani nebyl moc hezky.
OdpovědětVymazatDnes dopoledne jsem ho zkusila a je výborný! Zatím nejsem žádná velká kuchařka, ale cokoliv jsem zkusila z tvého blogu, bylo vždycky výborné a zůstalo to stálicí :) Asi to bude i u tohodle koláče :)
OdpovědětVymazatTo moc ráda slyším. Snažím se dělat recepty tak, aby to nebyla žádná věda a přitom to chutnalo. Tak mě těší, že to tak vychází :-)
VymazatVýborný !!! najlepší tvarohový koláč aký som kedy jedla :) všetkým chutil :)
OdpovědětVymazatKačí to mám opravdu radost, děkuji za krásnou zprávu :-)
VymazatTak dneska jsem pekla a byl velmi dobrý, už je skoro pryč (ach jo :D), jenom jsem to asi trošku přehnala s rybízem a nedošlo mi, že je o tolik kyselejší, takže jsme ho pak z koláče shrnovali (no a pak stejně snědli). Těsto a náplň byly chuťově výborné (i za syrova), a tento recept mohu jen doporučit :) Příště možná zkusím s jahodami...
OdpovědětVymazatTerezko, děkuji za krásnou zprávu. Jsem ráda, že vám chutnal. Já ho dělám i s borůvkami, třešněmi, malinami, jahodami, prostě co je :-)
VymazatTak dnes jsem pekla a byl vynikající ! už je ho půlka pryč a to i přesto, že jsem tam nasypala asi tak tunu rybízu, díky kterému získal koláč výjimečně kyselou chuť (to ale nevadilo, my jsme si ho oddělali :D). Můžu jen doporučit ! :D (příště ho zkusím s jahodami)
OdpovědětVymazatJé to mám radost :-)
VymazatPrave jsem upekla a musim rict, famozni!!! Vynikajici!!! Diky, diky ;) perfektni recepty. Jsem moc rada, ze jsem nasla vase stranky. Budu zkouset dalsi recepty. Hezky den ;)
OdpovědětVymazatPájo, děkuji moc za tento vzkaz. Tohle mě vždy zaručeně nakopne :-)
VymazatTak jsem recept zkousela a moc nedopadl, nevim jestli to je britskou moukou nebo nahrazenim tvarohu jejich ricottou...kazdopadne dekuji za recept, mate ho krasne zpracovany. Brzy na vasi stranku zavitam pro nejakou inspiraci znovu. 😊
OdpovědětVymazatNatálko, tak to mě moc mrzí. Protože za tento bych dala ruku do ohně. Kdokoliv ho jedl, tak si sedl na zadek z toho. Ale tak snad dopadne něco jiného. Ty druhy potravin je šílenost. Klasický tvaroh a další klasické české produkty člověk prostě nenahradí :-)
VymazatToto je už tretí recept, ktorý som z tvojho blogu skúsila a musím povedať, ak to bude takto pokračovať budem vážit 100 kilo :), to je takááá lahoda, je jedno ci susenky, cupcakes, alebo tento koláč, proste uuuužastné, lahodneeeé, mňaaam
OdpovědětVymazatJééé já to tak miluji, přesně pro tohle to dělám. Děkuji moc :-)
VymazatDobrý deň :) vyzerá úžasne, chystám sa ho upiecť, ale mám otázočku. Ten tvaroh môžem dať do teplého pudingu? Alebo puding najskôr vychladiť?
OdpovědětVymazatĎakujem a prajem krásny deň :) Kika
Ano klidně do teplého :-)
Vymazatahoj:) vypada to uchvatne! jen se chci zeptat, zda mrazene ovoce nepustim moc stavy?
OdpovědětVymazatPustí ale nevadí to tomu :-)
VymazatTak dneska jsem byla nakoupit suroviny a zítra se do něj pustím. Doufám že se povede 😉
OdpovědětVymazatA povedl?
VymazatUž ho mam v troubě.....jsem na něj zvědavá. Hanka
OdpovědětVymazatVěřím, že bude chutnat :-)
VymazatUž je v troubě, snad se povede, i když jsem místo šťávy z citrónu (nemám doma) dala rum a navrch opravdu hooodně čerstvých malin. Ten postup "jak pro blbý" mi naprosto vyhovuje. Zajímá mě, jak jsi koláč dostala z té formy? Na fotce je na talíři a mně to nejde do hlavy :-D.
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, mně ten fotopostup také vyhovuje, když podle sebe vařím :-D Já mám formu s vyndavacím dnem. Je to naprostá pecka na tyhle koláče :-)
VymazatDobrý večer. Včera jsem pekla dle tvého receptu koláč s mascarpone a jahodami a dnes uz je v troubě tento koláč. Peču ho na zítřejší návštěvu v práci (jsem na mateřské ),tak doufám že kolegům bude chutnat. Moc děkuji za inspiraci jak s recepty tak s přípravou "vybavení" pro miminko, dnes jsem si podle tvých tipů dovybavovala přebalovací pult :-)
OdpovědětVymazatJééé to mě vždycky tak potěší, děkuji moc :-)
VymazatDobrý den, a jakou máte velikost formy :)? Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazat26 cm :-)
VymazatAhoj Káčí, koláč vypadá skvěle ,za chvíli jdu na něj :-) akorát jsem se chtěla zeptat jestli nechcs psát nebo vyfotit i receptu nastavec, ktery vždycky používá s? Já se v tomhle vůbec nevyznam ještě :-D
OdpovědětVymazatnástavcem myslíš co? :-)
VymazatMyslím ty metly :-D
VymazatJi se vychlazeny nebo uz se da jist teply?
OdpovědětVymazatjestli tě nebude bolet břicho, tak klidně teplý :-)
VymazatJednoduche a luxusni. Mela jsem po ruce jen lesni jahody a par boruvek, ale byla to pecka. Nechala jsem pres noc vychladit, v horku skvele osvezeni.
OdpovědětVymazatTak to mám obrovskou radost :-)
VymazatTenhle recept je nejlepší. Oba s manželem máme rádi takové ty vláčné, vlhké koláče, takže tohle byla sázka na jistotu, ale výsledek nás stejně ohromně mile překvapil (ten krém!). Za poslední měsíc jsem ho pekla nejen pro nás už asi čtyřikrát, s rybízem a jahodami - a nejenže skvěle chutnal, ale i dobře vypadal, což se u mě nestává zas tak často :) Díky moc za tenhle blog!
OdpovědětVymazatP.S. Zrovna posledních pár týdnů řeším, že bych si pořídila foťák na focení jídla. Jeden jsem si vyhlédla a teď jsem si náhodou všimla, že to je ten, kterým fotíš tyhle nádherné fotky. Asi už mám jasno :)
Marti děkuji moc, mám to stejné, také mám ráda vlhké buchty :-)
VymazatPokud do něj půjdeš, tak doporučuji rovnou koupit objektiv 45 mm, bez něho ten foták téměř nemá smysl. Na focení jídla i portrétů dokonalost :-)
Díky za odpověď a doporučení, už mám tuhle kombinaci foťáku a 45 mm objektivu objednanou. Těším se jako malá!
VymazatDobrý den, vypadá to úžasně, určitě vyzkouším! Můžu se zeptat, jaký průměr má ta forma na koláč? Děkuji :)
OdpovědětVymazatJá mám 26 cm :-)
VymazatZítra peču mamince k svátku, tak doufám, že se mi povede. Sama na něj mám teda hroznou chuť! :D :)
OdpovědětVymazatUrčitě. A povedlo se?
VymazatDobré odpoledne Kačenko, narazila jsem na tento recept,zatím jsem vše zvládla,koláč je v troubě,už se na něj těším.Myslím,že vyzkouším další recepty od vás,připadá mi vše naprosto perfektní a podle mého gusta.Takže moc děkuji a dám vědět jak koláč dopadl.Příjemný den Soňa
OdpovědětVymazatSoni, to moc ráda čtu. Snažím se dělat recepty pro "obyčejné" lidi, protože i já taková jsem. Recept, kdy musím oběhnout půlku Prahy kvůli surovinám mě odradí hned v začátku ač vím, že musí být výborný :-)
VymazatKolac je naprosto uzasny, rychle hotovy.. delala jsem v sobotu a dneska tvuj dynovy a je pulka pryc... akorat takhle nezhubnu :-)
OdpovědětVymazatHa ha hlavně, že jsi spokojená :-)
Vymazatza tento tyden ho ted pecu podruhe :D je super! Dekuju moc
OdpovědětVymazatKoláč jsem pekla pro ségru k narozeninám, a byl naprosto úžasný, všem moc chutnal, takže se u nás určitě nepekl naposledy. Děkuji moc za Vaše inspirativní recepty. A fotopostup je naprosto skvělý.
OdpovědětVymazatMějte se hezky, Radka
Radko to mě moc těší, já děkuji :-)
VymazatVypadá božsky :) hned dnes vyzkousim :)
OdpovědětVymazatJen se zeptám, formu klasicky vymazat a vysypat moukou ? Děkuji :)
Jde oboje.
VymazatFormu vymazat a vysypat moukou ? Či dat pečici papír ? :)
OdpovědětVymazatOboje jde.
VymazatKolac je skvely ikdyz jsem pouzila misto citronu mensi pomeranc. Mnamka :)diky za recept
OdpovědětVymazatTento recept byl první, který jsem udělala z těchto stránek. Dopadl výborně. Vypadal krásně a byl chuťově výborný. Děkuji.
OdpovědětVymazatDnes jsem pekla, je VYNIKAJÍCÍ ;) Děkuji za recept 👍
OdpovědětVymazatBěžně se k receptům nevyjadřuji, ale tohle je prostě boží!
OdpovědětVymazatVáš recept je úžasný ,moc mi chutnal
OdpovědětVymazatVypadá luxusně 🙂👍 právě jsem ho dala do trouby 👍 místo hladké mouky jsem dala mandlovou mouku, tak snad to ničemu nevadí a povede se mi jak vám 🤗🍀
OdpovědětVymazat