Kombinace tvarohu nebo smetany s jahodami mi připomíná dětství. Komu také ne, že? Prázdniny u babičky, večery na dovolené plné letního ovoce jsme vždy oslazovali jahodami se smetanou. A na této vzpomínce je i založený této dort.
Korpus je jedna velká sušenka, která se přes noc nasákne vláhou z jahod a krém je zahuštěný chia semínky. Náplň je bez přidaného cukru, takže to je vlastně takové príma letní mlsání.
Nezapomeňte, že dort musí tuhnout přes noc, aby chia semínka stihla nabobtnat a zahustit krém.
Tak jdeme na to....
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
Těsto:- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- jemně strouhaná kůra z půlky citronu
- šťáva z půlky citronu
Krém:
- 2 zakysané smetany
- 40 ks jahod + na ozdobení
- 8 lžic chia semínek
Jdeme si připravit korpus.
Dále přidáme máslo. Nejlépe povolené.
Ještě trochu citronové kury.
A zakápneme šťávou z půlky citronu.
Vše zpracujeme do tuhého těsta a dáme na chvíli do ledničky zatuhnout.
Do mísy vložíme 1 zakysanou smetanu.
Přidáme chia semínka.Očistíme si jahody.
A v hlubokém talíři je důkladně rozčvachtáme. Jahody vložíme do mísy a vše důkladně zamícháme.
Připravíme si dortovou formu a vystele ji pečícím papírem.
Na dno natlačíme cca půl centimetrovou vrstvu těsta. Rozpálíme si trobu na 160 stupňů a dáme péct do zlatova.
Ze zbytku těsta uděláme placičky a dáme péct. Vzniknou báječné sušenky.
Zlatavý korpus vyndáme a necháme vychladnout.
Krém z jahod a smetany by měl být už lehce nabobtnalý. Chia tedy začínají nasávat vláhu.Krém důkladně rozprostřeme na vychladlý korpus.
Nyní si připravíme druhou zakysanou smetanu a opatrně ji rozprostřeme na povrchu.
Na úplně vrch můžeme rozprostřít plátky jahod. Ale můžeme poházet i celé kusy.
Necháme ztuhnout přes nos. Já se ho snažila vyndat za cca 4 hodiny a byl stále řídký. Druhý den byl perfektní.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
Tyjo tak to určitě udělám, zrovna jsem si říkala, že bych chtěla něco takového s jahodami :D A Kačí na jaký průměr formy je tenhle recept? Díky :))
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda :-)
VymazatJá to dělala na 18 cm, ale byl zbytečně vysoký. Takže ideál Ikea 22 cm
Nechce se mi péct piškot. Takže bych to zkusila s piškotami, když se to nechá dlouho vychladit, tak to musí být taky výborné.
OdpovědětVymazatPřesně tak, variant je určitě hodně :-)
VymazatTak to vypadá naprosto perfektně, mňam :)
OdpovědětVymazatA i chutná. Mnam :-D
VymazatZajímavý recept, ale kam se prosím dává ten cukr, který je v ingrediencích, ale v popisku ne?? A nebylo by lepší dát na rychlejší ztuhnutí plátky želatiny, jako třeba do panna cotty?? Mně to po 15 h v ledničce přišlo stále dost řídké :(
OdpovědětVymazatMno do těsta :-) Ale v popisku vypadl. Už jsem to opravila. Děkuji moc.
VymazatJinak já jí tam nedávám, ale určitě to není na škodu.