Někdo s chřestem ještě nepřišel do styku, někdo ho vaří denně a někdo stále tápe, co s ním. A tak jsem se rozhodla vám sepsat pár zajímavých rad a tipů, jak na něj a také samozřejmě něco o něm.
RECEPTY Z MÉHO BLOGU:
Noky s pancettou a zeleným chřestem
Chřest s cuketou v rajčatové salze
Chřestový salát s jahodami
Chřestová omeleta
Quiche se zeleným chřestem
Chřestová polévka bez smetany
Bramborový salát s chřestem a pomerančovou zálivkou
O CHŘESTU:
Chřest se dělí na dva základní druhy a to bílý a zelený. Ale občas můžete narazit i na fialový.
Je to jedna a ta samá rostlina, jen bílý roste pod zemí a zelený nad zemí. Jelikož na něj svítí sluníčko a působí fotosyntéza, tak krásně zezelená. Liší se tedy obsahem chloroylu.
Chuť zeleného chřestu je výraznější, struktura jemnější a proto cena lehce vyšší.
Bílý chřest je chuťově slabší a bývá i dřevnatější. Proto se bílý chřest doporučuje loupat, za to zelený nemusí.
Chřest má silné detoxikační účinky a nízký počet kalorií. Je tedy vhodný při jarní očistě či při boji s kily před letní sezónou.
Je nabitý živinami a minerálními látkami. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a vitamíů A, C, E, B1, B2 a Kyseliny listové.
Má příznivé účinky při onemocnění močového ústrojí i ledvin, jater a žlučníku. Také na srdce a krevní oběh.
A jelikož je to opravdu zázračná rostlina, tak je to velké afrodiziakum.
CHŘEST V BODECH:
- snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu
- pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování možku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu
- upravuje hladinu cukru v krvi (cukrovku i hypoglykemii)
- má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí následky zánětů močových cest
- velmi příznivě působí na problémy s prostatou
- již v antice se používal jako oblíbené afrodisiakum, zlepšuje plodnost mužů a žen
- harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti
- brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil
- upravuje trávení a vyměšování (průjem i zácpu). Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva
SKLADOVÁNÍ CHŘESTU:
Abyste zabránili vadnutí a scvrkávání chřestu, tak je dobré doržovat tyto zásady:
- skladujte chřest ve vlhké utěrce nebo papíru při teplotě 5-7 st.
- napusťte si sklenici s vodou a uříznutou část ponořte do vody, stejně jako vaše oblíbené květiny
- chřest, který neskladujete žádným popsaným způsobem spotřebujte do 3 dnů. Pak uvadne a ztrácí svojí kvalitu
- nebo ho zakonzervujte a uložte zásoby na období mimo sezónu
TIPY PŘI VAŘENÍ:
- bílý chřest vždy oloupejte škrabkou
- loupejte ho od špičky směrem dolů
- špička je to nejlepší a nejchutnější na chřestu
- slupky z chřestu můžeme použít na ochucení polévky nebo usušit a používat jako koření do polévek
Blanšírování
Připravte si hrnec plný vody. Přiveďte jí k varu a osolte.
Jakmile se bude voda vařit, tak do ní vložte chřest na 2 minuty.
Poté vyjměte a ihned zachlaďte ledovou vodou. Tím se zastaví proces vaření.
Barva bude stále krásně zelenkavá a chuť výrazná.
Vaření v páře
Pokud nemáte napařovač, tak napusťte hrnec cca 3 cm vody a přiveďte k varu.
Vložte do hrnce cedník, na cendník chřest a přiklopte.
Takto chřest napařujte cca 5-7 minut.
Opět se zachová plná chuť a krásná barva.
Restování
Pokrájejte si chřest na cca 5 cm kousky.
Rozpalte pánev a když je rozpálená, tak na ní dejte lžíci olivového oleje a kousky chřestu.
Restujte cca 5 minut a u toho míchejte, aby se chřest orestoval ze všech stran.
Poté osolte a opepřete a podávejte jako přílohu k masu.
Pečení
Rozpalte troubu na 200 stupňů.
Na plech rozprostřete chřest, pokapejte olivovým olejem, solí a pepřem.
Jako další možnost je každý chřest obalit ve slanině nebo posypat sýrem.
Poté dejte plech do trouby na 8-10 minut.
Bez úpravy
Chřest je možné jíst syrový. Proto ho použijte jako jednu ze složek do salátů nebo do smoothie.
V tomto stavu je jeho chuť nejvýraznější a má nejsilnější účinky, obsah vitamínů a živin.
Zdroj a inspirace: ceskychrest.cz, lifee.cz, spektrumzdravi.cz
Super! Zrovna jsem chřest koupila a přemýšlím jak ho využít. Můžu se zeptat, jaký chřest preferujete? Já mám doma na ozkoušení zatím jenom ten bílý. 🙂
OdpovědětVymazatUrčitě zelený. Je plný chuti a není tak dřevnatý a nemusí se škrarbat. Chuť je výraznější. Ale skvělý jsou oba :-)
VymazatKrásně napsané.Teď už vím,jak ho připravit.Díky za tipy.
OdpovědětVymazatDěkuji moc. Jsem ráda, že to je přínosné :-)
VymazatJeště jeden detail, chřest je nejlepší vařit ve vysokém hrnci, kde hlavičky zůstanou nad hladinou a jsou pak krásně křupavé. Prodávají se na to i speciální hrnce, servírovací tácy a kleště. Má nejoblíbenější kombinace je s vařeným bramborem, holandskou omáčkou a schwarzwaldskou šunkou.
OdpovědětVymazatVidíš to a to jsem vůbec nevěděla. Jsem zase o něco chytřejší. S holandskou je to přímo boží :-)
Vymazat