O CHŘESTU

Už je to pár týdnů, kdy započala sezóna chřestu. Určitě jste si všimli, že nabídka chřestu i receptů na vás kouká na každém rohu. Je to tím, že sezóna chřestu trvá pouze pár týdnů v roce a pak zase zmizí a opět musíme čekat na jaro. V podstatě, když začne sezóna chřestu, začíná i jaro. Pro mě určitě.

Někdo s chřestem ještě nepřišel do styku, někdo ho vaří denně a někdo stále tápe, co s ním. A tak jsem se rozhodla vám sepsat pár zajímavých rad a tipů, jak na něj a také samozřejmě něco o něm.


RECEPTY Z MÉHO BLOGU:
Noky s pancettou a zeleným chřestem
Chřest s cuketou v rajčatové salze
Chřestový salát s jahodami
Chřestová omeleta
Quiche se zeleným chřestem
Chřestová polévka bez smetany
Bramborový salát s chřestem a pomerančovou zálivkou



O CHŘESTU:
Chřest se dělí na dva základní druhy a to bílý a zelený. Ale občas můžete narazit i na fialový.
Je to jedna a ta samá rostlina, jen bílý roste pod zemí a zelený nad zemí. Jelikož na něj svítí sluníčko a působí fotosyntéza, tak krásně zezelená. Liší se tedy obsahem chloroylu.
Chuť zeleného chřestu je výraznější, struktura jemnější a proto cena lehce vyšší.
Bílý chřest je chuťově slabší a bývá i dřevnatější. Proto se bílý chřest doporučuje loupat, za to zelený nemusí.

Chřest má silné detoxikační účinky a nízký počet kalorií. Je tedy vhodný při jarní očistě či při boji s kily před letní sezónou.
Je nabitý živinami a minerálními látkami. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a vitamíů A, C, E, B1, B2 a Kyseliny listové.
Má příznivé účinky při onemocnění močového ústrojí i ledvin, jater a žlučníku. Také na srdce a krevní oběh.
A jelikož je to opravdu zázračná rostlina, tak je to velké afrodiziakum.

CHŘEST V BODECH:
  • snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu
  • pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování možku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu
  • upravuje hladinu cukru v krvi (cukrovku i hypoglykemii)
  • má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí následky zánětů močových cest
  • velmi příznivě působí na problémy s prostatou
  • již v antice se používal jako oblíbené afrodisiakum, zlepšuje plodnost mužů a žen
  • harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti
  • brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil
  • upravuje trávení a vyměšování (průjem i zácpu). Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva

SKLADOVÁNÍ CHŘESTU:
Abyste zabránili vadnutí a scvrkávání chřestu, tak je dobré doržovat tyto zásady:
  • skladujte chřest ve vlhké utěrce nebo papíru při teplotě 5-7 st.
  • napusťte si sklenici s vodou a uříznutou část ponořte do vody, stejně jako vaše oblíbené květiny
  • chřest, který neskladujete žádným popsaným způsobem spotřebujte do 3 dnů. Pak uvadne a ztrácí svojí kvalitu
  • nebo ho zakonzervujte a uložte zásoby na období mimo sezónu

TIPY PŘI VAŘENÍ:
  • bílý chřest vždy oloupejte škrabkou
  • loupejte ho od špičky směrem dolů
  • špička je to nejlepší a nejchutnější na chřestu
  • slupky z chřestu můžeme použít na ochucení polévky nebo usušit a používat jako koření do polévek

ÚPRAVA A VAŘENÍ CHŘESTU:

Blanšírování
Připravte si hrnec plný vody. Přiveďte jí k varu a osolte.
Jakmile se bude voda vařit, tak do ní vložte chřest na 2 minuty.
Poté vyjměte a ihned zachlaďte ledovou vodou. Tím se zastaví proces vaření. 
Barva bude stále krásně zelenkavá a chuť výrazná.

Vaření v páře
Pokud nemáte napařovač, tak napusťte hrnec cca 3 cm vody a přiveďte k varu. 
Vložte do hrnce cedník, na cendník chřest a přiklopte.
Takto chřest napařujte cca 5-7 minut.
Opět se zachová plná chuť a krásná barva.

Restování
Pokrájejte si chřest na cca 5 cm kousky.
Rozpalte pánev a když je rozpálená, tak na ní dejte lžíci olivového oleje a kousky chřestu.
Restujte cca 5 minut a u toho míchejte, aby se chřest orestoval ze všech stran.
Poté osolte a opepřete a podávejte jako přílohu k masu.

Pečení
Rozpalte troubu na 200 stupňů.
Na plech rozprostřete chřest, pokapejte olivovým olejem, solí a pepřem. 
Jako další možnost je každý chřest obalit ve slanině nebo posypat sýrem.
Poté dejte plech do trouby na 8-10 minut.

Bez úpravy
Chřest je možné jíst syrový. Proto ho použijte jako jednu ze složek do salátů nebo do smoothie.
V tomto stavu je jeho chuť nejvýraznější a má nejsilnější účinky, obsah vitamínů a živin.
Zdroj a inspirace: ceskychrest.cz, lifee.cz, spektrumzdravi.cz


6 komentářů:

  1. Super! Zrovna jsem chřest koupila a přemýšlím jak ho využít. Můžu se zeptat, jaký chřest preferujete? Já mám doma na ozkoušení zatím jenom ten bílý. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zelený. Je plný chuti a není tak dřevnatý a nemusí se škrarbat. Chuť je výraznější. Ale skvělý jsou oba :-)

      Vymazat
  2. Krásně napsané.Teď už vím,jak ho připravit.Díky za tipy.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jeden detail, chřest je nejlepší vařit ve vysokém hrnci, kde hlavičky zůstanou nad hladinou a jsou pak krásně křupavé. Prodávají se na to i speciální hrnce, servírovací tácy a kleště. Má nejoblíbenější kombinace je s vařeným bramborem, holandskou omáčkou a schwarzwaldskou šunkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to a to jsem vůbec nevěděla. Jsem zase o něco chytřejší. S holandskou je to přímo boží :-)

      Vymazat