JAK SKLADOVAT A REFREŠOVAT ŘEDKVIČKY

Ředkvičky. To je taková základní zelenina, kterou si můžeme dopřávat v dnešní době po celý rok. Hlavní sezónu má ale nyní.

Jenže o ředkvičkách spousta z nás neví pár informací. A tak jsem si řekla, že napíši další edukativní článek o zelenině, využití, skladování a refrešování.

VYUŽITÍ
O tom, že se u ředkviček konzumuje ta krásně růžová část ví každý. Proto je vlastně kupujeme.
Ale to, že se dají konzumovat i listy, to ví málo kdo. A proto tu jsem já, abych vám o tom povyprávěla.

Přesně jak říkám, ředkvičky můžeme jíst celé. Stačí důkladně opláchnout listy, na drobno je pokrájet, zakápnout olivovým olejem, přidat do nich pokrájené samotné ředkvičky a připravit si lahodný salát.

Jeden inspirativní recept naleznete ZDE.


SKLADOVÁNÍ
Jelikož ředkvičkové listy mají tendenci rychle vadnout, tak je potřeba se k nim chovat stejně, jako k listové zelenině. (Tip jak sladovat listovou zeleninu naleznete ZDE)

Proto ihned poté, co přinesete čerstvé ředkvičky domů, tak je položte na talířek.
 Připravte si papírový ubrousek.
 Ubrousek namočte a důkladně vyždímejte, aby z něj nekapala voda.
 A přikryjte ředkvičkové listy. Jejich čerstvost se prodlouží o několik dní.

REFREŠOVÁNÍ
Máte také doma ředkvičky, které jste zapomněli v lednici, ale je vám líto je vyhodit? Tak to je dobře. Proto i takovéto ředkvičky se dají znovu refrešovat a udělat z nich ředkvičky, jako nové.

Připravte si tedy povadlý svazek.
 Dále si připravte hluboký talíř, do kterého nalijte maximálně 1 cm vody.
 Všechny ředkvičky do talíře naskládejte kořínkem dolů. Ten funguje stejně jako kytička. Ředkvička se z velké části skládá z vody a tak, když je takto na chvíli ponoříte, tak natáhnout opět vodu a budou krásně křupavé a jako nové.


Tak doufám, že vás tento článek potěšil a že je to pro vás další tip na to, jak uchovat zeleninu čerstvou.

Více tipů naleznete ZDE.



6 komentářů:

  1. Namočit ředkvičky do vody mě nikdy nenapadlo, ale je to super nápad. A listy jsem také nikdy nejedla, musím zkusit.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, dají se použít klidně i jako základ pod maso nebo třeba do vývaru :-)

      Vymazat
  2. Super....rad neni nikdy dost ;). A ukazes prosim jeste nekdy jednou ten salat, co jste si ho delali v Amstru(ukazovala si ho na snapu). Nejak jsem pozapomnela co v nem vse bylo.
    Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ukážu a dám ho na blog. Protože za 7 dní jsem ho měla 6x :-D totálně jsem mu propadla a zamilovala jsem se do něj :-)

      Vymazat
  3. Od kdy mají ředkvičky hlavní sezónu v červenci

    OdpovědětVymazat