KOTLÍKOVÁ RÝŽE S RAJČATY A TRESKOU

Léto je pro každého velkým zlomem a to hlavně ve stravování. Každý si říká, jak začne hubnout do plavek. Já se řídím heslem, že ve zdravém množství není nic nezdravého a že po pár kouscích nepřibereme. Samozřejmě musíme se hýbat a s ničím to nepřehánět.

Dnes vám přináším recept na kotlíkovou rýži, která mi připomíná léto a dovolenou u moře. Voní po rybě, je spojená hodně rajčaty a dochucena bylinkami. Je to hodně snadný recept, který se hodí hlavně ve chvíli, kdy nemáme moc času. A to z jednoho prostého důvodu. Vše se vloží do hrnce, přiklopí a nechá dojít.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá
Počet porcí:  6

INGREDIENCE:
  • 250 g tresky (já použila tresku tmavou)
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 200 g rýže (nejlépe kulatozrnné)
  • 0,5 litru zeleninového vývaru (já použila Konečně vývar)
  • 2 polévkové lžíce posekané bazalky
  • sůl, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme cibuli na drobno.
 Rozpálíme si hrnec na střední plamen a když je rozpálený, tak přidáme lžíci másla.
 Pokrájenou cibuli přidáme také do hrnce a restujeme do zlatova.
 Mezitím si oloupeme česnek a pokrájíme na plátky.
 Když nám cibule začne zlátnout, tak přidáme i česnek.
 Jakmile je cibule s česnekem orestovaná, tak se vrhneme na rýži.
Já použila tuto, kterou jsem měla ve Šmakujto boxu. Běžně používám rýži Arborio, což je kulatozrnná.
Ač to ze začátku vypadá, že toho je málo, tak opak je pravdou.

Rýži lehce zarestujeme, cca 2 minuty.
 Poté přidáme plechovku rajčat. Samozřejmě můžete použít i čerstvá.
 A celé to zalijeme půl litrem vývaru.
Téměř na konec přidáme posekané bylinky. Můžete čerství, zamražené nebo sušené. Já použila zamraženou bazalku.
Úplně na konec si pokrájíme tresku. Zvolte větší kusy. Cca 2x2 cm. Kdyby se maso náhodou při vaření rozpadlo, tak ať stejně zůstanou větší kusy.
 A rybu přidáme také do hrnce.
 Jemně promícháme.
 A osolíme. A opepříme. Také pro příznivce lehce pálivého můžeme přidat trochu chilli.

A na středním plameni vaříme cca 30 minut. V podstatě s tím nemusíte vůbec míchat.
Lepší je to celé přiklopit pokličkou. Ale raději to průběžně zkontrolujte, aby se vám to nepřichytávalo ode dna. Já mám teflonové hrnce a nevím, jak to bude reagovat na jiné.
Po chvíli se voda začne redukovat a vsakovat do rýže. Celý pokrm by měl být lehce vláčný. Nemělo by v něm být moc šťávy, ale neměl by být úplně suchý. Kdyby byla rýže stále tvrdá, tak přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
 A můžeme podávat.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

2 komentáře: