Když mi přijde bedýnka plná jahod (objednávám si je přes internet), tak vždy na ně koukám a říkám si, co bych z nich připravila. Jenže vařit je se mi nechce. Zbytečně ztrácí svou chuť, čerstvost, výživu a tak. Takže raději vymýšlím recepty, ve kterých zůstanou krásně šťavnaté, voňavé a čerstvé.
Tentokrát jsem vsadila na klasiku. Na knedlíčky.
Někdo je dělá plněné, já jsem praktik a raději jahody nasypu na ně. Je to hlavně z toho důvodu, že mi vždy knedlík při vaření někde praskl, jahoda vyplavala a ve vodě zbyl slizký kousek těsta.
Základem těsta je tvaroh a ne kynutí. Což je další výhoda pro začátečníky. Takže vlastně nejde pokazit vůbec nic.
Jedinou věc avšak ano. Při zpracování dávejte do těsta mouky pomálu. Manžel jednou přidával a přidával, až z knedlíku vznikli golfové míčky. Bylo to tak tvrdé, že se to nedalo za žádnou cenu sníst :-)
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 3-4
INGREDIENCE:
Na knedlíčky:
- 2 vejce
- 50 g másla, změklého
- 250 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
- špetka soli
- 200-250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
Na krém:
- 250 g čerstvých jahod + na ozdobu
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 dcl mléka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy, ve které budeme hnětat těsto nasypeme měkké máslo.
A přidáme vejce. Vše důkladně prošleháme.Dále si odvážíme mouku.
Ještě přidáme špetku soli.
A tvaroh.
A nakonec moučkový cukr.
Takto bude vypadat zpracované těsto.
Těsto bude lepkavé, proto si nasypte mouku na vál a teprve na mouku položte těsto
Mouku už nezapracovávejte do těsta, jen dokola obalte.
Nyní je důležité si pomoučit ruce.
Ukrojíme si kousek těsta. Já dělám vždy 20g knedlíčky a uválíme kuličku.
Klademe opět na pomoučený vál.
Nyní si dáme vařit vodu. A jakmile bublá, tak do ní vložíme knedlíčky. Ty se budou vařit cca 3-5 minut. Poznáme, že jsou hotové tak, že vyplavou na povrch.
Přecedíme.
A přidáme lžičku másla a promícháme. Máslo se obalí po povrchu knedlíčků a ty se neslepí k sobě.
Teď se vrhneme na přípravu omáčky. Do mixéru vložíme očištěné jahody. A rozmixujeme do hladkého smoothie.
Zvlášť do misky si vložíme tvaroh a trochu mléka a rozmícháme.
A jdeme servírovat.
Na talíř nalijeme omáčku z čerstvých jahod.
Přidáme omáčku z tvarohu.
Vložíme knedlíčky.
Posypeme kousky jahod a popřípadě mátou a můžeme podávat.
Jé, ty jsou překrásné! Ty fotky... Bože! Už mám na ně chuť :D :) Překvapilo mě, že sladíš těsto, to jsem ještě nikdy nezkoušela. Holt 100 lidí, 100 chutí. A asi i 100 receptů :D Jinak k tomu vaření... My je vaříme vaříme na páře a je fakt, že se to osvědčilo lépe než ve vodě. Tam se z nich nikdy nestane žádný slizák :D
OdpovědětVymazatPřeji krásný den :)
Je to asi tím, že se ta jahoda nedává dovnitř a to těsto je tlustější, než když je uvnitř. Ale já mám pak i takovou úchylku, že chodím okolo nich a jím je suché, jak jsou dobré :-)
VymazatA máš pravdu, v páře je to rozhodně lepší. Slizáky já totiž nerada :-D
Jahodové knedlíky jsou ze všech ovocných knedlíků opravdu nejlepší :)
OdpovědětVymazatNezbývá mi nic jiného, než souhlasit :-D
VymazatPřiznám se, že jsem na tvůj blog začala koukat až tady v Lisabonu, protože se mi po tomhle jídle hrozně stýská. Jak já bych si ty knedlíky dala! Bože!! Ale jsem líná a hrozný střevo, abych to vařila :D
OdpovědětVymazatEjnets in Lisboa
Anet to zvládneš :-)
Vymazatkde objednáváte jahudky? Rohlik? Freshbedynky? Kolonial? Jine?
OdpovědětVymazatNe ne vždy na Svět bedýnek nebo na farma trzích. :-)
VymazatNo ty vypadají opravdu nádherně, jahody miluju, musím vyzkoušet! Díky za super recept :))
OdpovědětVymazatTo mám radost, děkuji :-)
VymazatAhoj Kačí,
OdpovědětVymazatdnes jsem konečně vyzkoušela a je to pecka!
Díky za receptík!
Lucka
Jééé to mě těší :-)
VymazatKačí, knedlíky jsem teď dovařila a jsou skvělé. Sice jsem byla líná a ani kuličky z nich neudělala, spíš takové trhanečky, ale chuť je skvělá, jsou krásně nadýchané. Moc děkuju za recept, zařazuji jej mezi "budu dělat znova a znova a znova" ;)
OdpovědětVymazatTo vůbec nevadí, hlavně že chutnalo :-)
VymazatSuper, povedly se, díky
OdpovědětVymazatto mám radost :-)
Vymazat