VIŠŇOVÝ ČOKO KOLÁČ

Bublaninu v tuhle dobu dělá snad každý. Je to klasika. A každá rodinu má tu nejlepší. Já nevím čím to je, ale mně se bublanina nikdy nepovede tak, jak bych sama chtěla. Prostě maminka a babička jí umí asi nejlíp.

Takže tuhle misi přenechávám s radostí jim a já se vrhám na čoko variantu plnou kusů višní nebo třešní, kusy čokolády a ořechů. Je to něco jakoby na způsob brownie, ale není.

Já jí peču vždy v tomto pekáčku a nandaváme ho lžící. Nejlepší je, když je lehce vlažný. Čokoláda se v něm totiž rozteče. Mňam...

Jo a takový upgreat je, když koláč ještě pokapete rozpuštěnou čokoládou a nasypete na něj kusy čerstvých višní nebo třešní. Inspirovala jsem se u koho jiného, než u samotného boha receptů Jamieho Olivera.

Jo a když nemáte třeště, zkuste to z malin, rybízu, jahod, borůvek či čehokoliv, co máte rádi. Však to znáte. Když nemáte limetku, dejte citron.

Doba přípravy: 40 minut (pečení cca 30 minut)
Náročnost:    malá
Počet porcí:  8 (forma 25x15 cm)

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 1 pytlík kypřícího prášku
  • 100 ml mléka
Ozdoba:
  • 2 hrsti vypeckovaných višní nebo třešní
  • hrst lískových ořechů
  • 50 g mléčné čokolády

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 160 stupňů.
Připravíme si mísu, ve které budeme zpracovávat těsto a vložíme do ní kakao.
 Dále máslo.
 Ještě cukr.
 Také 1 celé vejce.
 Také mouku.
 Také kypřící prášek.
 A nakonec mléko. A těsto zpracujeme.
 Vypeckujeme si třešně nebo višně.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já použila pekáček o rozměrech 20x15 cm.
Těsto vylijeme do formy.
 Na vrch nasypeme třeště nebo višně.
 Dále kusy ořechů.
 A nakonec kusy mléčné čokolády.
 A je hotovo. Celou formu vložíme do předehřáté trouby.
 A můžeme podávat. Klidně ještě teplé.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm. 

38 komentářů:

  1. Krásné fotky, mňam! Hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj, a jak dlouho přibližně péct prosím :)?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak už jsem ho upekla..cca 30min..ale řeknu ti to množství..to je tak jen pro mě jak je to dobrý :D, takže příště 2x-3x tolik určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo aha, ty už jsi to zkusila. Promiň, nějak jsem teď nestíhala odepisovat. Máš pravdu, je to na menší plech, takže jelikož je to tak dokonalé, tak je to lepší dát minimálně dvojnásobné :-D

      Vymazat
  4. Musím tento recept okomentovat. Je to DOKONALOST! Opravdu. Měla jsem doma čerstvé maliny, které jsem potřebovala zlikvidovat, tak jsem je tam dala místo třešní a výborné :)
    Dělala jsem tedy rovnou dvojitou dávku do dortové formy a pekla jsem to teda cca 50 minut.
    Hned o víkendu plánuji znovu zopakovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy tímto stylem mi komentuj klidně každý recept :-) Děkuji moc, zvedla jsi mi náladu. :-)

      Vymazat
  5. No tak to je úplně epickej recept :-D vzhledem k tomu, že mám strom plný černých višní, už vím, co dnes budu dělat. Česat. V dešti. A péct. A pořád dokola. Díky!

    OdpovědětVymazat
  6. naprostá dokonalost, dávám nahoru maliny a boruvky a neznám nic lepšího :) děkuji za recept!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Pekla jsem dnes z dvojité dávky a je úžasný, rozplývá se na jazyku, je to bomba!!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem dnes pekla rovnou z dvojité dávky a je úžasný, rozplývá se na jazyku prostě bomba !!

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, celá rodina se oblizuje:-) Výborný koláč! Irena R.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj. Vyšlo mi to přesně na 1 muffinový plech (12ks), pekla jsem 12 minut a ozdobila tvarohovou šlehačkou. Vynikající. Děkuji a hezký den! Darma

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Kaci,
    prave jsem dopekla a fakt vyyborny, neodolala jsem a ochutnala hned 😉. Zitra mam v planu i ten tvarohovy s jahodama.
    Tvuj recept opet nezklamal!!
    Dekuji, Lenka 😉

    OdpovědětVymazat
  12. Ehmm, takže seriózně se chodívám vracet pro recept na korpus u Letního malinodortu - perfektní, jako vánek a zbožňuju ho! A jako TOTO po prvním upečení se řadí k jasnému opětovnému "navracení se"!!!!!! Vynikající, lehoučký a opravdu chutná jako brownies, ale konzistencí je to opět vánek. A jako bonus, že se vše jen umíchá a hodí na plech??? Jakože cože??? Objev léta, které začalo ofiko teprve před dvěma dny!!! Marika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Mariko ty jsi to napsala tak krásně. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  13. Zítra si musím dojít koupit višně :D už se na to těším ! minulý recept na jahodový koláč byl totiž tak úspěšný, že tohle bude taky :)

    OdpovědětVymazat
  14. Včera jsem pekla manželovi a pomocnikum na stavbu a všichni ho chválili.Jen jsem mela trošku větší plech,tak byl nízký a mírně se rozpadal,tak příště udělám dvojité těsto :-) díky za super recept Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybrat správnou formu je vždy peklo, také se mi to občas stane. Ale na chuti to nic nemění :-)

      Vymazat
  15. Ahoj Kačí,
    na tvém instagramu jsem viděla jahodový páj s mascarpone a hned jsem ho musela upéct, byl FAMÓZNÍ! Tento koláč je už čtvrtý, který podle tebe peču. Všechno zatím opravdu vynikající. Musím říct, že peču už jen podle tebe. Všem to velice vždy chutná a nevydrží ani jeden den. Určitě nepřestávej s tím, co děláš.
    S přáním všeho dobrého Terka.:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Kačko, je luxusní .... a horký je prostě bomba. Jen pozor na spálený jazyk od třesňí, na to jsi neupozornila :-) :-)
    PS: cpu ho do sebe polévkovou lžicí a že je plavková sezóna. No a co :-))
    Zuzka

    OdpovědětVymazat