DÝŇOVÁ POLÉVKA S POMERANČEM

Když přijde sezóna dýně, tak vím, že přišel podzim. A tak tomu je přesně dnes. Ano, je to podzim! Halelůja. Pro někoho dny plné deprese a smutné nálady. Pro mě dny, kdy se cítím jako ve své kůži.

Ano, nesnáším ten vyloženě depresivní podzim, i když na něm také něco je. Ale miluji to počasí, kdy si mohu vzít kabát, šátek nebo šálu, zachumlat se, vzít si hrnek plný horkého čaje a pomalu ho usrkávat. V lepších případech se zachumlat do deky a číst si knížku. Někdy ale i vyjít ven a pozorovat, jak se příroda mění po létě. Jak krásně žloutne, stromy opadávají, listí se povaluje po zemi a vítr ho posouvá z místa na místo.
No řekněte sami. Není to lepší, než se potit a funět? Kdo z vás je také podzimní člověk?

A teď k té polévce. K podzimu patří dýně, ale i pomeranč. Také skořice, vlašské ořechy a zázvor. A když se tohle všechno spojí, tak z toho vznikne naprosto dokonalá polévka plná podzimu. Co říkáte?

Recept na druhou variantu naleznete zde:

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 1 dýně Hokaido
  • 1 větší mrkev nebo 2 malé
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1 litr vody
  • 2 pomeranče
  • 3 cm zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany rostlinné nebo živočišné
  • půl lžičky skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • plocholistá petrželka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
 Nejprve si umyjeme, vydlabeme a nakrájíme dýni na plátky.
Poté si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Pokrájenou dýni rozprostřeme na plech.
 Mrkev si také oloupeme a pokrájíme a přidáme k dýni na plech.
 Cibuli si také oloupeme, pokrájíme na půl kolečka a přidáme na plech.
 Celé to osolíme a opepříme.
 A pokapeme olivovým olejem.
 Dáme péct na cca 15-20 minut. Zelenina by měla být opečená a měkká.
 Opečenou dýni přendáme do hrnce a zalijeme vodou.
 Přivedeme k varu.
Přidáme plátek zázvoru. Přidávejte postupně. Některý je výraznější, tak ať to nepřeženete. Ale má být v polévce příjemně cítit.
 Dále přidáme česnek.
 Vymačkáme šťávu z pomeranče.
 A přidáme do hrnce.
 Celé to zalijeme smetanou. Já použila rostlinnou. Ale můžete použít i živočišnou.
Vedle na pánvi nebo v rendlíku si opražíme vlašské ořechy. Opatrně a pomalu. Ať se nespálí, ale krásně rozvoní.
Nakonec přidáme 1/3 lžičky skořice a polévku rozmixujeme do hladkého krému. Ještě osolíme, opepříme a dochutíme zázvorem nebo třeba česnekem a znovu rozmixujeme.
Podáváme zakápnuté smetanou, posypané pokrájenou hladkolistou petrželkou a kousky pražených oříšků.
  Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

10 komentářů:

  1. Miluju dýňovou polívku. Zeleninu teda nikdy nepeču, to mi přijde zbytečný, jen opeču v hrnci. Přidat pomerančovou šťávu by mě nikdy nenapadlo, ale musí to bejt moc dobrý. Zkusím :-)

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí peču z toho důvodu, protože když tohle všechno dáš do hrnce, tak to nikdy neopečeš a spíš podusíš. Protože toho je hodně.
      Takhle se to opeče rovnoměrně a je to i pohodlnější. Nemusím u toho stát a v době, kdy to peču si třeba připravím chléb nebo jiné jídlo. Ale samozřejmě je na každém, co mu vyhovuje a přijde praktičtější :-) S tím pomerančem to určitě zkus, je to vynikající :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Kačí, tak jsem ji právě dovařila. A musím říci že je opravdu výborná. Můžu se zeptat jak to vypadá s tvou kuchařkou, už se na ni moc těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to jsem strašně ráda. Já se do té polévky zamilovala. Kuchařka vychází už za chvilku. V říjnu :-)

      Vymazat
  3. Zkoušela jsem tvůj recept na polévku podle videa.Je moc dobrá.Tuhle vyzkouším určitě taky,ta bude dokonalá. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel to ráda slyším. Určitě si jí také zamiluješ :-)

      Vymazat
  4. Zkoušela jsem hodně receptů na dynovou polévku a tohle je první polévka, o které mohu říct,že mne chutna. Děkuji za recept.
    Dana

    OdpovědětVymazat
  5. tak tahle polévka je naprosto LUXUSNÍ ... lepší jsem zatím nejedla...měla jsem kuř.vývar tak jsem použila napůl s vodou a přidala trošku muškátového květu+oříšek a byla famozní, servírovala jsem s opraženými ořechy a dýň.semínky s nočky zakys.smetany a petrželkou :D děkuji ...krásné stránky a vaření začíná být na vaší vlně zábavou

    OdpovědětVymazat