Momentálně mám Matcha a polentové období. Kromě smoothie jsem s Matcha ještě nic nezkoušela, za to s polentou kouzlím divy.
Polentová kaše je naprosto výborná a pokud si jí člověk připraví opravdu poctivou, tak už k ní nepotřebuje vůbec nic. Ale věděli jste, že z polenty se dají připravit i třeba hranolky? Nebo se může grilovat? Nebo z ní dělat pizzu?
A právě na tu pizzu vám přináším recept právě dnes. Je to výborné jen tak, jako příloha k masu a nebo prostě jako pohoštění návštěvy.
Tak jdeme na to...
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4
INGREDIENCE:
Placka:- 200 g polenty
- 1 litr mléka
- sůl, pepř
- 400 g žampionů nebo jiných hub
- Ghí nebo klasické máslo
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 100 g sýra (já nakombinovala goudu s čedarem)
Nejprve si pokrájíme žampiony na plátky.
Také si pokrájíme cibuli na půlkolečka.
Rozpálíme si pánev a pokud je horká, tak na ní přidám Ghí (přepuštěné máslo) nebo klasické máslo.
Orestujeme cibuli do zlatava.
Pokrájíme si ještě česnek na plátky.
A přidáme ho ke zlatavé cibuli.
A ještě přidáme plátky žampionů. Osolíme a opepříme. Celé to orestujeme do zlatava.
Orestovanou směs odstavíme.
Nyní jdeme na přípravu polenty.Do hrnce nalijeme litr mléka.
Do vroucího mléka nasypeme polentu neboli kukuřičnou krupici.
A mícháme a mícháme. Po chvilce krásně zhoustne.
Rozpálíme si troubu na 200 stupňů.
Připravíme si velký plech, který pokapeme olivovým olejem a mašlovačkou rozetřeme.
Na to vylijeme polentovou kaši a rozprostřeme ji.
Mokrýma rukama jí můžeme uhladit. Vysoká by měla být cca 1 cm.
Nastrouháme si sýr, který posypeme na polentu. Zvolte ten, který máte nejraději. Ale čedar, gouda nebo parmazán jsou nejlepší.
Na nastouhaný sýr poklademe směs ze žampionů.
Přidáme trochu rozmarýnu.
Vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut. Polenta by se měla zespoda opéct do zlatova a sýr by měl být rozpečený.
A podáváme...
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
S polentou nemám vůbec žádné zkušenosti, ale už dlouho jí chci zkusit. Tenhle recept vypadá skvěle na můj první pokus.
OdpovědětVymazatwww.42stupnu.blogspot.cz
Já jsem dlouho otálela, pak jí ochutnala na kurzu vaření, pak si jí dala v restauraci a nakonec jí absolutně propadla :-)
VymazatNo to vypadá úzasně!
OdpovědětVymazatS polentou nemám takisto žiadne skúsenosti, ale vyzerá to super... hneď mám na ňu chuť. A ten projekt znie skvele, takisto som si ako malá písala listy, nie však zamilované. Tie prišli až neskôr.
OdpovědětVymazatSlavikStories
Čítanie je sexy
A nemáš nějaké dopisy schované? O které by ses chtěla podělit?
VymazatAž tu polentu zkusíš, tak si jí rozhodně zamiluješ. Zvlášť tahle pizza je super. A kdybys chtěla, tak na blogu je i recept na polentovou kaši. Ta je taky úžasná :-)
Moc krásně napsané, člověk se hned vrátí do dětství :) Já si takto psala se svojí sestřenkou a díky Tobě jsem si na to vzpomněla... Děkuji.
OdpovědětVymazatA máš ty dopisy schované? Že by ses zapojila do toho projektu?
VymazatJdu to dneska zkusit, tak jsem zvedava! :-) Diky za inspirativni recept :-)
OdpovědětVymazatTak jak chutnala?
VymazatAhoj Kaci, objevila jsem tvuj blog a kazdy vecer varim, dekuju za uzasnou inspiraci! Jen otazecka, je mozne nahradit mleko voudou?
OdpovědětVymazatDekuji a krasny den:)
Terka
Dělá se to. S mlékem mi to chutná více, ale myslím, že když se to dobře dochutí na povrchu, tak to vadit nebude. Ale nezkoušela jsem :-)
VymazatDekuju, vecer vyzkousim:)
VymazatRecept jsem zkoušela a bylo to výborné! Děkuji za skvělý recept.
OdpovědětVymazatSuper, to mám radost :-)
VymazatMarně si vymýšlím obědy a polentu naprosto miluju. Ale pizzu jsem ještě nezkoušela, tahle vypadá božsky, takže zítřek je jasnej! Děkuju!
OdpovědětVymazatA zbožňuju Tvůj blog!
Děkuji moc. Ještě taková nová vychytávka. Je dobré dát předpéct placku a pak až na ní dát suroviny a dopéct :-)
VymazatVýborná :-) Kukuričnej polenty som sa vždy bála, ale je fakt chutná v tomo recepte. ďakujem ;)
OdpovědětVymazat