Určitě mátě někde ve své kuchařce takovou tu klasiku v podobě švestkového kynutého koláče s drobenkou. Upřímně? Já ne! Já na něj chodím za svojí maminkou.
Co ale mám ve svém šuplíku je tento švestkový koláč, který je posypaný skořicovým cukrem s muškátovým oříškem a hřebíčkem. To celému koláči dá jiný rozměr a provoní. Jak? Přeci podzimně.
Tak zkuste letos malou inovaci a pusťte se do tohoto koláče. Určitě nebudete litovat...
1.9.2017
Rok se s rokem sešel a já měla doma pytlík švestek. Tak si říkám, co bych mohla upéct. Chtěla jsem něco nového, něco, čím vás ohromím. Pak jsem ale zabrouzdala na svůj blog a pokukovala po tomto receptu. Stále jsem si říkala, ne zkusím něco nového, ale nedalo mi to a pustila jsem se do něj znovu. A víte co? Jsem vážně ráda. Tento koláč je naprosto dokonalý. Těsto je krásně vláčné, švestky jemně nakyslé a ovoněný cukr tomu všemu nasadí korunku.
Takže neváhejte ani vteřinu a zkuste ho také :-)
Doba přípravy: 30 minut + 90 minut kynutí + 30 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 10
INGREDIENCE:
Těsto:50 g cukru krupice
450 g hladké mouky
1 lžíce vanilkového cukru
2 vejce
80 g másla
150 ml mléka
20 g čerstvého droždí nebo pytlíček suchého droždí
šťáva a kůra z půlky citronu
Posyp:
500 g švestek
4 lžíce cukru krupice
4 namleté hřebíčky
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžičku lžičky skořice
Postup, aneb jak jsem postupovala já:20 g čerstvého droždí nebo pytlíček suchého droždí
šťáva a kůra z půlky citronu
Posyp:
500 g švestek
4 lžíce cukru krupice
4 namleté hřebíčky
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžičku lžičky skořice
Nejprve si vložíme suroviny na těsto do mísy. Odvážíme si cukr.
Pak také mouku.
Ještě celá vejce.
Také máslo.
Přidáme droždí. Já používám zásadně suché.
Přilijeme teplé mléko.
Přidáme citronovou kůru.
A také citronovou šťávu.
A celé důkladně propracujeme. Pomalu a cca 10 minut.
Těsto dáme na cca hodinu kynout.
Když je těsto vykynuté, tak ho přendáme na plech na pečící papír, posypeme moukou a rozprostřeme.
Rukou ho rozprostřeme. Mělo by mít tloušťku cca 1-2 cm.
A opět necháme cca půl hodiny vykynout.
Nyní si smícháme směs z cukru. Cukr vložíme do misky.
Rozdrtíme si hřebíček a přidáme k cukru.
Dále přidáme mletý muškátový oříšek.
A také skořici.
A předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Vyloupeme si švestky.
Poklademe je vedle sebe a zamáčkneme do těsta.
Vrch zasypeme cukrem.A dáme péct na cca 30 minut. Nakonec doporučuji zasypat vlašskými nebo jiným oříšky.
Zdá se mi málo švestek a hodně těsta....ale tvůj čokoládový dort bez mouky je úžasný a má velký úspěch.
OdpovědětVymazatOno jich tam puvodne ma byt vic. Ale mne pak vadi,ze to je takovy moc mokry 😊 ale samozrejme kazdy si muze dat svestek kolik ma rad. Jo Cokolac to je zarucena pecicka. To jo 😊
VymazatTeda Kačí, takhle hned po ránu a ještě k tomu, když jsem už po snídani mi dělat chutě :-D Už konečně budu muset nějaký ten koláč také upéct!
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Tak jen do něj. Ač to možná nevypadá, je vážně snadný.
VymazatVýborný, jdu péct podruhé, dík za recept!
OdpovědětVymazatJá děkuji :-)
Vymazat