A máme tu podzim. Všude slyšíme šumění listí, kotníky nám hladí studený vítr, lidé se choulí do šál a všude kolem sebe vidíme oranžovou. A hlavně oranžovou dýni.
Dýně je pro mě symbolem podzimu. Proto se jí snažím připravovat na mnoho způsobů. Na slano i na sladko. A když dýni skloubíte s vůní skořice či perníkového koření, nemusíte už koukat kolem sebe. Stačí vůně a podzim je tu!
Neznám nic podzimnějšího než je tento recept, tato vůně, tato chuť, tato barva dezertu. Zkuste ho!
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 - 10
INGREDIENCE: na dortovou formu o průměru 22-26c m- 150 g másla
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 300 g dýně
- 50 g namletých vlašských ořechů
- 50 ml mléka
- 1 ks kypřícího prášku do perníku
- 2 lžičky skořice
- 6 ks nadrceného hřebíčku
- 3 ks vajíčka (zvlášť bílky a žloutky)
Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1/2 kelímku šlehačky
- 30 g másla (rozpuštěného)
- trocha moučkového cukru (cca 4 lžičky)
- popřípadě skořicový cukr a dýňová semínka na ozdobu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.
Do větší mísy si odvážíme 150 g hladké mouky.
Oddělíme si žloutky od bílků. Do větší mísy si odvážíme 150 g hladké mouky.
Žloutky přidáme k mouce a bílky si vyšleháme se špetkou solí do tuhého sněhu.
Do mísy s moukou přidáme 150 g másla. Doporučuji ho lehce roztát, aby se jednodušeji zapracovávalo do těsta.
Dále přidáme 150 g cukru.
Ještě přidáme 50 ml mléka.
Dále přidáme 6 ks nadrceného hřebíčku.
Také 2 lžičky mleté skořice.
A jdeme na dýni. Já použila dýni Hokaido a ta se nemusí loupat. Pouze je potřeba ji vydlabat. Přesněji zbavit semínek.
Tu poté musíme nastrouhat. Já používám robot s nástavci sekáček. Je to bezpečnější :-)
Nastrouhanou dýni přidáme ke zbytku surovin.
Ještě přidáme kypřící prášek do perníku.
A dáme šlehat.
Když jsou všechny ingredience spojené, tak přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Tuhý sníh už zapracujeme pomocí metličky či stěrky. Opatrně, aby nám neslehl.
Vše nalijeme do pečícím papírem vystlané formy a posypeme ořechy.
A dáme péct do trouby. Pečeme cca 30 minut.
Když je koláč upečený, tak se vrhneme na přípravu krému.
Do nádoby nalijeme smetanu ke šlehání a ušleháme do tuha.
Dále k tomu přidáme tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo. Vše promícháme do hladkého krému.
Krém si vložíme do ledničky a počkáme, až koláč vystydne.Když je koláč studený, tak ho potřeme vrstvou krému. Posypeme lehce skořicí a dále posypeme dýňovými semínky či vlašskými ořechy.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
To vypadá krásně! S tou vůní můžu jenom souhlasit, perníkové koření + dýně = podzim :) já dělala podobný recept, ještě se chystám na muffiny, teď jsem je ochutnala na VegFestu a byly dokonalé! Každopádně upředňostňuju dýni na slano, Vaše dýňové rizoto je nejnejnejlepší! Přes týden jsem ho vařila a s přítelem jsme se jen oblizovali :D :)
OdpovědětVymazatRecept na muffiny tu mám také, tak ho zkus. Najdeš ho v rubrice pečení/muffiny :-)
VymazatVypadá lákavě:)! Prosím pěkně, vydrží krém na koláči nadýchaný třeba i do druhého dne? Děkuji.
OdpovědětVymazatJasně, že vydrží. A je ještě lepší, protože vlhkost z krému se dostane do koláče :-)
VymazatAhoj Kačí,
OdpovědětVymazatzkoušela jsem včera a má úspěch. Dělala jsem z klasické (vydlabávací) dýně, aby měla malá strašidlko. A dužina se krásně hodila na koláč, ani mixovat sem ji nemusela.
Určitě sem jej nedělala naposled :)
Tak to jsem ráda. Já když jsem ho vymyslela, tak jsem ho pak dělala pořád. Miluji tu vůni a tu chuť také.
VymazatAhoj Katko, chystam se ho v sobotu upect taky na party s kolegynema. Mam dotazek ohledne kremu. Nedavno jsem koupila mascarpone ( a tiramisu se mi nechce delat), tak jestli bych ho mohla s mouck. cukrem vyslehat na krem misto k mixu tvaroh/slehacka/maslo.
OdpovědětVymazatDiky za odp. a neustale inspirace :-)
Jasně, určitě. Mascarpone je vděčné a bude to výborné. Takže ho určitě použij. A děkuji moc :-)
VymazatAhoj Kačí,i když je tenhle recept starší,dostala jsem se k jeho vyzkoušení až teď a musím říct,že je to snad ten nejlepší dýňový dort,který jsem upekla!Dělala jsem ho do práce na oslavu narozenin a zaprášilo se po něm během hodiny! Kolegové se na něj vrhly jak hladoví psi! Kdyby se dýně nahradila mrkví,byla by to super alternativa,kdyby nebyla k sehnání dýně.
OdpovědětVymazatJen jsem trochu pozměnila krém,kdy jsem použila jen Palouček z Lidlu,máslo a cukr.
Tím bych ti chtěla poděkovat za inspiraci a nejlepši recept na bezkonkuremční dýňový dort!
Doufám,že v brzské době budeš mít nějaké další super recepty!
Ahoj,
Vymazattak to mě opravdu těší. To mám radost. Až budeš chtít dělat mrkvový, tak zkus můj. Najdeš ho v receptech na pečení. Zkoušelo ho už opravdu hodně lidí a byla na něj také skvělá odezva.
Tak jen tak dál a ať ti jde stále pečení krásně od ruky :-)
Ahoj Kačí, recept je super, koláč je fakt strašně dobrý! Míša.
OdpovědětVymazatTo ráda slyším. Děkuji :-)
VymazatKoláč vypadá báječně :)
OdpovědětVymazatDěkuji moc. Určitě ho vyzkoušej. Stojí za to :-)
VymazatDobrý den, tak tento koláč už mne donutil Vám napsat.
OdpovědětVymazatJakýkoliv recept na sladké, který jsem od Vás vyzkoušela je vynikající. A tento je bomba. Děkuju. Pečou podle Vašich receptů i do našeho malého coffee.... díky ☺ Petra
Jéé vy jste mě tak potěšila. Děkuji moc a doufám, že budou moje recepty dělat i nadále radost :-)
VymazatDnes jsem pekla a připomíná mi mrkvový koláč =) ... bohužel mi krém moc nestuhnul, nevím proč. Příště tam asi dám ještě ztužovač.
OdpovědětVymazatPřesně tak. Je to hodně podobné. Aj tak to mě mrzí. Příště se určitě zadaří. Zatím nikdo neměl problém :-)
VymazatAhoj Kačko včera jsem dýňový koláč pekla a je super!! Ale neudělala jsem ten krém, ale přesto to bylo moc dobré. Není ani moc sladký ,to já preferuji
OdpovědětVymazata mým prarodičům moc chutnal s domácí šlehačkou. Když jsem ho pekla tak v kuchyni byla cítit skořice, perník a vánoční perníčky. Děkuji, že mne inspiruješ a dodáváš dobrou náladu. AHOJ :):)
Natálko, děkuji moc za krásnou zprávu. Jsem ráda, že tě inspiruji a že se daří. Jen tak dál :-)
VymazatKačí,včera jsem pekla tento koláč a je opravdu výborný!! Před chvilkou jsem si ho dala,k snídani s kávičkou a musím říct,že jsem si každé sousto vychutnávala :) Děkuji za inspiraci, Míša
OdpovědětVymazatMíšo, to mám obrovskou radost :-)
VymazatVynikající koláč, díky za recept :) Uvidíme, co na něj řekne návštěva. Zatím schválil partner a můj mlsný jazýček. :) Akorát jsem šlehačku včera dala do zapékaných brambor, tak jsem musela nahradit 20 % zakysanou smetanou - a taky dobrý! :) Jen malé upozornění, u fotopostupu máš "2 lžíce mleté skořice" a nahoře 2 lžičky. :) Když jsem tam hodila jednu lžíci, zdálo se mi to hodně, tak jsem vyjela nahoru a ejhle. :D
OdpovědětVymazatajaj děkuji moc a jdu to opravit.
VymazatVýborný recept :) Děkuji za něj. Koláč je vlahý. Tento týden dělám již podruhé. Dala jsem celozrnnou mouku z DM a do těsta přidala i rozinky. Dýně pojídáme v jakékoliv podobě celoročně :D Krásný den. Martina
OdpovědětVymazat