Jednoho dne pak přišel brácha s jeho přítelkyní k nám na návštěvu, přesněji na oběd a já jsem přemýšlela, co udělat za dezert. Jelikož jsem už dělala poměrně náročný oběd, tak jsem chtěla opravdu jednoduchý dezert.
Neříkám, že brownie je jeden z nejlehčích receptů, ale má svojí výhodu. A to, že ho lze připravit den přede, poté jen ohřát a podávat s kopečkem zmrzliny. A přesně tak jsem to udělala. A co myslíte. Všichni byli nadšení a ještě si přidávali :-)
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet kusů: 8
Počet kusů: 8
INGREDIENCE:
Těsto:
- 200 g másla
- 230 g 70% čokolády
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 130 g hladké mouky
Slaný karamel:
- 60 g cukru
- 15 g másla
- 40 ml smetany ke šlehání
- sůl
Připravíme si dva kastrůlky. Jeden větší a druhý menší. Do toho většího nalijeme vodu a vložíme do něj ten menší. Čili si připravíme vodní lázeň.
Do menšího kastrůlku vložíme máslo a čokoládu a necháme rozpustit.
SLANÝ KARAMEL:Nyní se vrhneme na přípravu slaného karamelu.
Odvážíme si cukr.
Ten vložíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Hlavně pozor, ať se vám nespálí.
Když je cukr rozpuštěný, tak do něj přidáme máslo a zamícháme.
Nyní do kastrůlku nalijeme smetanu a mícháme. Karamel ztvrdne. Teď to chce trpělivost a nízký stupeň plotýnky. Ale věřte, že nakonec se rozpustí a chutě se spojí.
Na úplně konec přidáme trochu hrubé soli a dáme vychladit.
PŘÍPRAVA TĚSTA:
Nyní si odvážíme cukr. A vložíme do mísy.
Do mísy si vložíme také celá vejce.
Odvážíme si mouku.
Čokoládová směs by měla být už rozpuštěná. Než jí nalijeme k těstu, tak jí necháme tak 5 minut vychladnout. Poté postupně přiléváme a zašleháváme.
Vyložíme si pekáček pečícím papírem a nalijeme do něj těsto.
Já použila pekáček 20x30 cm.
Nakonec nalijeme cik cak slaný karamel do těsta.
Pečeme cca 30 minut na 170 stupňů.
To musí být dobrota. Karamel jsem dělala nedávno a měla jsem v nich kousíčky cukru, nevím, kde jsem udělala chybu. Ale na chuti to nic neubralo :-)
OdpovědětVymazatTak to ti přesně povím, málo jsi to rozpouštěla se smetanou nebo vodou. Nevím, jak jsi to připravovala. Chce to opravdu trpělivost a na malý stupeň to metličkou míchat a ono se to nakonec vše rozpustí. A jestli myslíš v samotné tvrdém karamelu, tak to se nedorozpustil celý cukr, takže příště je lepší to dělat na malý stupeň a déle, ať se nepřepaluje :-)
VymazatKačenko, teda to vypadá luxusně.Na Vánoce to určitě zkusím.
OdpovědětVymazatA všichni ti utrhnout ruce :-D
VymazatOtestováno a naprostá bomba - děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatPerfektní, tak to moc ráda slyším Barů :-)
VymazatÚžasný recept, skvělá kombinace chutí ;)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, děkuji :-)
VymazatMá to být po upečení, tekuté ( horké )děkuji
OdpovědětVymazatZitra mame veceri u pratel, myslim, ze je jasny s cim prijdu :-)
OdpovědětVymazatPovedlo se? :-)
VymazatPárkrát už jsem brownies pekla, ale nikdy to nedopadlo zrovna valně. Tohle, byla naprostá pecka, povedl se skvěle a byl vynikající, moc děkuji za recept! :)
OdpovědětVymazatTak to opravdu moc ráda slyším :-)
VymazatZaručeně nejlepší brownies, jaké jsem kdy pekla! Děkuji za recept :)
OdpovědětVymazatJá děkuji :-)
VymazatVýborné, moje první brownies a jsem doma za hvězdu :)
OdpovědětVymazatJééé to moc ráda slyším :-)
VymazatDobrý den, dnes jsem koupila salko karamel. Myslíte si, že by šel použít místo toho domácího? Děkuji za odpověď :-)
OdpovědětVymazatasi ano, bude to jiné, ale stejně dobré :-)
VymazatDobrý den, mám doma salko karamel. Myslíte, že by šel použít místo toho domácího? Děkuji za odpověď, Ann :-)
OdpovědětVymazatasi ano, bude to jiné, ale stejně dobré :-)
VymazatÚžasný recept ! Bylo to moje první brownie co jsem dělala a všem moc chutnalo. Hledala jsem recept na brownie a hned jsem šla hledat k tobě na blog, protože jsem už párkrát něco pekla podle tebe a vždycky to bylo výborný. Děkuju moc za recepty! Denisa
OdpovědětVymazatDenisko to mám obrovskou radost :-)
VymazatTen slaný karamel jsem jedla jako zmrzlinu! Doporučuji :-)
OdpovědětVymazatTen slaný karamel jsem jedla jako zmrzlinu! Doporučuji :-)
OdpovědětVymazat