BRAMBOROVÝ SALÁT (NAŠE RODINNÁ VERZE)


Už dlouho jsem přemýšlela, jestli má vůbec smysl sepsat recept na bramborový salát. Protože mi je jasný, že každá rodina má ten svůj rodinný a hlavně každý rodina má ten svůj nejlepší.

Ale pak jsem si řekla, proč ne. Určitě je tu i spousta lidí, kteří si chtějí salát připravit a neví jak na něj. A nebo to může sloužit jako prostor k debatě, co do salátu patří a co rozhodně ne. Protože tohle téma je nekonečný :-)

Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí:  12

INGREDIENCE:
  • 2 kg vařených brambor typu A (nejlépe keřkovských neboli rohlíčků)
  • 2 střední vařené mrkve
  • 1/2 střední vařené petržele
  • 1/4 středního vařeného celeru
  • 5 vařených vajec
  • 100 g hrášku (mraženého)
  • 100 g kukuřice (mražené)
  • 650 ml majonézy
  • 700 ml bílého jogurtu
  • trocha nálevu z okurek
  • hořčice
  • 250 g šunky
  • 1/2 velké sklenice okurek
  • sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Den předem si dáme vařit brambory ve slupce, mrkev, celer a petržel. A také vejce.

Druhý den prohřejeme kukuřici a hrášek a necháme vystydnout.

Do velké mísy vložíme majonézu, bílý jogurt, trošku láku z okurek, lžíci hořčice, sůl a pepř a pořádně promícháme. 

Pokrájíme si opravdu na drobno šunku a okurky. 
Poté si pokrájíme i vařenou mrkev, celer a petržel o velikosti asi 0,5 cm.
A ještě si oloupeme brambory.

A nyní jdeme sestavovat. Do směsi z majonézy a jogurtu přidáme pokrájenou mrkev, celer a petržel, také okurky a šunku a důkladně promícháme.

Pak přidáváme brambory. My je vždy protlačíme takovou tou síťkou na bramborový salát, ale jdou i ručně pokrájet. Ty do mísy přidáváme postupně a opatrně promícháváme, ať se brambory nerozpadnou.

Úplně nakonec přidáme pokrájené vajíčko opět na 0,5 cm kousky a opět opatrně zamícháme.

Nyní zbývá jen dochutit. Takže můžeme přidat trochu láku, hořčice, soli a pepře. Avšak správnou chuť pocítíme až druhý den, kdy se salát krásně proleží.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm    

Žádné komentáře:

Okomentovat