Už dlouho jsem přemýšlela, jestli má vůbec smysl sepsat recept na bramborový salát. Protože mi je jasný, že každá rodina má ten svůj rodinný a hlavně každý rodina má ten svůj nejlepší.
Ale pak jsem si řekla, proč ne. Určitě je tu i spousta lidí, kteří si chtějí salát připravit a neví jak na něj. A nebo to může sloužit jako prostor k debatě, co do salátu patří a co rozhodně ne. Protože tohle téma je nekonečný :-)
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
INGREDIENCE:
- 2 kg vařených brambor typu A (nejlépe keřkovských neboli rohlíčků)
- 2 střední vařené mrkve
- 1/2 střední vařené petržele
- 1/4 středního vařeného celeru
- 5 vařených vajec
- 100 g hrášku (mraženého)
- 100 g kukuřice (mražené)
- 650 ml majonézy
- 700 ml bílého jogurtu
- trocha nálevu z okurek
- hořčice
- 250 g šunky
- 1/2 velké sklenice okurek
- sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Den předem si dáme vařit brambory ve slupce, mrkev, celer a petržel. A také vejce.Druhý den prohřejeme kukuřici a hrášek a necháme vystydnout.
Do velké mísy vložíme majonézu, bílý jogurt, trošku láku z okurek, lžíci hořčice, sůl a pepř a pořádně promícháme.
Pokrájíme si opravdu na drobno šunku a okurky.
Poté si pokrájíme i vařenou mrkev, celer a petržel o velikosti asi 0,5 cm.
A ještě si oloupeme brambory.
A nyní jdeme sestavovat. Do směsi z majonézy a jogurtu přidáme pokrájenou mrkev, celer a petržel, také okurky a šunku a důkladně promícháme.
Pak přidáváme brambory. My je vždy protlačíme takovou tou síťkou na bramborový salát, ale jdou i ručně pokrájet. Ty do mísy přidáváme postupně a opatrně promícháváme, ať se brambory nerozpadnou.
Úplně nakonec přidáme pokrájené vajíčko opět na 0,5 cm kousky a opět opatrně zamícháme.
Nyní zbývá jen dochutit. Takže můžeme přidat trochu láku, hořčice, soli a pepře. Avšak správnou chuť pocítíme až druhý den, kdy se salát krásně proleží.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm
Žádné komentáře:
Okomentovat