Jedna z těch zajímavých fází (pro mě) jsou chutě. V mém případě bohužel nechutě. Strašně jsem se těšila na ty zajímavé kombinace, jako okurky se šlehačkou nebo na to, že budu sedět a pořád říkat, co bych si dala. Místo toho je mi převážně zle a těhotenské nevolnosti nepřestaly ani na konci šestého měsíce.
Mám ale období, ve kterém mám vždy chuť na něco, toho se přejím, nemůžu to ani vidět a najdu si jinou věc. Začalo to avokádem, pokračovalo banánem, pak Kinder maxi king (ano do dneška jsem ho za život měla asi 3x a za pár měsícu snad desítky) a nyní je to Pribiňák.
Jenže jednou jsem se podívala na složení a zjistila, kolik cukru v něm je. A to se to dává dětem jo? Takže jsem si řekla, že musí existovat nějaká zdravější verze. Jak pro dospělé při těchto chutích, tak hlavně pro děti.
Podívala jsem se na složení a zjistila, že to nic složitého není. Vlastně je to kombinace smetany a tvarohu. Jednu část jsem dochutila vanilkovým luskem (nebo pastou) a druhý kakaem (nebo karobem). Obě varinaty chutnají opravdu jako z obchodu.
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
Počet porcí: 6
INGREDIENCE:
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g smetany ke šlehání
- polévková lžíce medu
Vanilková příchuť:
- 1 vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové pasty
Čokoládová příchuť:
- 3 lžíce kakaa nebo karobu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si ušleháme smetanu do tuha.
Poté přidáme měkký tvaroh a opět promícháme.
A nyní přidáme lžíci medu. Ten můžeme úplně vynechat.
VANILKOVÁ PŘÍCHUŤ:Přidáme vanilkový lusk nebo pastu a promícháme.
ČOKOLÁDOVÁ PŘÍCHUŤ:
Do druhé části přidáme kakao a také promícháme.
Varianta je karob.
Foceno: Olympus PEN E-PL8, M.Zuiko Digital 45 mm
Děláme, rádi, a je to i pro děti mnohem zajímavější, když si to můžou sami vyrobit...nebo tedy asistovat při výrobě 😉 A zdobení je pak už třešničkou na dortu 🍒
OdpovědětVymazatŽe života: Jedna známá musela schovávat originál kelímky, jelikož dítko nic než pribinák v origoš obalu nechtělo - ten domácí mu totiž prý vůbec nechutnal...to, že mu tam ten domácí vždycky nenápadně lupla, mu neprozradila hodně dlouho 😎
Ať Vám chutná a nejen pribinák 😉 a děťátko, ať se na vás hezky usmívá, až se naň půjdete podívat ❤️
Hah tak to je dobrý, aneb jak oklamat své dítko :-D Hlavně vyjde to mnohonásobně levněji a ke všemu tam není taková tuna cukru :-)
VymazatKačko, super mňamka ��. Já ho dělala zrovna včera, recept mám z facebookové skupinky Vaříme zdravě od prvních prikrmů. (Mimo jiné jsem se zde dozvěděla,že plno věcí, které se tváří že jsou pro děti to nejlepší - zrovna třeba pribinák z obchodu, brumik apod. nejsou vůbec vhodné a dokonce i plno přednídávek, kapsiček a dokonce kupovanych prikrmů má třeba i věkové označení ale pro nejmenší se vůbec nehodí ať už kvůli cukru, mouce, dalším alergenum nebo dalším sajrajtum)
OdpovědětVymazatJinak všechny tvé recepty jsou super, moc ráda podle nich vařím (a ještě raději peču��)
Tak to i věřím. Já třeba koupila aviváž, jakožto první výbava pro miminko a tam přes celou etiketu miminko a najednou se člověk začte a zjistí, že tam píší, že to není vhodné pro děti. Vlastně chtěli jen vytvořit vůni dětské aviváže pro dospělé. To aby člověk vážně jen čet a četl etikety :-)
VymazatAhoj, super nápad. Musím vyzkoušet! Mně sice v těhotenství špatně není, ale jsem líná si vyvařovat. Vařím spíš jen kvůli dceři. Ale včera jsem si koupila tvoji knížku České smoothie a už jsem tvořila. A musím říct, že dát si ráno místo klasické snídaně smoothie s chia semínky je fakt bomba. Celé dopoledne jsem neměla hlad a ještě jsem byla nabitá energií. :)
OdpovědětVymazatSabi tak to moc ráda slyším :-)
VymazatParáda, to zkusím, mám ráda tvé články, vždycky mě nakopnou zkoušet nový a nový recepty :) Jinak to také znám, že se něčeho tak přejím, že už to pak nemůžu ani cítit. Tak se mi to stalo s taveným sýrem se šunkou, do teď ho nechci jíst, naštěstí i pro mé tělo, moc mu neprospíval :D
OdpovědětVymazatTo je pravda. Také si vždy říkám, že je dobře, že se přejím těch špatných věcí a pak je snad už nikdy nebudu chtít :-)
VymazatDěláme, rádi, a je to i pro děti mnohem zajímavější, když si to můžou sami vyrobit...nebo tedy asistovat při výrobě 😉 A zdobení je pak už třešničkou na dortu 🍒
OdpovědětVymazatŽe života: Jedna známá musela schovávat originál kelímky, jelikož dítko nic než pribinák v origoš obalu nechtělo - ten domácí mu totiž prý vůbec nechutnal...to, že mu tam ten domácí vždycky nenápadně lupla, mu neprozradila hodně dlouho 😎
Ať Vám chutná a nejen pribinák 😉 a děťátko, ať se na vás hezky usmívá, až se naň půjdete podívat ❤️
❤️❤️❤️
VymazatVypadá to skvostně Kačí ❤ určitě vyzkouším ❤
OdpovědětVymazatJen do něj :-)❤️
VymazatMůžu se prosím zeptat na použitou značku smetany a tvarohu? :) já jsem asi někde udělala chybu, ale chci tomu dát ještě jednu šanci :)
OdpovědětVymazattak to už si nepamatuji, ale mám pocit, že to bylo z lidlu :-)
VymazatSkvělý recept,už se těším až ho vyzkouším. �� Jenom použila jsi vaničkový tvaroh nebo ten v papíru?Děkuji a přeji hodně štěstí! �� Jolana
OdpovědětVymazatjá použila plnotučný vaničkový :-)
VymazatDnes jsem ho vyzkousela a neprijde mi moc podobný Pribiňáku z obchodu. Ale tak dalo se to čekat. Jinak je moc dobrej :)
OdpovědětVymazatTak asi tam chyběla ta chemie :-D
VymazatPrávě jsem dodělala a až na to, že jsem tam dala trochu moc vanilkového aroma (použila jsem takovéto v lahvičce), tak je to moc dobré :)
OdpovědětVymazatJinak zkusila jsem 2 verze jednu s vaničkovým a druhou s kostkovým měkkým tvarohem a lepší je to s tím vaničkovým, to jen kdyby někdo váhal tak, jako já :D
Díky moc za recept :)
Miška
super tip, děkujeme :-)
VymazatVětšinou dělám různé ovesné svačinky, ale pribiňák mě láká vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatZkus, někdy je změna dobrá :-)
VymazatVynikající recept! Moc za něj děkuji! Momentálně mám tak trochu závislost na pribiňácích a dalších tvarohových dezertech a tenhle chutná suvereně nejlíp ze všech. Navíc mě coby večerní svačinka skvěle zasytí, takže konečně nemám v noci hlad při krmení naší šestitýdenní dcery!
OdpovědětVymazatPs. Místo karobu v prášku doporučuji krétský karodobý sirup. Je to delikatesa.
Hezký večer a mnoho zdraví a síly pro oba do posledních týdnů těhotenství!
Tak jsem zvědavá, co budu ujídat já při kojení :-)
VymazatJa si smichavam dva tvarohy s jednou zakysanou smetanou, chutna mi to tak vic... :) A vetsinou dolu rozdrobim nejakou susenku, navrstvim tvaroh se smetanou a nahoru treba nejake ovoce nebo i rozmackane jahody...mnam...uz mam na to chut... :)
OdpovědětVymazatJsem taky tehotna a mam vic nechute nez chute, ale presne jak pises, vzdy si neco najdu a to jim delsi dobu...tohle zrovna ted muzu... :)
Ono je více variant, dokonce jsem viděla variantu i naředění s mlékem. Ale to mi přišlo zvláštní. Důležité je najít tu, která nám uspokojí chuťové pohárky. A hlavně v těhotenství :-)
VymazatAle je to dobrý tip a zkusím to. Já tvaroh a zakysačku dávala vždy spíše na dorty jako krém. Ale věřím, že i jako samotný dezert to bude pecička :-)
Je to ňamka, jen bych asi upozornila na med jako možný alergen u malých dětí, radši nejdřív otestujte, jestli ho váš drobek snáší :-)
OdpovědětVymazatVážně? To by mě nenapadlo. Já jsem mu tedy nedala ještě nikdy žádné sladidlo, ani med, ani cukr, ani jakýkoliv sirup :-)
Vymazat