V původním smyslu jde o „opuštění masa“ (slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare, „dát pryč maso“). Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným Tučný čtvrtek, spojeným se zabijačkou a hostinou. Poslední tři dny, tedy masopustní neděle, pondělí a úterý jsou zvány ostatky, končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou.
V současném slova smyslu je však význam karnevalu obecný a nevázaný na určité období. Jde o taneční zábavy, hýření, lidové zábavy v maskách, maškarní bály. Nejznámějším tanečním karnevalem ve světě je karneval v Rio de Janeiru, dalším známým je v Santa Cruz de Tenerife.
Tuto informaci mám z wikipedie :-)
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 22
INGREDIENCE:
Počet porcí: 22
INGREDIENCE:
- 130 g másla
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 20g droždí nebo pytlík droždí na půl kila mouky
- citronová kura z jednoho citronu
- 1 lžíce moučkového cukru
- třetina lžičky muškátového oříšku
- půl lžičky soli
Smažení:
- olej
- popřípadě 3 lžíce sádla, nemusí být
Obalení:
- cukr krystal
- skořice
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si máslo a vložíme do robota.
A rozšleháme ho. Tím povolí a pak se lépe zapracuje do mouky.Přidáme mouku.
Přilijeme teplé mléko.
Také droždí.
Ještě citronovou kuru.
Také moučkový cukr.
Také muškátový oříšek.
A nakonec sůl.
Vše důkladně promícháme a dáme kynout.
Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
Nyní si vyválíme šišky. Z této porce dělám cca 22 šišek.
Do kastrůlku si nalijeme cca 2 cm oleje a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá to koblížkům výbornou chuť.
Smažíme koblížky na středním plameni.
Mezitím si připravíme cukr krystal se skořicí a ještě horké koblížky v něm obalíme.
Podáváme se sklenicí mléka.
Do kastrůlku si nalijeme cca 2 cm oleje a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá to koblížkům výbornou chuť.
Smažíme koblížky na středním plameni.
Mezitím si připravíme cukr krystal se skořicí a ještě horké koblížky v něm obalíme.
Podáváme se sklenicí mléka.
Žádné komentáře:
Okomentovat