Když jsem si takhle jednou přišla do Le Caveau, tak měli novinku a to Banoffee. Jelikož je to francouzský kavárna, tak jsem to brala automaticky za francouzský dezert. Jeho chuť mě uchvátila na první sousto. Skládá se z kombinací chutí, které jsou na mém Top chuťovým žebříčku.
Pak mi to ale nedalo a musela jsem si ho vyrobit. Začala jsem googlit a dozvěděla jsem se o něm pár zajímavostí.
Banoffee je anglický dezert skládající se z banánů, smetany a karamelu. Přesněji z vařeného kondenzovaného mléka nebo Dulce de leche.
Korpus se skládá z nadrcených sušenek (něco podobného jako u cheesecake) nebo z máslového korpusu připomínajícího právě máslové sušenky.
Jeho název vznikl ze spojení dvou slov a to banán a karamel tedy banana and toffee.
Tak jsme zase o něco vzdělanější a můžeme se do toho koláče pustit, ne?
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 12 kousků
INGREDIENCE: (forma o velikosti průměr 26 cm)
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g másla pokojové teploty
- 50 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Zdobení:
- 1 kondenzované mléko
- 2-3 banány
- 1 balení smetany ke šlehání
- hoblinky čokolády
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Úplně na začátku uděláme dvě věci.
Do hrnce napustíme vodu, ponoříme plechovku kondenzovaného mléka a dáme vařit na cca 2 hodiny.
Nyní si ještě rozpálíme troubu na 180 stupňů.
Nejprve si odvážíme mouku.
Přilijeme mléko.
Přidáme lžíci cukru.
Také špetku coli.
Ještě vajíčko.
A zpracujeme těsto.
Těsto vmačkáme do dortové formy nebo formy na quiche.
Nakonec propícháme vidličkou a dáme péct.
Uvařené mléko necháme trochu vychladit.
Poté no nalijeme na korpus.
A rozprotřeme.
Vedle v hlubokém talíři si rozčvachtáme 3 banány a potřeme je zkaramelizované mléko.
Ušleháme si 1 kelímek šlehačky a rozprostřeme na banán.
Nakonec ozdobíme hoblinkami čokolády nebo třeba karamelovými sušenkami, jako já.
Nechte proležet nejlépe přes noc, aby se vláha vsákla do korpusu. A uvidíte, že to je naprostá dokonalost.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.
Recept vypadá jednoduše, rychle a chutně!:) Určitě brzy vyzkouším a dám vědět, jak chutnal :) Samotné banány nejsem schopná sníst, ale v poslední době zjišťuji, že mi jinak vše s banány chutná - smoothie, banánové lívance, apod. :D:)
OdpovědětVymazatTak to je jedině dobře, chutě se mění :-)
VymazatKoláč vypadá naprosto božsky! Určitě brzy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJen do něj Míšo :-)
VymazatTak tohle také pujde k seznamu pečení. Vypadá to naprosto ale hrozně úžasně :)
OdpovědětVymazatMagicBeautyLife
Já ho naprosto miluju, dávám si ho vždy v kavárně :-)
VymazatAch, tohle vypadá úplně božsky! :)
OdpovědětVymazatEjnets in Lisboa
Chutná ještě lépe :-)
VymazatAch, tohle vypadá úplně božsky! :)
OdpovědětVymazatEjnets in Lisboa
Chutná ještě lépe :-)
VymazatAhoj, kondenzované mléko a uvařit? jde tedy použít karamelové Salko?
OdpovědětVymazatDěkuji
Přesně tak, jde. Je to vlastně poté to samé :-)
VymazatMňam. Sbíhají se mi z toho sliny. To musím brzy vyzkoušet. :) Máš to hezky rozepsané, tak to snad zvládnu i já. :D
OdpovědětVymazatUrčitě. Samotné se mi podle toho lépe vaří, než když je jen souvislý text :-)
VymazatAhoj, diky za recept. Banoffee uplne miluju. Kdyz tak jestli muzu doporucit, tak taky http://blog.decodoma.cz/irsky-dezert-banofee-pie/ trosicku jiny recept. Urcite se take pochutnas ;)
OdpovědětVymazatDěkuju :-)
VymazatChutove neskutečné.Něco jsem asi ale neudelala presne, protoze se mi dezert hrozne blbe krajel a v podstate s prvnim ukrojenim mi"spadl",sesunul a nedrzel tvar. Ale na chuti to nic nemenilo ;)
OdpovědětVymazatTo je dobře :-)
VymazatUž se chladí v ledničce, ale neodolala jsem a musela si kousek dát hned a musím říct, opět skvělý a vynikající recept!!! :-)
OdpovědětVymazatTak to mám obrovskou radost :-)
Vymazat