Jedno vím ale jistě. Čím častěji ho pečete, tím je lepší. Nebo je to tím, že maminka už nese titul babička a tedy i jídlo je jako od babičky? Nevím. Rozhodně ho zkuste a věřím, že vám zachutná :-).
Náročnost: střední
Počet kusů: 1 bochník mazance
Počet kusů: 1 bochník mazance
INGREDIENCE:
- 250 g hrubé mouky a 250 g polohrubé mouky
- 125 g cukru
- 75 g másla
- 50 g vepřového sádla (sádlo můžete nahradit máslem a dát rovnou 125 g másla)
- špetka soli
- 1/2 zarovnané lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 vanilkový cukru nebo polévková lžíce Domácího vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 pytlíky sušeného droždí nebo půl kostky čerstvého droždí
- kůra z půlky citronu (jen ta žlutá část)
- 180 ml teplého mléka
Na ozdobu:
- 1 žloutek
- rozinky (můžeme den předem namočit v rumu)
- plátky mandlí
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve do mísy nasypeme 500 g mouky.
Odvážíme si do mističky sádlo a máslO a trochu to necháme povolit v mirkovlnce nebo v kastrulku.
Přidáme špetku soli.
Také muškátový oříšek.
Také přidáme polévkovou lžíci vanilkového cukru.
Nyní přilijeme povolené máslo se sádlem.
Také přidáme sušené droždí na 500 g mouky (naleznete na zadní straně pytlíčku).
Nyní nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme ke všem ingrediencím.
Ještě ohřejeme mléko, aby bylo teplé a přilijeme ho tam.
Nakonec přidáme vejce.
A hněteme. Pokud hnětete v robotovi, tak ho nastavte na nejnižší stupeň a nechte klidně 10 minut hnětat. Těsto má být vláčné.
Připravíme si jednu větší místu, do té nalijeme horkou vodu a vložíme mísu s těstem, přikryjeme utěrkou. Tak se těsto krásně zahřeje a vykyne.
Pokud máte topení, ta ho můžete položit na topení. My ho máme pouze v podlaze, tak to nejde :-)
Když je těsto vykynuté, tak si poprášíme moukou vál.
A vyklopíme těsto. Lehce obalíme v mouce. Těsto by nemělo vyloženě lepit. Mělo by být naopak takové pěkně lesklé a mělo by se s ním krásně pracovat.
Zpracujeme těsto do bochánku a přendáme na plech.
A nastřihneme vršek do křížku.Nakonec mazanec potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme 15 minut na 180 stupňů a poté ztlumíme na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
A až nebudete vědět, co s mazancem. Tak zkuste Francouzské tousty z mazance. Je to úžasná snídaně.
V neděli ho udělám. Vsadím se, že bude stejně tak dobrej, jako vánočka podle tebe. Mňam!
OdpovědětVymazatDoufám v to :-)
VymazatDomáci mazanec je proste top! Tento rok budem robiť aj ja :)
OdpovědětVymazatmy blog : THE COLORFUL THOUGHTS
To je dobře :-)
VymazatVčera jsem ho dělala a dnes je tvrdý jak bota :-D nevim co se mohlo stát,vše jsem dělala přesně podle receptu.Zuzka
OdpovědětVymazatTo není možný :-(
VymazatMě se to taky stalo, že je do druhého dne úplně tvrdý :-D Ale jinak vynikající. Namaže se máslem nebo namočí do mléka, kakaa a je super :-D
VymazatKačí když píšeš, že množství vystačí na 3 vánočky tak i na 3 mazance? :-D
OdpovědětVymazatNe tohle zapomeň jsem jen těhotná a trochu vymletá. Tohle množství je na jeden kus mazance :-)
VymazatTy jsi těhotná?
VymazatMoc gratuluju :)
VymazatKaci,me to vubec mevykynulo :-( nechapu, kde se stala chyba...jela jsem podle receptu a dokonce jsem dala i tu misu s teplou vodou. Hodinu jsem nechala v teple a nic.No snad priste se podari.
OdpovědětVymazatGratuluji a přeji, aby těhotenství proběhlo v pořádku.
OdpovědětVymazat