Dnes ráno jsem se vzbudila a chtěla vám zveřejnit tento článek. Jak už jsem v minulosti psala, měl být na počest Dne matek. Jenže jsme začali s Artym debatovat o tom, kdy vlastně tento svátek je.
Všimla jsem si totiž u spousty příspěvků, že někdo říká 8. 5. a někdo 14. 5. Byla jsem z toho dost zmatená, protože i Google si rozporoval a to je už co říct :-)
Co si já pamatuji, tak jsme ho vždy slavili 8. 5. Vím to jistě, protože 10. 5. má moje mamka jmeniny a tak měla v tomto období vždy byt plný květin.
A jak to vlastně je? Takže 8. 5. je mezinárodní Den matek, tedy se slaví po celém světě a 14. 5. je v České republice. Přesněji u nás se slaví vždy druhou květnovou neděli. Takže každý rok se to mění. To jen abychom to neměli úplně jednoduché.
Ať je to, jak je to, důležité je, že ty svoje maminky milujeme a opatrujeme. Jsou to ženy s velkým Ž, které vše ve svém životě dělaly jen a jen pro nás, pro jejich děti. Takže na ně mysleme a připravme jim tento (nebo jakýkoliv jiný den) výjimečný.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 1 šiška
INGREDIENCE:
- 5 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
- 100 g domácího vanilkového cukru nebo klasického krupicového cukru
- 4 lžíce hladké mouky nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu (bezlepková varianta)
- olej
Náplň:
- 500 g plnotučného tvarohu
- 2-3 zralé banány
- cukr dle potřeby
Ozdoba:
- strouhaný kokos
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do hustého sněhu.
Do misky si odvážíme domácí vanilkový cukr.
A přidáme hladkou mouku nebo kukuřičný škrob v případě bezlepkové varianty.
Tuto směs důkladně promícháme.
Do ušlehaného sněhu opatrně zapracujeme žloutky hezky jeden po druhém.
Po lžících zapracujeme i směs z cukru a škrobu.
Na plech položíme pečící papír, který lehce potřeme olejem.
A na něj rozprostřeme těsto.
Nyní si připravíme krém. Vložíme do mísy tvaroh a důkladně rozmačkaný banán. Kdyby to nebylo stále moc sladké, přidáme trochu cukru. A důkladně promícháme. Dáme chladit do lednice.
Upečené těsto vyndáme z trouby. Na prkénko si položíme utěrku a na utěrku položíme těsto pečícím papírem nahoru. A ten odloupneme.Ještě teplou roládu zatočíme a dáme vychladnout. Tím předejdete popraskání.
Po vychladnutí roládu rozrolujeme a potřeme krémem. Ale méně jak čtvrtku krému si necháme bokem.
A opět zarolujeme.
Zbytek krému potřeme po povrrchu rolády.
A posypeme kokosem.
Roládu obmotáme zpět do pečícího papíru a tím i udusáme kokos. Dáme opět chladit do ledničky.
Vypadá to nádherně. Možná hned dneska vyzkouším :) Mám ráda kokos a teď v těhotenství mám pořád na něco chuť. Však to asi znáš ;-)
OdpovědětVymazatJen jsem se chtěla zeptat, ty žloutky a směs tam potom jenom lehce vmícháváme, už nešleháme?
Je to lepší, aby sníh tolik neklesl. Nebo dát robota opravdu na nejmenší stupeň rychlosti :-)
VymazatUž loni jsem vyzkoušela tvůj recept ke dni matek a během toho roku jím stihla nakazit i kamarádku, prostě skořicový koláč s ricottovým krémem je úžasný, a tak jsem čekala s čím přijdeš letos. Když jsi se už na instagramu zmiňovala, že máš něco ke dni matek připraveného, moc jsem se těšila. Jenže pak si vyšla s roládou, já hned, že ji zkusím, ale pak se mě chytla nejistota, jestli ji zvládnu, a že asi budu muset najít něco jiného. Ale co, zkusit se má všechno, a tak jsem do toho šla a povedla se na výbornou, takže moc a moc děkuju za další super recept. Maminku jsem dojala skoro k slzám ♥
OdpovědětVymazatMiška
Jééé Miško a tohle mi přesně udělá radost. Abych se přiznala, taky jsem nikdy na rolády nebyla mistr. Ale nějak se to prolomilo, já vychytala těsto a teď je zkouším na různé způsoby. Mám ještě jednu nesepsanou a to čokoládovou a to je teprve pecka :-)
Vymazat