Těchto receptů mám opravdu hodně. Ale dva mi to dětství evokují úplně nejvíc. A to rajská a krupička. Na rajskou jsem ještě nezkoušela nějaký výživnější recept, než rozpustit protlak, osladit a přidat skořici. Možná žádný neexistuje, ale já to nevzdám a určitě nějaký najdu nebo vymyslím.
Krupička už ale udělat tak nějak jinak a lépe jde. Kde je přeci psáno, že musíme smíchat jen krupičku a mléko a posypat kakaem. Je přeci tolik možností, které se k této kaši hodí. Však už jen když vezmu možnosti, které se denně objevují u ovesných kaších nebo smoothie bowl.
Já jsem se ale rozhodla vám přinést dva recepty, které nemusíte připravovat pouze malým dětem, ale i sobě. Jeden je se 70% čokoládou a druhý s karamelizovanými jablky na javorovém sirupu. No nezní to skvěle? Já si myslím, že ano :-)
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2
INGREDIENCE:
- 500 ml mléka
- 4 polévkové lžíce krupičky
- máslo na vymazání hrnce
- lžička cukru
Dochucení:
- 20 g 70% čokolády
- lžička másla
nebo
- 1 jablko
- půl lžičky skořice
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce vody
- lžička másla
Nejprve si odměříme půl litru mléka.
Poté přidáme 4 polévkové lžíce krupičky.Důkladně promícháme.
Připravíme si kastrůlek a vymažeme ho máslem.
Tento trik jsem viděla u Dity P., která říkala, že se pak krupička nebude tolik přichytávat. A má pravdu :-)
Zapneme plotýnku na střední plamen a nalijeme do kastrůlku rozmíchanou směs z krupičky a mléka.
A nyní důkladně mícháme. Po cca 5ti minutách by měla být krupička hotová a krásně krémová.
Nakonec osladíme a opět promícháme.
A jdeme dochucovat:
Kaši přendáme do misky.
Nastrouháme si 20 g 70% čokolády.
Na kaši položíme máslo, které se nám díky teplu rozpustí.
A posypeme jí čokoládou.
Uvidíte, že s tou čokoládou je to tisíckrát lepší, než s kakaem :-)
A jdeme do druhého ochucení:
Oloupeme si jedno jablko.
Zbavíme ho jadřince a pokrájíme na plátky.
Na pánev přidáme javorový sirup.
Také přidáme jablka a vodu.
Nakonec přidáme půl lžičky skořice a chvilku orestujeme. Jablka tím změknout a přidaná voda se vypaří.
Opět nandáme kaši do misky a přidáme máslo.
Jablka přidáme na kaši a můžeme si jít na tom pochutnat.
Krásné sobotní ráno, Kačí.
OdpovědětVymazatŠkoda, že už jsem dnes snídala :-). Hned bych se na krupicovou kaši s čokoládou vrhla :-), jen při pohledu na obrázky se mi sbíhají sliny.
Super nápady, jak z obyčejné krupicové kaše udělat něco luxusního :-).
Hezký a klidný víkend.
Katka
Přesně tak a to mě na tom baví :-) Zkus i někdy verzi s čerstvýma jahodama. To je taky pecička :-)
VymazatNení kaše jako kaše....a tahle vypadá naprosto famózně.
OdpovědětVymazatKrásně řečeno:-)
VymazatVzpomínám si,že jako začínající kuchařka jsem vařila podle kuchařské knihy vyhlášeného šéfkuchaře Viléma Vrabce. Tam byla rajská poměrně složitou záležitostí.Dnes už si na to přesně nevzpomínám,ale rozhodně se dělal základ z mrkve.Dnes už to tak složitě nedělám,ale rozhodně bez tymiánu ,skořice a perníku/tím zahušťovala maminka/se neobejdu. Zkuste zapátrat tam.Hodně štěstí a zdraví.
OdpovědětVymazatTo zní skvěle, zkusím, děkuji za tip :-)
VymazatAHoj Kači, asi tak půl roku dozadu jsem měla hroznou chuť opět na krupicovou kaši, tak jsem ji jedla jako dítě :D Musím přiznat, že mi už tolik nechutnala nicméně s jablkem určitě vyzkouším :) Zajímavá kombinace.
OdpovědětVymazatA s jahodami zkus také :-)
VymazatAhoj Kaci,
OdpovědětVymazatAsi vim co v nejblizsich dnech uvarim 😁
A k te rajske, Barunka (3roky) nedavno po prichodu ze skolky rika meli jsme rajskou, ale takovou tu jinou, udelas nekdy tu opravdovou z rajcat? Ve skolce meli z protlaku a u nas doma se odjakziva vari rajska primo z rajcat 😊 tak me to od ni potesilo
To je rozkošné :-)
VymazatFakt skvělý recept ♥ Krupicovou kaši miluju snad od dětství a s těmihle variantami mě zatím nenapadla. Děkuju za tip. :) A držím palečky, ať vše proběhne v pořádku a máte toho vašeho prcka už u sebe :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz
OdpovědětVymazatJá moc děkuji za vyzkoušení. A už ho u sebe mám. Jupí:-)
Vymazat