Náročnost: střední
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
- 240 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
- špetka soli
- 150 g studeného másla
Krém:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 1 lžíce cukru
- 200 g jahod
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Do mísy vložíme vejce.
Odvážíme si cukru a nasypeme ho k vejcím.Dále si odvážíme mouku a přisypeme do mísy.
Ještě si odvážíme máslo.
A postupně přidáváme do robota a hnětáme.
Nyní si odvážíme ořechy. Já použila vlašské, ale používám běžně i lískové.
Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.
Ořechy přidáme k těstu společně se špetkou soli a opět hněteme.
Těsto vložíme do lednice a necháme cca hodinu zatuhnout.
Po hodině vyndáme těsto z lednice a zpracujeme ho do bochánku. Rozkrojíme ho na 2/3 a 1/3.
Tu větší část položíme na pomoučený vál.
A vyválíme cca 0,5 cm tlustou placku.
Celou placku přeneseme do formy a utlačíme i po stranách.
Připravíme si krém. Do mísy vložíme tvaroh.
Přisypeme půl sáčku pudinku.Přidáme lžíci cukru a pořádně zamícháme.
Krém potřeme na těsto.
Přidáme pokrájené jahody na čtvrtky.
A za zbylé třetiny těsta vyválíme proužky, které poklademe na koláč.
Pečeme cca 20-30 minut.
Super receptik, akurat som mala trosku problem s cestom, ktore mi nedrzalo pokope...a mriezka teda dopadla katastrofalne, lebo sa to cesto trhalo...je na to nejaky trik ? Vdaka, Katka
OdpovědětVymazatTak to nevím, možná to může být druhem másla? Já si vždy podsypu to těsto moukou a jde to úplně samo. Nebo ho třeba trochu zpracovat, když se vyndá studené z lednice.
VymazatBože to vypadá luxusně! Musí to chutnat jako vanilkový rohlíčky!! A ty ořechy vypadají skvěle skvěle, čerstvě, křupavě!
OdpovědětVymazatNo vlastně jo. Když jsem uždibovala syrové těsto, tak to chutnalo jak těsto na cukroví :-D
VymazatTo je super! Zrovna se mi doma ocitly 3 kila jahod a jelikož jsme jenom dva, tak alespoň půlku zamrazím na zimu do kaší, buchet, smoothie a nebo třeba jenom do tvarohu. :) A zrovna v mražáku mám asi i půl kila vlažských ořechů, takže aspoň udělám místo. Protože i naše lednička je velká, tak akorát pro dva :D A moje zásobování je dosti obsáhlé!
OdpovědětVymazatAle chtěla jsem dělat koláč z lineckého těsta se šlehačkou a jahodama, který je můj nejoblíbenější, ale tohle vypadá jako nový super update, který s radostí vyzkouším :)
Ahoj Kačí, děkuju za super recept. Na zahradě už jsme měli domácí jahody, tak jsem jsem se před návstěvou ke tchýni pustila do tohohle zázraku. Měl úspěch! A všichni jsme se shodli, že nám těsto hodně připomíná Vánoce :D Tak jsem tak na ně zavzpomínali. Proč ne, v červnu :D Krásný den!
OdpovědětVymazatHih to je hezké, jsem ráda, že chutnalo :-)
VymazatDobrý den, jaký průměr má forma? Já dělám vaše recepty na formě s průměrem 26cm a vždy mi nějaké těsto zůstane. Děkuji za odpověď :)
OdpovědětVymazatTohle jsem dělala na formu na 26 cm.
VymazatAle když peču v dortové, tak to dělám v ikeácké a ta má myslím 22-24 cm.
VymazatDokonalý ��
OdpovědětVymazatDěkuji moc :-)
VymazatAhoj Kačí,jelikož máme velmi bohatou úrodu jahod,tvůj recept přišel jako na zavolanou :) Koláč je dokonalý! Jen jsem dala špaldovou mouku,místo cukru jsem přidala med a také jsem dala místo 1 vaničky tvarohu dva,protože se mi zdálo,že je krému málo. Moc děkuji za inspiraci! Plánuji tento koláč udělat s borůvkami,meruňkami a nebo s ostružinami :))
OdpovědětVymazatSuper, to zní skvěle :-)
VymazatKačí koláč je božský! Jahody jsem vyměnila za rybíz, jelikož toho nám zahrádka letos nadělila opravdu hodně. Akorát mi těsto hodně lepilo, tak jsem přidala trochu mouky a pekla o trochu déle a měla trochu strach jelikož byl po vyndání tvrdý. Do rána, ale krásně změknul jak nasál tvarohem a rybízem a já ho zakrojila. Ihned po prvním ochutnání se chuťové pohádky roztančily blahem. Den nemohl začít jinak a já ti za to ze <3 děkuji!
OdpovědětVymazatPS: už nepeču od nikoho jiného
Tak to moc ráda slyším, děkuji moc :-)
VymazatNetřeba plýtvat slovy. Koláč je prostě FANTASTICKÝ!!!
OdpovědětVymazatMockrát děkuji za recept :)
OOOO děkuji :-)
Vymazat