Takže každoročně jsme měli rybízovou marmeládu, rybízový sirup, rybíz na mrazáku, rybízový kompot, rybíz v koláči nebo jen tak. Teď k tomu přibylo ještě rybízové smoothie. To naprosto miluji a recept na něj najdete v mé kuchařce ZDE :-)
Každopádně jsem ale zjistila, že i přes to, že máme každoročně tolik rybízu, tak na mém blogu s touto červenou surovinou recepty doslova chybí. A tak jsem se rozhodla to napravit. A rovnou tímto nadýchaným koláčem, který se peče na dvakrát. Nejprve část s těstem a rybízem a poté se připraví takový nadýchaný krém složený z vajíčka, mletých oříšků a cukru. Ten se na téměř upečené těsto nalije a dopeče. Vnikne taková oříšková krusta, která je úplně boží. Tak jdeme na to...
Doba přípravy: 20 minut (+ 45 min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 12
INGREDIENCE: Pečící forma průměr 24-26 cm
- 150 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 500 g rybízu
Na polití:
- 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 100 g cukru
- 100 g mletých oříšků (mandle, vlašský nebo lískové)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme odváženou mouku.
Dále máslo nejlépe změklé.
Také přidáme cukr.
A nakonec vajíčka.
Celé to pořádně ušleháme.
Dortovou formu si vysteleme pečícím papírem a na ní vylijeme těsto, které rozprostřeme.
Obereme si rybíz.
A rozprostřeme ho na vrch těsta.Formu dáme péct na 30 minut.
Mezitím si připravíme těsto na nadýchanou krustu.
Oddělíme si žloutky od bílků a bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
Žloutky vložíme do mísy a přidáme k nim cukr a ušleháme.
Rozdrtíme si oříšky na moučku. Já to dělám ve smoothie makeru.
A přidáme do mísy a opět promícháme.Nakonec vmícháme opatrně našlehaný sníh.
Vyndáme formu z trouby a opatrně na ní nalijeme rovnoměrně ušlehané těsto.
Dáme péct na dalších cca 15 minut. Poté zkusíme trik se špejlí a pokud se těsto nelepí, tak je koláč hotový.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Další naprosto skvělý koláč! Miluju Vaše recepty. 😋 Jsou jednoduché, z dostupných surovin, vždycky návod klapne a jsou vynikající.
OdpovědětVymazatJéé děkuji a přesně tohle byl účel:-)
VymazatČervenej rybíz nebyl, dala jsem černý a smíchala to ješte s borůvkami.
OdpovědětVymazatVýborný! Opravdu! Lepší buchtu jsem dlouho nejedla! A když to pochválím sama sobě, to už je co říct 😃
No tak to mám obrovitánskou radost :-)
VymazatDělala jsi ho i z černého rybízu..??
OdpovědětVymazatNedělala, ale slečna výše píše, že ano a že byl super :-)
VymazatMňam, mňááááám! Miluju rybízový koláč!!! To je láska na celý život... Škoda, že jsem letošní úrodu spotřebovala na marmelády :) Váš recept si ale ukládám a snad ho brzo vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatMy jsme zase letos neměli bohužel moc velkou úrodu, tak snad příští rok to bude lepší :-)
VymazatMňam, skvělý koláč. Likviduji zásoby v mrazáku a moc jsme si pochutnali! Oříšková vrstva je skvělá!😊
OdpovědětVymazat