Dokud to mám ještě čerstvě v hlavě, tak vám chci sepsat článek o jednom úžasném dni.
Včera nám DM bio zorganizoval jeden úžasný piknik. Přinesly deky, polštáře a ostatní dekorace v retro baby pink barvě a k tomu nějaké pití. A my jsme přinesly jídlo. Někdo sladké, někdo slané a někdo obojí. Uvelebily jsme se na Střeleckém ostrově v centru Prahy. Je to kouzelné místo, protože vidíte jak na Pražský hrad, tak na Národní divadlo. Okolo ostrova teče Vltava a na ní nespočet šlapadel. Na střelečáku, jak mu my pražáci říkáme, není člověk nikdy sám. Je to místo jak dělané pro rande či nějakou romanticko procházku. Takže o zamilované páry nebyla nouze. Ale nově je tam i hřiště, takže maminky mají další úžasné místo, kam se svými ratolestmi vyrazit.
My jsme ale nešly na rande, ani na hřiště, my jsme si přišly krásně popovídat a u toho ujídat výborné jídlo. Sešly jsme se tam v krásném počtu a to 7 holek. A vlastně i Tobík.
Eliška (time to fit) přinesla výborné banánovo pekanové muffiny. Sice přišla s historkou, že se jí vůbec nepovedli, ale tomu jsem od začátku nevěřila. Na pohled vypadali dokonale a stejně tak chutnali. Byli úplně bez cukru, slazené pouze banánem. Ale chuť vypečených pekanů a nasládlá chuť banánu byla dokonalá. Historku o připálení jedné várky na uhel a recept naleznete u ní na blogu.
Domča (dblog) přinesla wrapy s falafelem a hummusem a k tomu nebesky dokonalé čokoládové sušenky. Nebyla to taková ta klasická sušenka, která křupne a je plná cukru. Ba naopak. Byla vláčná a bez cukru, dochucená mraženým ovocem a spoustou kakaa. Cukr tam tedy potřeba vůbec nebyl. Ty wrapy jsem jí chválila, miluji falafel a mluvím o něm už několik měsíců, ale ta sušenka se mi vryla do paměti. Takže už netrpělivě čekám, až tento recept bude na blogu.
Lucka (the hubs) přišla asi s nejmenším sebevědomí, co se pečení týče. Ale úplně zbytečně. Přinesla mini polentové pizzy a domácí pribináček s ovocem a granolou. Polentovou pizzu dělám také, recept zde, ale varianta těchto mini na piknik byla úžasná. Dochutila to sýrem a zeleninou a výbornou rajčatovou čalamádou a co myslíte. Bylo to naprosto dokonalé. Lucka se zbytečně podceňovala a já se dokonale nadlábla.
Ostatní holky donesly pití. Největším překvapením byl čaj z kurkumy. Nikdy by mě to nenapadlo si to koupit. Domča tomu ale udělala největší promo. Prý je na tom úplně závislá a se shotem kávy je to ještě dokonalejší. Všechny jsme tedy netrpělivě čekaly, jak to bude chutnat a nakonec jsme se skoro popraly o poslední kapičku. To samozřejmě přeháním, protože po dobu celého pikniku vládla uvolněná nálada, plná historek a smíchu.
Po příchodu k dece se Tobíno na všechny usmíval a nebo jen tak pokukoval. Začaly jsme vybalovat jídlo, které každá přinesla a ve chvíli, kdy jsme se chtěly sednout na deku jsem Tobína otočila do jeho spací polohy, tedy na bok, poklepala na zádech a on unul. Zázraky se ději. Usadily jsme se na deku a začaly si užívat tento naprosto božský den. Po třech hodinách plných výborného jídla a vyprávění všech možných letních zážitků jsme zahlásily, že už musíme jít. V tu chvíli se podívám do kočárku a vidím, jak se Tobíno začíná pomalu vrtět. Nevěřila jsem tomu, ale Tobíno to celé prospal a vzbudil se opravdu jako na zavolanou.
Po tom, co holky odešly jsem si s ním opět sedla na lavičku a nakrmila ho. Chtěla jsem jít pak hned domu. Přecijenom jsme byli opět od 8 hodin rána venku a v tuhle chvíli bylo něco po třetí. Ale Tobík se tak krásně usmíval a měl dobrou náladu, že jsem ještě rozložila jeho kočárkovou deku a na hodku a půl si na ní sedli. Byla jsem unešená z jeho pokroků. Každý den pozoruji nový. Dnes si krásně držel knížku, mačkal jí, ocucával, kopal nožičkama a pořád vyprávěl. Nejčastěji teď říká "a-u".
Takže tohle byl Tobíka první piknik v životě, který celý prospal a já se utvrdila v jedno. Je to prostě blogerské společenské dítě a já jen doufám, že mu tohle vydrží.
A teď bych vám ještě asi měla prozradit, co jsem pekla já. Říkala jsem si, že holky určitě budou dělat sladké. Přecijenom je to většinou dosti praktické a tak jsem se zaměřila na slanou verzi piknikových pokrmů. A jelikož jsem momentálně v testování muk a zkoušení různých variant chlebů, tak jsem věděla, že tohle je jasná volba. K tomu jsem vymyslela cizrnovou pomazánku se sušenými rajčaty a pořádnou dávkou bazalkových lístků. Byla jsem moc ráda, že to holkám chutnalo a nakonec se všechno snědlo. I to, co přinesly holky. A to prostě a jednoduše mluví za vše.
Tak a tady máte moje recepty na Špaldový zrnný chléb a Cizrnovou pomazánku.
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
INGREDIENCE NA ŠPALDOVÝ CHLÉB:
- 100 g pšeničné hladké mouky
- 300 g špaldové hladké mouky
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g lněných semínek
- 50 g chia semínek
- 50 g dýňových semínek
- 50 g lískových ořechů
- 400 ml vody
- 20 g droždí
- 1 lžička octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
Nejprve si připravíme kvásek. Do 400 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, špetku soli a lžíci mouky, důkladně promícháme, přiklopíme talířkem a necháme vstoupit kvásek.
Do mísy přidáme špaldovou a pšeničnou mouku.
Dále přidáme slunečnicová semínka,lněná semínka,
chia semínka,
dýňová semínka a
lískové oříšky.
Celou směs přidáme k mouce.
Dále přidáme cukr,
sůl a
ocet.
Přidáme vzešlý kvásek a důkladně prohněteme. Přendáme do formy na biskupský chlebíček (doporučuji vystlat pečícím papírem a necháme kynout cca 30-60 minut na teplém místě. Vrch můžeme ještě posypat semínky.
Na kynutí používám takový fígl, že si připravím hrnec s teplou vodou a formu položím na něj. Teplo uniká z hrnce přímo k těstu a rychleji vykyne.
Pečeme cca 30 minut na 230 stupňů.
Krájíme až po vychladnutí.
---------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
INGREDIENCE NA CIZRNOVOU POMAZÁNKU SE SUŠENÝMI RAJČATY A BAZALKOU:
- 800 g sterilizované cizrny
- 1 lžíce tahini pasty
- 4 lžíce láku z cizrny
- 1 stroužek česneku
- šťáva z citronu
- sůl a pepř (nejlépe kajanský)
- olivový olej
- 20 ks sušených rajčat
- hrst bazalky
Do mixéru vložíme jednu sklenici cizrny.
Dále přidáme tahini pastu,česnek,
trochu šťávy z citrónu,
trochu olivového oleje,
sůl, pepř a trochu šťávy z cizrny. Vše důkladně promixujeme do hladké hmoty.
Ochutnáme, popřípadě dochutíme citrónem, solí, pepřem a olivovým olejem a přidáme druhou sklenici cizrny.
Nyní nemixujeme do hladka, naopak jen lehce promixneme, aby v pomazánce zůstali kousky.
Přidáme pokrájenou bazalku a
pokrájená rajčata. Promícháme a je hotovo.
Podáváme nejlépe na plátku upečeného chleba.
A jak vypadaly všechny pochutiny z pikniku? Dokonale!
Také milujete piknikovat? A co je taková vaše pikniková klasika, kterou připravujete pokaždé?
Mějte se krásně
Líbá vaše Kačí
Krásný článek! Super fotky, vypadáte jako perfektní a sympatická společnost, obzvlášť ta nejmladší. O:) Měj se krásně,Š
OdpovědětVymazatCorculum | Stepanka_T
Instagram
To jsme, bylo to skvělé :-)
Vymazat