ŠPALDOVÉ KREKRY

Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
   
INGREDIENCE:
  • 400 g špaldové hladké mouky
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g chia semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 400 ml vody
  • 20 g droždí
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme kvásek. Do 400 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, špetku soli a lžíci mouky, důkladně promícháme, přiklopíme talířkem a necháme vstoupit kvásek.
Do mísy přidáme špaldovou mouku. Dále přidáme slunečnicová semínka, lněná semínka,
chia semínka, dýňová semínka a celou směs přidáme k mouce.
Dále přidáme cukr, sůl a ocet.

Přidáme vzešlý kvásek a důkladně prohněteme. Přendáme do formy na biskupský chlebíček (doporučuji vystlat pečícím papírem a necháme kynout cca 30-60 minut na teplém místě.

Na kynutí používám takový fígl, že si připravím hrnec s teplou vodou a formu položím na něj. Teplo uniká z hrnce přímo k těstu a rychleji vykyne.

Pečeme cca 30 minut na 230 stupňů.

Po vychladnutí nakrájíme na tenké plátky (cca 2 mm), rozložíme na plech na na 160 stupňů pečeme do zlatova. Krekry se vysuší a semínka opraží.

Podáváme s hummusem, guacamole či jinou pomazánkou. Já je ale miluji i samotné.




8 komentářů:

  1. Dobrý den, chystám se o víkendu na krekry, vypadají velice lákavě :) Jen se chci zeptat, v surovinách je jen špaldová mouka, ale v popisku je zmíněná i pšeničná, tak jak to tedy je?

    Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je chyba. Je tam jen špaldová. Samozřejmě to jde půl na půl, tím jsem začínala, ale nakonec jsem zjistila, že čistě špaldová funguje také.

      Vymazat
  2. Dobrý den, (druhá Barbora s dotazem :-D ) málokteré kupované krekry mi chutnají . Tyhle vypadají krásně, předpokládám, že sušené droždí zafunguje stejně, je to tak?
    Děkuji Barbora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát sedím v autě a pojídám je. A musím se pochválit. Jsou dokonalé. Sušené droždí funguje stejně určitě, tak se do nic pusť :-)

      Vymazat
  3. Nádherné fotografie! Vypadají přímo k nakousnutí. :)) Hezký víkend přeje, Štěpánka z Corcula

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, můžete odstranit tyto krekry z bezlepkových? Nejsou bezlepkové, špaldová mouka není bezlepková. Bohužel spousta lidí to neví, a mohly by udělat dietní chybu. A pro někoho by to mohlo být hodně zlé. Děkuji

    OdpovědětVymazat