Tento recept mám od své maminky. Když mi řekla, že bude péct dýňový páj a není to recept ode mě (ano, většinou peče moje), tak jsem byla hodně zvědavá s čím přijde.
Když jsem ochutnala syrovou směs, tak jsem byla nadšená. Už takhle to chutnalo dokonale, takže mi bylo jasný, že po upečení to bude ještě tisíckrát lepší. A bylo.
Hned druhý den jsem se vrhla na přípravu vlastního. Pořád jsem na něj myslela a potřebovala jsem ještě jeden další kousek.
V mamčiným receptu se dává 200 g kondenzovaného mléka, já ho nahradila za smetanu a med. Takže je to na vás, co tam dáte. Oboje je super a oboje si (věřím) zamilujete.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks
INGREDIENCE: forma o velikosti 26-28 cm
Těsto:- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
Krém:
- 450 dýně hokaido (váha je po vydlabání, dýně se neloupe)
- 200 g smetany ke šlehání
- 6 lžic medu (popřípadě víc dle chuti)
- 1/2 měkkého tvarohu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 3 vejce
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy vložíme máslo.
Přidáme vejce.Dále přidáme mouku.
A nakonec moučkový cukr.
Zpracujeme do tuhého těsta. Pro lepší práci s těstem ho vložíme na chvíli do lednice.
Připravíme si formu a do té vmačkáme těsto.
Vydlabeme dýni a pokrájíme na kostičky. Hokaido se nemusí loupat.
Pokrájíme na kostičky, podlijeme trochou vody a povaříme do změknutí a aby se voda vyvařila.
K měkké dýni přilijeme smetanu.Přidáme měkký tvaroh.
Dále skořici a
zázvor.
Ještě přidáme vajíčka.
A med.
Vše důkladně rozmixujeme.
Směs nalijeme do korpusu a pečeme na 170 stupňů cca 30 minut.
Vymodelované lístečky položíme na koláč cca po 10ti minutách, aby se to nepotopilo.
Ty lístečky na tom vypadají krásný. Celkově se mi recept moc líbí a koláč určitě chutná výborně. Už jsem od tebe několik receptů zkoušela a każdý z nich chutnal úžasně - także tenhle určitě nebude výjimka :)
OdpovědětVymazatMagicBeautyLife
Tak to mám obrovskou radost :-)
Vymazatten vypadá báječně, my teď milujeme tento, určitě zkuste
OdpovědětVymazathttp://www.vikendovepeceni.cz/2016/10/dynovy-dort-se-slanym-karamelem.html
děkuji za tip :-)
VymazatChutna to hodne dynove? Zkousim ted vsechno mozne z dyne a tento recept vypada lakave.
OdpovědětVymazatTak akorát si myslím :-)
VymazatHuráá další perfektní využití dýně :) Výborný koláč ! I manžel si moc pochutnal :)
OdpovědětVymazatTo je skvělý, mám radost :-)
VymazatMnam! Paj je vynikajici, diky za recept! Pekla jsem manzelovi k narozeninam a hned byl pryc🙂(paj, ne manzel🙂).Hl. mouku jsem vymenila za hl. spaldovou a vse sladila panelou, aby mohl i syn a pochutnali jsme si vsichni👍🙂
OdpovědětVymazatNo super, to mám radost :-)
VymazatDobrý den, mohla bych přidat dýni máslovou? Díky za odpověď a za Vaše super recepty!! Jitka
VymazatDobrý den,mohu použít i syn o maslovou?Také se neloupe? Moc diky za radu a super recepty jsou mnam. Jitka
OdpovědětVymazatSezóna dýní, hned půjdu na to !! :D
OdpovědětVymazatFIT MADDIE
BLOGEREM
Kéž by můj výsledek byl alespoň z poloviny takový, jako tvůj :D.
OdpovědětVymazatFIT MADDIE