JABLEČNÝ ZÁVIN

Jablečný závin je pro mě taková rychlovka. Pokud je doma listové těsto, tak ho dělávám z něho. Ale jelikož ho na 99% zapomenu koupit, tak mě vždy zachrání tento recept. Protože mouku, máslo, vejce a jogurt mám v lednici na 100 %.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 rukávy

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 500 g hladké mouky (špaldové, pšeničné)
  • 250 g másla
  • 4 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 malý bílý jogurt
Náplň:
  • 6 jablek
  • skořice
  • cukr
  • popřípadě rozinky a vlašské ořechy
  • vejce na potření
  • strouhanka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy vložíme máslo.
 Přidáme mouku.
 Dále přidáme cukr.
 A ještě vejce.
 Nakonec jogurt.
 Těsto zpracujeme a dáme ho do lednice vychladit.
 Vychlazené těsto rozdělíme na 2 nebo 3 části. Já dělávám spíše 3 malé.
 Každou část vyválíme do obdelníku a posypeme strouhankou.
Na těsto poklademe kousky jablek, skořici a cukr.
Já krájím jablka na tenké plátky a když nejsem tolik líná, tak je i oloupu. Strouhaná jablka pouští více šťávy a těsto je poté rozmáčené.
 Závin zabalíme.
 A potřeme vajíčkem.
 Nakonec posypeme moučkovým cukrem. Při pečení se na povrchu vytvoří cukrová křupavá krusta.
 Pečeme na 170 stupňů cca 20 minut.


8 komentářů:

  1. Ty děláš štrůdl na rukávy? My doma zásadně na nohavice :)

    OdpovědětVymazat
  2. Není větší podzimní klasiky, než je závin/štrůdl. většinou jablíčka strouhám ale je fakt, že je potom takový víc "mokrý", což nijak nevadí. Dobré kafíčko k tomu.

    Slina mi teče. :-D
    Mirka
    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím. Já je také strouhala, ale pak vytékalo hodně vody a hlavně, co si budeme povídat, je to více pracné :-D

      Vymazat
  3. Ahoj Katka,

    štrúdl bol výborný. Moc ďakujem za inšpiráciu :-)
    M.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejlepší závin 😍 Nikdy nezklame 👌🏼

    OdpovědětVymazat