Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
INGREDIENCE:
- 400 g špaldové hladké mouky ( můžete dát půl na půl celozrnnou špaldovou mouku a pšeničnou hladkou mouku nebo žitnou mouku pšeničnou hladkou moukou)
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g lněných semínek
- 50 g chia semínek
- 50 g dýňových semínek
- 50 g lískových ořechů
- 400 ml vody
- 20 g droždí
- 1 lžička octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
Nejprve si připravíme kvásek. Do 400 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, špetku soli a lžíci mouky, důkladně promícháme, přiklopíme talířkem a necháme vstoupit kvásek.
Do mísy přidáme mouku.
Dále přidáme slunečnicová semínka,lněná semínka,
chia semínka,
dýňová semínka a
lískové oříšky.
Celou směs přidáme k mouce.
Dále přidáme cukr,
sůl a
ocet.
Přidáme vzešlý kvásek a důkladně prohněteme. Přendáme do formy na biskupský chlebíček (doporučuji vystlat pečícím papírem a necháme kynout cca 30-60 minut na teplém místě. Vrch můžeme ještě posypat semínky.
Na kynutí používám takový fígl, že si připravím hrnec s teplou vodou a formu položím na něj. Teplo uniká z hrnce přímo k těstu a rychleji vykyne.
Pečeme cca 30 minut na 230 stupňů.
Krájíme až po vychladnutí.
Chléb je LUXUSNÍ. Recept ukládám do kuchařky 😊
OdpovědětVymazatMockrát děkuji za recept, chléb je výborný! Recept je hrozně jednoduchý. Jen jsem se lekla trochu tekutého těsta, zda jsem něco nepopletla, ale výsledek je dokonalý.
OdpovědětVymazatPrávě proto je potřeba ta forma :-)
VymazatAhoj,nelze upéct jen z celozrne spaldove?
OdpovědětVymazatNelze, to vy nevykynulo.
VymazatLuxusní chléb,děkuji Katko,za perfektní recept:-)Hanka
OdpovědětVymazatTak to mám radost, děkuji moc.
VymazatAhoj Katko,pekla jsem už několikrát a je fakt dokonalý, zkouším různé obměny ,ale stejně nejlepší je původní recept😊😉
OdpovědětVymazatTak to mám radost. Děkuji.
Vymazat