Jelikož bychom s Artym celou husu nesnědli, tak chodíme pravidelně do restaurace. Ale už se těším, až Tobínek bude větší a připojí se k nám třeba brácha s rodinou, sejdeme se, upečeme husu, rozložíme všechny dobroty na stůl a budeme hostit.
Letos jsem se ale konečně vrhla do přípravy Svatomartinských rohlíčků. Svůj vymazlený recept mám už nějakou dobu založený v ručně psané kuchařce, ale ještě jsem nenašla chvíli ho napsat na blog. Až dnes.
Prostě jsem ráno vzbudila, nasnídala se, Tobínek usnul a já si řekla, že se na ně vrhnu. Dělal jsem je s makovou náplní, ale když je úroda ořechů, tak dělám nejraději s ořechovou. Každopádně do zbytku jsem dala domácí švestková povidla a byla to také slast. Takže jakou náplň tam dáte nakonec vy, to už je čistě na vás.
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 30 ks
INGREDIENCE:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g zakysané smetany nebo jogurtu s 10 % tuku
- špetka soli
Maková náplň:
- 80 g mletého máku
- 80 ml teplého mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 lžička perníkového koření
Ořechová náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- troška rumu
- 1 bílek
- vajíčko na potření
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Přidáme máslo.Také zakysanou smetanu.
A špetku soli.
Promícháme a dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.
Mezitím si připravíme náplň. Do mísy vložíme mletý mák.
Přidáme rum.
Cukr.
Perníkové koření.
A teplé mléko.
Pomoučíme si vál.
Těsto rozdělíme na 3 části.
Uděláme z každé části kouli a tu rozválíme do kruhu a rozkrájíme na trojúhelníčky. Já používám pizza kráječ a jde to s ním super.
Na každou část vložíme lžičku náplně.
A zarolujeme.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Posypeme moučkovým cukrem.
A pečeme cca 10-15 minut na 180 stupňů.
Zdravím Kačí a nadšence po sladkém. Právě jsem dopekla dvě várky úžasných Sv.Martinských rohlíčků. A jsou božské. Je to rychlé a tak výborné. Dělala jsem je s povidli a taky jsou skvělé. Budu je dělat kdykoliv se bude k nám chystat návštěva. Geniální!! 😍 Děkuji Kačí za tvé skvělé recepty 😘
OdpovědětVymazat