SKOŘICÁKY (cukroví, sušenky)

Když člověka honí mlsná, tak vznikají ty nejlepší recepty. Letos na Vánoce jsem si řekla, že upeču jen pár neobvyklých kousků. Má to dva důvody, jeden je, že moje maminka naše klasiky má již napečené a tak nemá smysl dělat to stejné dvakrát (hlavně ona to bude stejně lepčejší, že jo) a druhý je, že můj manžel miluje právě tyhle neobvyklosti. Sice se mu snažím vždycky vysvětlit, že ty klasiky k Vánocům prostě patří, tak stejně dám na jeho spokojenost a udělám pár kousků, na které naše rodina není zvyklá.

Jelikož jsem člověk praktický a moc mě nebaví takový to tvoření pidi věcí, u kterých člověk stráví hodiny a hodiny, tak dělám spíš takové sušenky. Letos jsem dostala chuť na něco skořicového, to v mém sušenkovém a cukroví-ovém repertoáru ještě chybí. Vyndala jsem pár surovin, spojila dohromady a ejhle. Ono je to naprosto dokonalé.

Testováno na přátelích, kteří chtěli ihned recept :-)

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet kusů: 2 plechy

INGREDIENCE:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 lžičky skořice
  • 8 namletých hřebíčků
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • cukr na obalení
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme mouku a nasypeme do mísy.
 Přidáme vlašské ořechy.
 Dále cukr a
 máslo.
 Ještě přidáme skořici a také
 hřebíček.
 Zakápneme rumem.
 A nakonec přidáme kypřící prášek.
Zpracujeme těsto, dáme na cca 30 minut až hodinu vychladit, aby se nelepilo a vykoulíme z nich kuličky, které v dlani rozplácneme a z jedné strany obtiskneme do krupicového cukru. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů cca na 10 minut.


8 komentářů:

  1. Veľmi jednoduchý recept,dobré, voňavé keksiky,nielen na Vianoce.Chutili všetkým,robila som polovičnú dávku,vyšli mi dva plechy.🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozně mě zajímalo, jak bude chutnat hřebíček v cukroví , ještě jsem s ním nikdy nepekla. A tohle cukroví je naprosto famózní! Chuťově dokonalý, křehký obláček! S těstem se mi malinko hůř pracovalo, hodně se mi drobilo, ale když přišlo na koulení kuliček, šlo to samo. Mockrát Ti děkuji za tenhle recept, nepochybuji o tom, že se zařadí do mého Vánočního repertoáru.

    OdpovědětVymazat
  3. Pekla jsem poprvé a tak dobré těsto, pracuje se s ním supr :-) opravdu vyjde na 2 plechy a jsou moc dobré více takových receptů :-)

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj Katka, včera som piekla tvoje Skořicáky a sú geniááálne.. mňamózne.. rada do vianočných koláčov pridávam nové recepty a tento pribudne do každoročného pečenia :) ďakujem za inšpiráciu
    Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Boží !! Vážně boží !! Sice jsem je neměla všechny stejně velké, ale jsou vážně moc moc dobré, miluju skořici a ta kombinace s hřebíčkem to ještě pozvedla. Jen to drcení hřebíčku bez hmoždíře byla docela fuška :-D

    OdpovědětVymazat
  6. První recept, který se mi nepovedl a že jsem jich tu uz zkusila. Dodrzela jsem přesně postup i množství a vznikla mi nekompaktni hmota. Musela jsem přidat hodně másla a stejně nemám pocit že to tak má být. Chuťově skvele

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, protože s tím nikdo neměl problém přes Vánoce, tak snad bude příště pokus vydařenější :-)

      Vymazat