Když jsem se na tohle zeptala babičky, tak byla zprvu proti. Říkala, jak je nefotogenická a že vlastně už vařit a péct vůbec neumí. No babi, to je přeci úplná blbost! Tak jsem jí vysvětlila, že tam budou pouze její ruce a že vařit a péct rozhodně umí.
A tak jsme se daly do díla. Jediný lehký zádrhel byla rychlost mojí babičky. Moc nechápala, že potřebuji fotku zaostřit a vyfotit. A tak jsem fotila za pochodu. Něco je proto rozmazaná, ale víte co? O to vlastně nejde. Jde o to, upéct si tento úžasný jablečný koláč, který na nás čeká pokaždé, když za ní na chalupu přijedeme.
A proč ten název? Já mu říkám Babiččin koláč. Jakmile tohle řeknu doma, každý ví. Babička mu říká Chalupářský koláč, protože ho peče pouze na chalupě a k té chalupě už desítky let patří. A tak jsem to spojila a vytvořila postup na Babiččin chalupářský koláč. Tak doufám, že si pochutnáte i vy.
Doba přípravy: 15 minut (30 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 20
INGREDIENCE:
Velký plech:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 kypřící prášky do pečiva
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 6 lžic cukru
- 12-16 ks jablek, skořice, cukr, vanilkový cukr a 50 g másla
- strouhanka
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Přidáme kypřící prášek.A rukou promícháme a jakoby načechráme.
Dále přidáme máslo.
A plech vytřeme obalem. Stačí vytřít a tím vymazat, ale nevysypáváme moukou.
Přidáme ještě cukr.
A také jogurt. Nějaký hustý, smetanový.
A ještě špetku soli.
A celé zpracujeme do tuhého těsta.
To dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Pomoučíme si vál.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
A jednu půlku rozválíme.
Těsto posypeme strouhankou.Ta absorbuje šťávu z jablek a spodek těsta nebude rozmáčený.
Oloupeme si jablka.
A zbavíme jadřinců.
Jablka pokrájíme na plátky. Babička doporučuje plátky, protože, když se jablka nastrouhají, tak pustí hodně šťávy a koláč nebude tak šťavnatý.
Jablka poklademe na těsto.
Posypeme trochou cukru.
Také vanilkovým cukrem.
A nakonec ještě skořicí.
Na vrch jablek nakrájíme kousíčky másla.
Nyní si vyválíme druhou placku.
A tu přesuneme na plech.
Utěsníme okraje.
Troubu si rozpálíme na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.
Souhlasím. Babičky vaří a pečou prostě nejlíp! :-) A tenhle koláček vypadá moc hezky. Naše babička peče taky jeden takový výborný koláč, který umí prostě nejlíp a nikdo ho nikdy tak neudělá. :-D Mají to asi v krvi. :)
OdpovědětVymazatmňam
OdpovědětVymazatBabicka dela uplne stejny s ja ho od mala taky miluju �� Katk
OdpovědětVymazatVypadá luxusně,moc pěkné fotky...Ila
OdpovědětVymazatJee, dekuju, podobny delavala i ma babicka, ale recept nemam ;)
OdpovědětVymazatTenhle typ koláčů miluju!! Ale nejlepší je prave vždycky od babičky, osobně jsem ho jeste nedělala ��
OdpovědětVymazatTo vypadá dobře, to zkusíme. Ale co je to hnědé na těch fotkách? Takové hrudky na jablkách. Děkuji.
OdpovědětVymazatasi nebudem jedina, ktorej si tymto clankom pripomenula babicky.. dakujem :-* nadherne :-)
OdpovědětVymazatTenhle koláč je boží a babičky ho umí nejlépe.
OdpovědětVymazatMilá Kačí, úplně stejný koláč dělá moje babička! :) žádná návštěva u ní, se neobešla bez "babiččina štrůdlu" :) a druhá babička, ze Slovenska, dělá zase vynikající ořechový a kakaový závin a já miluju když můžu její krásné, prací a věkem ošlehané ruce, sledovat při pečení. Děkuju Ti za oživení vzpomínek :)
OdpovědětVymazatZuzka
Dobrý den, včera upečeno a dnes skoro snědeno koláč je vynikající, těsto krásně vláčné,opravdu jako od babičky. Děkuji vám za recept a za vzpomínky na dětství, kdy jsme takový recept s mou babičkou také pekly.
OdpovědětVymazatDekujiiii, presne tenhle kdysi delaly obe moje babicky ❤️❤️ Uz je to tak davno, ze jsem na nej temer zapomnela, ale jen co jsem videla Tve fotecky, tak mi na jazyku vytanula presne ta chut, dekujiiiii! ��
OdpovědětVymazatTo je hnus, jak na to sahá těma špinavýma nehtama :P
OdpovědětVymazatto je prostě NEJ dobrota
OdpovědětVymazatMoje babicka taky takovy kolac delala a mela uplne stejnou pruhovanou misku :) Az mam z toho slzy v ocich...
OdpovědětVymazatTo je tak krásné, kolik vzpomínek vzbudil jediný koláč :-)
Vymazatjednoducho VYNIKAJÚCI koláč! Už po pár minútach voňal v trúbe :-) Výborný, babičke ďakujem za recept :-) Každý kto si dal, si niekoľko kúskov musel pridať.
OdpovědětVymazatJéééé ten moje babička dělá taky :-) Mňamka!!
OdpovědětVymazat