BABIČČIN CHALUPÁŘSKÝ KOLÁČ

Nedávno jsem vám na Instagramu říkala, že jedu k babičce a chtěla bych s ní připravit několik receptů. Je to ze dvou důvodů, babičky prostě vaří nejlépe, to je jasný. A také mám sestřičku už přes 15 let v Austrálii a tak jsem si říkala, že by jí mohlo potěšit, kdybych jí na dálku připravila fotopostup i s kouskem babičky. No a u té příležitosti se podělím o ty recepty i s vámi.

Když jsem se na tohle zeptala babičky, tak byla zprvu proti. Říkala, jak je nefotogenická a že vlastně už vařit a péct vůbec neumí. No babi, to je přeci úplná blbost! Tak jsem jí vysvětlila, že tam budou pouze její ruce a že vařit a péct rozhodně umí.

A tak jsme se daly do díla. Jediný lehký zádrhel byla rychlost mojí babičky. Moc nechápala, že potřebuji fotku zaostřit a vyfotit. A tak jsem fotila za pochodu. Něco je proto rozmazaná, ale víte co? O to vlastně nejde. Jde o to, upéct si tento úžasný jablečný koláč, který na nás čeká pokaždé, když za ní na chalupu přijedeme.

A proč ten název? Já mu říkám Babiččin koláč. Jakmile tohle řeknu doma, každý ví. Babička mu říká Chalupářský koláč, protože ho peče pouze na chalupě a k té chalupě už desítky let patří. A tak jsem to spojila a vytvořila postup na Babiččin chalupářský koláč. Tak doufám, že si pochutnáte i vy.

Doba přípravy: 15 minut (30 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 20

INGREDIENCE:
Velký plech:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 kypřící prášky do pečiva
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 6 lžic cukru
  • 12-16 ks jablek, skořice, cukr, vanilkový cukr a 50 g másla
  • strouhanka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy.
Přidáme kypřící prášek.
A rukou promícháme a jakoby načechráme.
Dále přidáme máslo.
A plech vytřeme obalem. Stačí vytřít a tím vymazat, ale nevysypáváme moukou.
Přidáme ještě cukr.
A také jogurt. Nějaký hustý, smetanový.
A ještě špetku soli.
A celé zpracujeme do tuhého těsta.
To dáme vychladit na 30 minut do lednice.
Pomoučíme si vál.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny.
A jednu půlku rozválíme.
Těsto přendáme na plech a rozprostřeme do okrajů. Babička na to má tento vychytaný váleček, ale jde to i rukama.
Těsto posypeme strouhankou.Ta absorbuje šťávu z jablek a spodek těsta nebude rozmáčený.
Oloupeme si jablka.
A zbavíme jadřinců.
Jablka pokrájíme na plátky. Babička doporučuje plátky, protože, když se jablka nastrouhají, tak pustí hodně šťávy a koláč nebude tak šťavnatý.
Jablka poklademe na těsto.
Posypeme trochou cukru.
Také vanilkovým cukrem.
A nakonec ještě skořicí.
Na vrch jablek nakrájíme kousíčky másla.
Nyní si vyválíme druhou placku.
A tu přesuneme na plech.
Utěsníme okraje.
Troubu si rozpálíme na 170 stupňů a pečeme cca 30 minut.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


18 komentářů:

  1. Souhlasím. Babičky vaří a pečou prostě nejlíp! :-) A tenhle koláček vypadá moc hezky. Naše babička peče taky jeden takový výborný koláč, který umí prostě nejlíp a nikdo ho nikdy tak neudělá. :-D Mají to asi v krvi. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Babicka dela uplne stejny s ja ho od mala taky miluju �� Katk

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá luxusně,moc pěkné fotky...Ila

    OdpovědětVymazat
  4. Jee, dekuju, podobny delavala i ma babicka, ale recept nemam ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle typ koláčů miluju!! Ale nejlepší je prave vždycky od babičky, osobně jsem ho jeste nedělala ��

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá dobře, to zkusíme. Ale co je to hnědé na těch fotkách? Takové hrudky na jablkách. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. asi nebudem jedina, ktorej si tymto clankom pripomenula babicky.. dakujem :-* nadherne :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tenhle koláč je boží a babičky ho umí nejlépe.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Kačí, úplně stejný koláč dělá moje babička! :) žádná návštěva u ní, se neobešla bez "babiččina štrůdlu" :) a druhá babička, ze Slovenska, dělá zase vynikající ořechový a kakaový závin a já miluju když můžu její krásné, prací a věkem ošlehané ruce, sledovat při pečení. Děkuju Ti za oživení vzpomínek :)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, včera upečeno a dnes skoro snědeno koláč je vynikající, těsto krásně vláčné,opravdu jako od babičky. Děkuji vám za recept a za vzpomínky na dětství, kdy jsme takový recept s mou babičkou také pekly.

    OdpovědětVymazat
  11. Dekujiiii, presne tenhle kdysi delaly obe moje babicky ❤️❤️ Uz je to tak davno, ze jsem na nej temer zapomnela, ale jen co jsem videla Tve fotecky, tak mi na jazyku vytanula presne ta chut, dekujiiiii! ��

    OdpovědětVymazat
  12. To je hnus, jak na to sahá těma špinavýma nehtama :P

    OdpovědětVymazat
  13. Moje babicka taky takovy kolac delala a mela uplne stejnou pruhovanou misku :) Az mam z toho slzy v ocich...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásné, kolik vzpomínek vzbudil jediný koláč :-)

      Vymazat
  14. jednoducho VYNIKAJÚCI koláč! Už po pár minútach voňal v trúbe :-) Výborný, babičke ďakujem za recept :-) Každý kto si dal, si niekoľko kúskov musel pridať.

    OdpovědětVymazat
  15. Jéééé ten moje babička dělá taky :-) Mňamka!!

    OdpovědětVymazat