Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení a kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
INGREDIENCE
Těsto:
- 300 g prosáté hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 100 ml vlažného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 kostky droždí nebo 1 pytlík sušeného droždí
- 100 g rozpuštěného vlažného másla
- povidla
Nejprve si odvážíme a rozpustíme máslo.
Poté si vezmeme střední mísu a odměříme si mouku,
přidáme špetku soli,
jedno celé vejce,
cukr.
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Přidáme lžičku mouky, špetku cukru a soli a necháme vzejít kvásek.
Nyní přidáme i rozpuštěné vlažné máslo a
vzešlý kvásek.
Uhněteme v robotu nebo ručně. Těsto bude lepkavé, nebojte se toho.
Když těsto důkladně promícháte, tak si vezměte ještě větší místu, napusťte do ní horkou vodu a vložte do lázně mísu s těstem a přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.
Teď si rozpálíme troubu na cca 180 stupňů.
Na plech si položíme pečící papír o velikosti plechu, lehce pomoučíme a položíme vykynuté těsto. To si lehce poprášíme hladkou moukou a rozválíme. Tlusté by mělo být cca 0,5 cm.
Plát těsta potřeme vrstvou povidel. Já kupuji Dobrá povidla na bedýnkách. Ta jsou nejlepší. Vyrábí je jedna Češka a nejsou moc sladká a jemně nakyslá po švestkách. Takové malé doporučení :-)
Těsto zarolujeme a dáme péct na 170 stupňů cca na 20 minut.
Po vychladnutí závin nakrájíme a nejlépe podáváme s sklenkou vychlazeného mléka.
Kačí, výborná, před chvilkou jsem ji vyndala z trouby a už je skoro snědená. A byla to rychlá a jednoduchá práce. Moc děkuji za recept.
OdpovědětVymazatVýborná!
OdpovědětVymazatSnížila jsem množství másla (na 70 g), cukru (na 50 g) a dala polovinu špaldové mouky - takže je to už jiný recept :-D :-D, ale závin byl skvělý, chutnal nám s manželem, našim třem dětem i návštěvě.
Ahojky...Ted jsem dodelala zavin a stydne..No chut bude urcite dobra ale teda ta manipulace katastrofa..Mela jsem nervy :-D S tim testem se strasne spatne pracuje az mi z toho vybehla zila :-D
OdpovědětVymazatTak to mi je líto. Mně se manipulovalo dobře. Nevím, čím to mohlo být.
VymazatVýborný závin �� jdu ho péct znovu ...děkuji za super recept
OdpovědětVymazat