KYNUTÝ ZÁVIN S POVIDLY

Občas člověk hledá něco snadného, co je raz dva hotové. Pokud pro vás není problém kynuté těsto, tak si tento recept naprosto zamilujete.

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení a kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE
Těsto:
  • 300 g prosáté hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100  ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 kostky droždí nebo 1 pytlík sušeného droždí
  • 100 g rozpuštěného vlažného másla 
Náplň:
  • povidla
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme a rozpustíme máslo.

Poté si vezmeme střední mísu a odměříme si mouku,
přidáme špetku soli,
jedno celé vejce,
cukr.
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Přidáme lžičku mouky, špetku cukru a soli a necháme vzejít kvásek.
Nyní přidáme i rozpuštěné vlažné máslo a
vzešlý kvásek.
Uhněteme v robotu nebo ručně. Těsto bude lepkavé, nebojte se toho.
Když těsto důkladně promícháte, tak si vezměte ještě větší místu, napusťte do ní horkou vodu a vložte do lázně mísu s těstem a přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.
Teď si rozpálíme troubu na cca 180 stupňů.

Na plech si položíme pečící papír o velikosti plechu, lehce pomoučíme a položíme vykynuté těsto. To si lehce poprášíme hladkou moukou a rozválíme. Tlusté by mělo být cca 0,5 cm.
Plát těsta potřeme vrstvou povidel. Já kupuji Dobrá povidla na bedýnkách. Ta jsou nejlepší. Vyrábí je jedna Češka a nejsou moc sladká a jemně nakyslá po švestkách. Takové malé doporučení :-)

Těsto zarolujeme a dáme péct na 170 stupňů cca na 20 minut.
 Po vychladnutí závin nakrájíme a nejlépe podáváme s sklenkou vychlazeného mléka.


5 komentářů:

  1. Kačí, výborná, před chvilkou jsem ji vyndala z trouby a už je skoro snědená. A byla to rychlá a jednoduchá práce. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná!
    Snížila jsem množství másla (na 70 g), cukru (na 50 g) a dala polovinu špaldové mouky - takže je to už jiný recept :-D :-D, ale závin byl skvělý, chutnal nám s manželem, našim třem dětem i návštěvě.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky...Ted jsem dodelala zavin a stydne..No chut bude urcite dobra ale teda ta manipulace katastrofa..Mela jsem nervy :-D S tim testem se strasne spatne pracuje az mi z toho vybehla zila :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi je líto. Mně se manipulovalo dobře. Nevím, čím to mohlo být.

      Vymazat
  4. Výborný závin �� jdu ho péct znovu ...děkuji za super recept

    OdpovědětVymazat