OPÉKANÉ KAPUSTIČKY S TĚSTOVINAMI A SLANINOU


V momentě, kdy se přehoupne starý rok v ten nový, tak začíná sezóna růžičkové kapusty. Právem se jí tedy říká královna zimní zeleniny. Je to košťálová zelenina plná výrazné chuti a vlákniny. Posiluje imunitní systém, krvetvorbu a růst buněk, zvyšuje pevnost tkání, působí na zdraví pletí a vlasů. Obsahuje také velké množství prospěšných minerálů a vitamínů.

Bohužel, kvůli dlouhé úpravě, která dříve byla běžná se z křehké a svěží kapustičky stává rozbředlá zelenina, která nikoho neosloví. Možná si tohle pamatujete ze školní jídelny. Pokud ale kapustičce věnujete notnou péči, tak v momentě ochutnání prvního sousta přehodnotíte názor. Nevěříte?

Pojďte si uvařit společně dva zaručené recepty, které můžete podávat dohromady nebo každý zvlášť.

Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4
   
INGREDIENCE:
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 300 g těstovin
  • 100 g slaniny
  • 2 malé cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce másla
  • 1 střední mrkev
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 g parmezánu
  • olivový olej, sůl, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit těstoviny do osolené vody. Uvařené zcedíme a zakápneme olivovým olejem, aby se nám neslepily.
Poté si pokrájíme slaninu a cibuli na tenké proužky, rozpálíme pánev na střední plamen a obě suroviny restujeme.
Když cibule zlátne, tak přidáme prolisované stroužky česneku a restujeme ještě 2 minuty.
Směs přendáme do velké mísy.
Růžičkovou kapustu zbavíme prvních dvou listů, které jsou většinou špinavé, odkrojíme okoranou část košťálu a rozpůlíme.
Mrkev si oloupeme a nastrouháme na tenké plátky.
Rozpálíme si opět pánev, přidáme lžíci másla a opékáme kapustičky rozkrojenou částí ke dnu. Po pár minutách bude kapustička zlatavá a tak přilijeme 1 dcl vody.
Jakmile se voda vypaří, tak přidáme mrkev
a polámané ořechy.
Promícháme a restujeme dalších 5 minut. Osolíme a opepříme.
Další směs a zcezené těstoviny přidáme do mísy, vše důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem
a podáváme s nastrouhaným parmezánem.
Tento recept byl sepsán pro únorové číslo časopisu Story


1 komentář: