Jaro je hodně barevné období, ale přesto vnímám jako hlavní barvu jara zelenou. A tu si také naplno užívám. Miluji ji v parku, na zahradě, ve váze, ale i v salátech, ve smoothies nebo třeba polévkách.
A právě o polévce to dnes bude. Polévky miluji a tak si je užívám ve všech ročních obdobích. Pro jaro je pro mě typická hrášková. Je krasně zelená, plná výborné chuti a živin.
Víte, že hrášek je úžasným zdrojem živin a vitamínů? Obsahuje ale i hodně bílkovin a tak si jím vegetariáni mohou aspoň částečně nahradit příjem masa. Je ale vhodný i v těhotenství, u dětí ve vývinu nebo třeba u sportovců, protože podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů.
Ještě tu mám pro vás jeden tip. Pokud chcete zachovat krásnou zelenkavou barvu hrášku i po uvaření, tak ho zakápněte citrónem. Ten barvu udrží a vy si i druhý den můžete užívat jarně zabarvené polévky.
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 porcí
INGREDIENCE:
- 100 g slaniny
- 1 střední cibule
- lžíce másla
- 500 g hrášku
- 200 g špenátu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 120 g zakysané smetany
- šťáva z půlky citrónu
- sůl, pepř
Na ozdobu:
- chia semínka
- krutóny
Cibuli si pokrájíme na drobno.
Rozpálím si hrnec, do kterého vložíme lžíci másla nebo využijeme tuk z vypražené slaniny a pokrájenou cibuli, kterou restujeme dozlatova.Připravíme si půl kila hrášku. Může být i mražený.
Hrášek a špenát přidáme k cibuli.
Zalijeme vývarem.
Osolíme a opepříme.
Povaříme 5 minut a rozmixujeme do hladkého krému.
Přidáme zakysanou smetanu.Nakonec zakápneme citrónem (dle chuti).
Na ozdobu si připravíme krutóny, vypraženou slaninu a chia semínka.
Žádné komentáře:
Okomentovat