HRÁŠKOVO ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Jaro je období, kdy jsou dny po zimě konečně delší a teplejší. Na stromech a keřích se objevují pupeny, rostliny pomalu rozkvétají a vše začíná být zelené a barevné. Najednou cítím přísun energie, dobré nálady a takového pomyslného začátku. Začínám více chodit ven, sportovat a hlavně si užívám pestré stravy složené z těch mladých darů přírody, kterými nás po dlouhé promlce začíná opět obdarovávat.

Jaro je hodně barevné období, ale přesto vnímám jako hlavní barvu jara zelenou. A tu si také naplno užívám. Miluji ji v parku, na zahradě, ve váze, ale i v salátech, ve smoothies nebo třeba polévkách.

A právě o polévce to dnes bude. Polévky miluji a tak si je užívám ve všech ročních obdobích. Pro jaro je pro mě typická hrášková. Je krasně zelená, plná výborné chuti a živin.

Víte, že hrášek je úžasným zdrojem živin a vitamínů? Obsahuje ale i hodně bílkovin a tak si jím vegetariáni mohou aspoň částečně nahradit příjem masa. Je ale vhodný i v těhotenství, u dětí ve vývinu nebo třeba u sportovců, protože podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů.

Ještě tu mám pro vás jeden tip. Pokud chcete zachovat krásnou zelenkavou barvu hrášku i po uvaření, tak ho zakápněte citrónem. Ten barvu udrží a vy si i druhý den můžete užívat jarně zabarvené polévky.

Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 porcí

INGREDIENCE:
  • 100 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • lžíce másla
  • 500 g hrášku
  • 200 g špenátu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 120 g zakysané smetany
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř
Na ozdobu:
  • chia semínka
  • krutóny
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme slaninu na proužky, 
kterou vypražíme do křupava.
Cibuli si pokrájíme na drobno. 
 Rozpálím si hrnec, do kterého vložíme lžíci másla nebo využijeme tuk z vypražené slaniny a pokrájenou cibuli, kterou restujeme dozlatova.
 Připravíme si půl kila hrášku. Může být i mražený.
 Hrášek a špenát přidáme k cibuli.
 Zalijeme vývarem.
 Osolíme a opepříme.

Povaříme 5 minut a rozmixujeme do hladkého krému.
Přidáme zakysanou smetanu.
 Nakonec zakápneme citrónem (dle chuti).
Na ozdobu si připravíme krutóny, vypraženou slaninu a chia semínka.


Žádné komentáře:

Okomentovat