Proč jsou natolik oblíbené? Protože jsou složené jen z výživných a kvalitních surovin, jsou praktické na cesty, do školy, do práce, na výlet, k snídani, ke svačině a vypadají také krásně jako dárek.
Dříve jsem je vyráběla ručně, občas tvarovala do vykrajovátek, ale převážně zpracovala do válečku, ten obalila fólií a dala zamrazit. Zmražené jsem je krájela na plátky, které poté pekla.
Nyní jsem ale objevila formu na musli tyčinky a to mi usnadňuje práci o 100 %. Hmota se do formy natlačí lžící a utěsní rukami. Dobré je také vrch formy překrýt potravinářskou fólií a přejet válečkem. Kdyby se hmota neumačkala důkladně, tak by se tyčinka mohla při vyndavání zlomit. Forma na tyčinky je ale silikonová a tak to jde vyndavat opravdu snadno.
Po upečení jsou krásně křupavé, ale uvnitř vláčné. Jsou výborné jen tak, ale také třeba s jogurtem.
Doufám, že se vám tento recept zalíbil a půjdete si ho se mnou upéct.
Doba přípravy: 20 minut (+ 20 minut pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 16 tyčinek
INGREDIENCE:
- 100 g vloček (50 g vcelku, 50 g nahrubo drcených)
- 50 g mandlí vcelku
- 30 g na jemno mletých vlašských ořechů
- 150 g sušeného ovoce (já použila brusinky, višně a hrušku)
- 130 g semínek (já použila mix slunečnicových, dýňových a chia)
- 50 g kokosu (já použila mix strouhaného a plátkového)
- 70 g medu
- 30 g másla (lze zaměnit za kokosový olej)
- 1/2 banánu
Veškeré druhy ořechů, semínek a sušeného ovoce můžete libovolně měnit. Výborné jsou vlašské ořechy, lískové, kešu nebo třeba pistácie. Ovoce doporučuji třeba meruňky, jablka, rozinky, datle nebo také fíky.
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme a namočíme sušené ovoce. Pokrájíme ho na velikost cca 0,5 cm a zalijeme vroucí vodou. Necháme odležet alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Poté zcedíme.Do mísy si vložíme vločky,
mandle vcelku,
přecezené sušené ovoce,
semínka, na jemno mleté vlašské ořechy,
kokos,
rozčvachtaný banán a rozpuštěné máslo s medem.
Nyní můžeme použít robot s nástavcem na hnětení a důkladně propracovat. Já používám ale ten nejosvědčenější nástroj a to moje ruce. Důležité je, aby se máslo, med a banán obalil na každý kousek vločky, semínka a oříšku. Trvá to cca 5 minut.
Nyní si rozpálíme troubu na 150 stupňů.
Připravíme si silikonovou formu a každou část naplníme hmotou.
Pořádně utěsníme, popřípadě ještě doplníme hmotu a opět utěsníme. Nakonec formy přikryjeme potravinářskou fólií a utěsníme válečkem.
Pečeme cca 15 minut.
Po vyndání z trouby necháme tyčinky důkladně vychladnout a až poté vyndaváme z formy. Teplé mají tendenci se lámat.
Takto upečené tyčinky skladujeme na suchém místě. Mohly by natáhnout vlhkost. Což by nevadilo, ale křupavé jsou lepší.
Tento recept byl připaven pro Tchibo blog.
Jůů, tak ty vypadají super a asi i jednoduše! Už vím, co si zkusím připravit k svačince! :) Sice nemám tuhle vymakanou formu, ale já si poradím. :D
OdpovědětVymazatUrčitě ano, já to také dělala dlouho bez ní :-)
VymazatHm! Tohle mi tak nějak úplně káplo do noty, odpoledne se do nich pustím :)
OdpovědětVymazatJen do nich :-)
Vymazattak toto vypadá skvele :) hľadala som nejaký dobrý recept na takéto tyčinky..tak už nemusím hľadať :)
OdpovědětVymazatMy Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers
Děkuji moc :-)
Vymazat