Když se řekne broskev, tak se okamžitě národ rozdělí na dvě skupiny. Jedna ji miluje a druhá se jí kvůli její chlupaté slupce vyhýbá. Je to ale škoda. Broskev má srdcovitý tvar, který napovídá tomu, že pomáhá lidem se srdečními problémy. Je také bohatá na vlákninu a tak pomáhá ulevovat střevům. Je močopudná a tak ulevuje i ledvinám. A ještě k tomu je bohatá na betakaroten, vitamín B, C a E. A tak doporučuji té druhé skupině, aby si jí oloupala a vychutnala.
Pokud je plně dozrálá, tak je šťavnatá, sladká a plná letní chuti. Proto si broskve s chutí připravím na grilu, přidám do salátu, smoothie, koláče nebo třeba ledového čaje.
A právě na koláč a ledový čaj vám přináším recept. Tento koláč peču doma již léta. Občas ale zaměním broskve za meruňky a vytvořím tím inovaci pro svojí rodinu.
Doba přípravy: 20 minut + 35 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks
INGREDIENCE: plech 25x20 cm
Těsto:- 300 g prosáté hladké mouky
- špetka soli
- 1 vejce
- 100 ml vlažného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 kostky droždí
- 100 g rozpuštěného vlažného másla
Náplň:
- 500 g měkkého plnotučného tvarohu
- 4 velké broskve
Drobenka:
- 40 g másla
- 40 g cukru
- 80 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
Ve vlažném mléce s trochou cukru, soli a mouky rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy vložíme odváženou mouku, vejce, cukr, máslo a přidáme vzešlý kvásek. Zpracujeme do těsta a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto si lehce rozválíme a přendáme na plech. Okraje necháme schválně delší přes okraj plechu.Na těsto rozprostřeme tvaroh
a pokrájené plátky broskví.
Nakonec si připravíme drobenku. Do mísy si odvážíme mouku, máslo, cukr a skořici a rukou spojíme všechny suroviny. Drobenku poté posypeme na broskve.
Nakonec okraje přehrneme přes koláče a pečeme na 170 stupňů asi 35 minut.
Výborný je teplý, ale i důkladně vychlazený.
No ten vypadá výborně! Jednoduše, ale tak chutně. Myslím, že bude ideální do těch podzimních dnů. :)
OdpovědětVymazatPanenko ten je !! :O <3
OdpovědětVymazatFIT MADDIE
Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)
OdpovědětVymazat