KANČÍ GULÁŠ NA ŠÍPKU

Jakmile se ochladí, přijde podzim a venku je pochmurno, tak dostávám automaticky chuť na maso a hlavně omáčky. Jedno jídlo, které si rozhodně nikdy neodpustím je guláš. Dělávám ho na několik způsobů a vždy se snažím ho dělat zdravěji. Zahušťuji zeleninou a podlévám domácím vývarem. Díky tomu je výsledek (troufám si říct) vždy dokonalý.

Doba přípravy: 120  minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4
   
INGREDIENCE :
  • 500 g kančí kýty
  • 100 g slaniny
  • 250 g cibule
  • 500 ml červeného vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 10 kuliček jalovce
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 8 listů bobkového listu
  • sůl, pepř
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 2 lžíce mleté papriky 
  • 3 lžičky šípkové marmelády
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme slaninu na kostičky a dáme ji pomalu opékat. Cílem je, aby se vyškvařila a pustila tuk.
 Mezitím si pokrájíme cibuli na drobno a přidáme ke slanině. Restujeme do zlatova.
 Nyní přidáme maso pokrájené na kostičky a zatáhneme ho po všech stranách.
 Když je maso zatáhlé, tak ho zalijeme vývarem a červeným vínem.
Přidáme bobkový list a jalovec. Ten doporučuji dát do síťky, aby jste ho pak nemuseli lovit po kuličkách.
 Přidáme také mletý kmín, sušenou papriku, sůl a pepř.
 Ještě přidáme pokrájená rajčata s rajským protlakem a vaříme, až bude maso měkké.
Maso, bobkový list a jalovec vyjmeme a omáčku důkladně rozmixujeme. Vnikne z toho krásně hladká a zahuštěná omáčka.
Maso vrátíme a můžeme servírovat. Doporučuji s čerstvým chlebem nebo domácím houskovým knedlíkem.


Žádné komentáře:

Okomentovat