KARAMELOVÝ (LOTUS) TVAROHÁČ

Tento recept vznikl před mnoha a mnoha lety a to v době, kdy jsem ještě neměla blog. Tehdy jsem ho nosívala na každou návštěvu a neznám člověka, který by mi ho nepochválil. Dokonce i můj kamarád, kterého beru jako velkého kritika o něm prohlásil, že nic lepšího ode mě nejedl. Na blog jsem ho ale nikdy nedala. 

Před pár dny jsem přemýšlela, co upéct na oslavu. Arty si vzpomněl na tento recept a já si řekla, proč ne. Oprášila jsem recept a pustila se do něj. Nevěděla jsem, zda nám bude stále chutnat, přecijenom se naše chutě mění.

Každopádně nečekejte nějaké super kulinářské umění, ale pokud milujete karamel, tak věřím, že si ho také zamilujete. Dnes prošel testem 6ti lidí a prý super.
Doba přípravy: 30 minut (+ 35 minut pečení)
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
INGREDIENCE:      

Forma o průměru 24 cm
Na korpus:

  • 200 g Lotus sušenek 
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
Na Krém:
  • 50 g másla, roztátého
  • 200 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 2 vejce
  • 1/2 sáču vanilkového pudinku
  • 3 polévkové lžíce Lotus krému
Ozdoba:
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce vody
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1-2 jablka 1 1 lžíce cukru
  • hrst opražených vlašských ořechů
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Sušenky Lotus rozmixujeme v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou. Vznikne nám tuhá hmota.
Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplníme sušenkovou hmotou. Hmotu rozprostřeme po dně a po stranách. Dáme do lednice.
Náplň:
Rozehřejeme máslo s Lotus pomazánkou mikrovlnné troubě či na sporáku a v míse smícháme s dalšími ingrediencemi. Přidáme k tomu tedy mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijeme na vychladlý korpus. Nelekněte se řídkosti těsta. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhý. 

Pečeme cca 35 minut na 170°C. Tvaroh bude na povrchu lehce do hněda. Vychladíme. A můžeme podávat takto.

Ozdoba:
Ušleháme si smetanu do tuha.

Cukr s vodou rozehřejeme na nepřilnavé pánvi, zahřejeme a necháme zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí). Přidáme 4 lžíce našlehané smetany, zamícháme. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vnikne nám smetanový karamel. Ten nalijeme horký na upečený  koláč, rozprostřeme silikonovou stěrkou či rozprostřeme nakláněním koláče.

Umyjeme si pánev, přidáme na ní pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejeme a orestujeme. Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty. Vypneme plotýnku a necháme vychladit. Jablka pustí šťávu a tak budou obalená v lehce řídkém karamelu.

Nakonec koláč ozdobíme ušlehanou šlehačkou, přidáme zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.


4 komentáře:

  1. Za chvilku mám svatek a teď už vím co prinesu holkám do práce. Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Koláč vypadá luxusně. Navíc lotusky u nás doma všichni zbožňují.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypada luxusne...urcite vyzkousim 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá krásně! Je ten tvaroh prosím v plastové vaničce, nebo v alobalu?

    OdpovědětVymazat