Za okny je nános sněhu, -15 stupňů a k tomu patří přesně tento druh hustých polévek s vůní lesa.
Když byl podzim a velká úroda hub, tak jsme s Artym odjeli na chatu za mými rodiči. Jen, co jsme tam dorazili, tak jsme se převlékli do tepláků, obuli pohodlné boty, vzali košík a vyrazili na houby. Úroda byla opravdu neskutečná. Byla to taková ta situace, jak se ohnete pro jednu houbu a rovnou vidíte deset dalších. V podstatě nevíte, co dříve. Zda sbírat nebo čistit. A hlavně jste v takové euforii a nadšení, že se strašně bojíte, že nějakou z těch, co jste viděli tam necháte a přehlédnete.
Bylo to opravdu úžasné. Po několika hodinách jsme odcházeli s košíky plných hub a také s výbornou náladou, že zase po x letech to stálo za to.
Po příchodu z hub jsme s mamkou usedly ke stolu a čistily a krájely. A také rozdělovaly na pravé hřiby a takové ty pevné, které jsou výborné na omáčky a pak na ty ostatní, které se výborně hodí například do polévek.
Mno a o pár měsíců později jsem se rozhodla uvařit náš rodinný recept a to kulajdu. Asi se ten recept od jiných extra neliší, ale řekla jsem si, že tohle je takový základ a že se třeba někomu z vás bude hodit.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
INGREDIENCE:
- 1 - 2 polévkové lžíce másla
- 1 stredni cibule
- 3 - 4 lžíce hladké mouky
- 2 l vody
- 2 a 1/2 hrsti hub
- 10 brambor
- bobkový list, nové koření, kmín, pepř, sůl
- ocet
- smetana ke šlehání
- kopr, cca 2 hrstičky
- vejce
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si hrnec na střední pramen a přidáme na něj máslo. Pote na jemno pokrajenou cibuli a orestujeme do zlatova.
Poté přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.Mezitím si oloupeme brambory.
Když je jíška hotová, tak k ní přidáme 1/2 hrsti hub.
Zalijeme jí vodou.
Poté promícháme a rozmixujeme do hladka tyčovým mixerem.
Do hrnce přidáme zbylé houby.
Také kmín,
4 ks bobkového listu,
a nové koření. Výhodou mletého je, že pak nemusíte lovit kuličky, ale zase pozor na jeho výraznou chuť.
Ještě opepříme a přidáme pokrájené brambory.
Vaříme cca 15 minut, až jsou brambory měkké, ale ne rozvařené.
Poté zalijeme polévku smetanou.
A přidáme cca 2 lžíce octa a sůl. S tím opatrně, ať není polévka moc kyselá.
Nakonec přidáme kopr. Nejlépe čerstvý, který má nádhernou zelenou barvu, ale i výraznou chuť a vůni.
Já do polévky ráda připravuji zastřené vejce a tady vám ukážu způsob, který je opravdu snadný.
Připravíme si úzkou misku, do které vložíme fólii a opatrně vyklepneme vejce.
Poté fólii zabalíme a zavážeme provázkem. Nejlepší je, aby tam nezůstal vzduch.
Dáme si vařit vodu a když se vaří, tak do ní vložíme zavázané vejce. Vaříme 5 minut. Poté vejce vyjmeme, rozstřihneme fólii a vyjmeme vejce.
Bílek bude ztuhlý, ale žloutek syrový.
Kulajdu miluju, ale díky hlavně za ten tip na to vejce! Doma milujeme tekutý žloutek :)
OdpovědětVymazat