Tak jdeme na to, ať to všechno do Vánoc stihneme :-)
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: malá
INGREDIENCE:
- lahev, já použila karafu z Ikei, takže obdarovaný má rovnou i karafu na vodu
- 200 g žitné celozrnné mouky
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 150 g slunečnicových semínek
- 50 g lněných semínek
- 50 g sezamu
- 50 g dýňových semínek
- 50 g nemletého máku
- 1 pytlík sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
Obdarovaný přidá:
- 400 ml vody
Připravíme si skleněnou lahev o objemu cca 1l. Skládání ingrediencí nechám na vás, jen myslete na to, že když dáte třeba jen malou porci sezamu a na to velkou porci mouky, tak sezam zanikne. Ale nyní bych to sama udělala jinak a dala žitnou mouku, pak slunečnicová semínka, pak pšeničnou mouku a pak pokračovala stejně. Ale fantazii se meze nekladou :-)
Do sklenice nasypeme žitnou mouku.
Přidáme pšeničnou.Pak slunečnicová semínka.
Dále lněná, ty jsem dala na jednu stranu.
A mák na druhou, protože je to malá vrstva a překrývala by se.
Dále přidáme sezam.
A dýňová semínka.
Také přisypeme suché droždí.
Ještě sůl.
A také cukr. A je to.
K lahvi připíšeme věnování a vzkaz s receptem a postupem, ten zní:
Semínkový žitný chléb
Celou lahev vysypej do hnětací mísy, přidej 400 ml teplé (ne horké) vody a důkladně promíchej.
Poté si připrav formu na biskupský chlebíček, ten vystel pečícím papírem a těsto do ní nalij.
Nakonec si připrav hrnec, naplň ho trochou vody, tu ohřej a formu přikrytou utěrkou dej nad hrnec. Teplo, které stoupá z hrnce jde do těsta a to vykyne.
Po cca 45 minutách rozehřej troubu na 230 stupňů, peč 10 minut, troubu stáhni na 200 stupňů a dopékej do nahnědlé kůrky.
A takhle vypadá výsledek, fotku můžeš také vytisknout a přidat ke vzkazu pro obdarovaného.
Žádné komentáře:
Okomentovat