JEDLÉ DÁRKY: SEMÍNKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

Vy to prostě milujete a tak jsem neodolala a připravila další jedlý dárek. Tentokrát jsem ho ale nevymyslela já, ale moje čtenářka. Přesněji ona využila můj recept a napsala mi pod něj, že právě z něj bude dělat jedlý dárek, protože se do tohoto recept přidá pouze voda a je to. Takže je to oproti vánočnímu perníku pro obdarovaného ultra lehký.

Tak jdeme na to, ať to všechno do Vánoc stihneme :-)

Doba přípravy: 10  minut
Náročnost: malá
   
INGREDIENCE:
  • lahev, já použila karafu z Ikei, takže obdarovaný má rovnou i karafu na vodu
  • 200 g žitné celozrnné mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g sezamu
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g nemletého máku
  • 1 pytlík sušeného droždí 
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
Obdarovaný přidá:
  • 400 ml vody
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Připravíme si skleněnou lahev o objemu cca 1l. Skládání ingrediencí nechám na vás, jen myslete na to, že když dáte třeba jen malou porci sezamu a na to velkou porci mouky, tak sezam zanikne. Ale nyní bych to sama udělala jinak a dala žitnou mouku, pak slunečnicová semínka, pak pšeničnou mouku a pak pokračovala stejně. Ale fantazii se meze nekladou :-)

Do sklenice nasypeme žitnou mouku.
 Přidáme pšeničnou.
 Pak slunečnicová semínka.
 Dále lněná, ty jsem dala na jednu stranu.
 A mák na druhou, protože je to malá vrstva a překrývala by se.
 Dále přidáme sezam.
 A dýňová semínka.
 Také přisypeme suché droždí.
 Ještě sůl.
 A také cukr. A je to.
K lahvi připíšeme věnování a vzkaz s receptem a postupem, ten zní:

Semínkový žitný chléb
Celou lahev vysypej do hnětací mísy, přidej 400 ml teplé (ne horké) vody a důkladně promíchej.
Poté si připrav formu na biskupský chlebíček, ten vystel pečícím papírem a těsto do ní nalij.
Nakonec si připrav hrnec, naplň ho trochou vody, tu ohřej a formu přikrytou utěrkou dej nad hrnec. Teplo, které stoupá z hrnce jde do těsta a to vykyne.

Po cca 45 minutách rozehřej troubu na 230 stupňů, peč 10 minut, troubu stáhni na 200 stupňů a dopékej do nahnědlé kůrky.
A takhle vypadá výsledek, fotku můžeš také vytisknout a přidat ke vzkazu pro obdarovaného.


Žádné komentáře:

Okomentovat