NAKLÁDANÝ HERMELÍN (jedlý dárek)

Další jedlý dárek je zaručeně hermelín. Potěšíte jím jak muže, tak i ženy. Záleží jen na tom, co do nich dáte. Mužům je můžete více přikořenit a ženám zase připravit se sušenými rajčaty. Hodí se k nim spousta ingrediencí, takže  opět fantazii se meze nekladou.

Jednou jsem nakoupila krásné sklenice a k dárku připsala, že pokud obdarovaný má zájem o doplnění, tak ať po snězení obsahu vrátí sklenici a zase se mu k nějaké příležitosti naplní. Ale samozřejmě to není nutností. Jen mi přijde i pěkné, že vám tím daný člověk dá najevo, že mu to chutnalo a vy je můžete připravit k svátku, narozeninám, Vánocům nebo třeba výročí.

Tip: používejte ty suroviny, které jsou krásně barevné. Celá sklenice pak působí jedleji a lákavěji. Tedy červenou cibuli místo klasické, barevné beraní rohy místo jen zelených apod.

Doba přípravy: 6minut
Náročnost: malá 
Počet porcí: 1,5 litru

INGREDIENCE:
  • 12 camembertů
  • 2l slunečnicového oleje
  • romarýn 4 snitky
  • tymián 4 snitky
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • beraní rohy 1 velka sklenice
  • čili
  • sušená paprika
  • 6 stroužků česneku
  • 6 ks červené cibule
  • hrst ušených rajčat
  • olivy
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Ze začátku dávejte pozor na čistotu. Použijte čisté prkýnko, čisté příbory, mějte čisté ruce a hlavně používejte čisté sklenice. Stejně tak, jako když připravujete například likér.

Hermelín rozkrojíme podélně, část česneku nakrájíme na plátky a část prolisujeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, olivy rozkrojíme na půlky, sušená rajčata můžeme nechat vcelku nebo také pokrájet.

Nyní si připravíme směs z trochy oleje, lisovaného česneku, soli, mletého pepře a sušené papriky, popř. čili. Tuto směs natřeme na rozříznuté hermelíny z obou stran, dovnitř můžeme vložit cibuli, snítek bylinky či sušené rajče. Přiklopíme.

A jdeme skládat, do sklenice nalijeme trochu oleje, vložíme hermelín, na něj poklademe olivy, sušená rajčata, bylinky, koření, beraní rohy, zalijeme olejem a položíme další hermelín a takhle vrstvíme až po okraj.

Zde je tip od Ivči Cat and cook. Až naplníte celou sklenici, zalijete olejem, tak s ní několikrát opatrně bouchněte o prkýnko. Tím dostanete přebytečný vzduch ze sklenice a zaručíte, že se hermelín nezkazí. Sklenice by měla být co nejvíce plná, tedy mělo by v ní být co nejméně prázdného místa.

Po týdnu se do nich můžete pustit, ale zavřené vydrží i několik měsíců (pokud jste dodrželi veškerou čistotu). Po otevření je důležité, aby všechny ingredience byly stále ponořené v oleji.

Sklenice s hermelínem uchovávejte ve tmě a chladu, nejlépe v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat