Jednou jsem nakoupila krásné sklenice a k dárku připsala, že pokud obdarovaný má zájem o doplnění, tak ať po snězení obsahu vrátí sklenici a zase se mu k nějaké příležitosti naplní. Ale samozřejmě to není nutností. Jen mi přijde i pěkné, že vám tím daný člověk dá najevo, že mu to chutnalo a vy je můžete připravit k svátku, narozeninám, Vánocům nebo třeba výročí.
Tip: používejte ty suroviny, které jsou krásně barevné. Celá sklenice pak působí jedleji a lákavěji. Tedy červenou cibuli místo klasické, barevné beraní rohy místo jen zelených apod.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá Počet porcí: 1,5 litru
INGREDIENCE:
- 12 camembertů
- 2l slunečnicového oleje
- romarýn 4 snitky
- tymián 4 snitky
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- beraní rohy 1 velka sklenice
- čili
- sušená paprika
- 6 stroužků česneku
- 6 ks červené cibule
- hrst ušených rajčat
- olivy
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Ze začátku dávejte pozor na čistotu. Použijte čisté prkýnko, čisté příbory, mějte čisté ruce a hlavně používejte čisté sklenice. Stejně tak, jako když připravujete například likér.Hermelín rozkrojíme podélně, část česneku nakrájíme na plátky a část prolisujeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, olivy rozkrojíme na půlky, sušená rajčata můžeme nechat vcelku nebo také pokrájet.
Nyní si připravíme směs z trochy oleje, lisovaného česneku, soli, mletého pepře a sušené papriky, popř. čili. Tuto směs natřeme na rozříznuté hermelíny z obou stran, dovnitř můžeme vložit cibuli, snítek bylinky či sušené rajče. Přiklopíme.
A jdeme skládat, do sklenice nalijeme trochu oleje, vložíme hermelín, na něj poklademe olivy, sušená rajčata, bylinky, koření, beraní rohy, zalijeme olejem a položíme další hermelín a takhle vrstvíme až po okraj.
Zde je tip od Ivči Cat and cook. Až naplníte celou sklenici, zalijete olejem, tak s ní několikrát opatrně bouchněte o prkýnko. Tím dostanete přebytečný vzduch ze sklenice a zaručíte, že se hermelín nezkazí. Sklenice by měla být co nejvíce plná, tedy mělo by v ní být co nejméně prázdného místa.
Po týdnu se do nich můžete pustit, ale zavřené vydrží i několik měsíců (pokud jste dodrželi veškerou čistotu). Po otevření je důležité, aby všechny ingredience byly stále ponořené v oleji.
Sklenice s hermelínem uchovávejte ve tmě a chladu, nejlépe v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat