LINEČTÍ JEŽCI (cukroví)


Tak jsem se vrhla do přípravy dalšího cukroví a tentokrát lineckých ježků. Není na tom nic složitého.

Základem je výborné a křehké linecké těsto, které se vyválí do lehce tlustší placky a vykrájí. Poté se rozpustí vysokoprocentní čokoláda a každý ježek se do ní namočí a do maluje oko. Nakonec bodlinky posypeme oříšky. 

Já jsem zvolila pistácie, protože jsou krásně zelené, ale šlo by to i s lískovými, vlašskými, třeba kokosem nebo nějakou posypkou.

Rozhodně je zkuste, stojí to zato. 

Dostala jsem hodně otázek na to vykrajovátko. Já jsem ho koupila na vánočních trzích na Náměstí Míru, ale věřím že ho seženete téměř všude, kde tato vykrajovátka prodávají. A když ne všude, tak na internetu určitě.

Doba přípravy: 15 minut
Chlazení: 60 minut
Pečení: 5 - 8 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru + na poprášení
  • 160 g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citronu, jemně nastrouhaná
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 70 procentní čokoláda a drcené oříšky
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Všechny ingredience vložte na vál a vypracujte hladké těsto.
Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Troubu předehřejte na 180 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 3-4 milimetry. Vykrajujte do požadovaného tvaru - ježka.

Pečte asi 5-8 minut dorůžova. Poté ve vodní lázni rozpusťte 70% čokoládu, každého ježka do ní namočte, položte na pečící papír, aby šel krásně odloupnout, posypte a oříšky, domalujte párátkem oko a nechte důkladně vychladit nejlépe na balkoně nebo zahradě.


Žádné komentáře:

Okomentovat