BOLOŇSKÁ OMÁČKA

Receptů na Boloňskou omáčku je asi spousta. Já se tento naučila na kurzu vaření a přijde mi opravdu dokonalý. Mrkev omáčku krásně dochutí a dosladí a o vínu ani nemluvě. Opravdu to stojí za to.

Dokonce jsem ho naučila i mojí maminku a co myslíte. Dělá tuto omáčku přesně takhle. Je to prostě zaručená klasika, tak jí zkuste a schválně mi napište, zda vám chutná a jestli tam třeba přidáváte něco dalšího.


Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE

  • 3 plátky Pancetty nebo jiné slaniny
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého masa (já použila hovězí)
  • 3 plechovky rajčat nebo 8 čerstvých velkých rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 2 střední mrkve
  • sůl, pepř, tymián (popř. špetka cukru)
  • 3 dcl červeného vína

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Pokrájíme si pancettu a cibulku na drobné kousky. Na rozpálenou pánev kápneme olivový olej a vložíme Pancettu či jinou slaninu, lehce orestujeme. Restujeme tak dlouho, dokud nám slanina nepustí tuk. 
Pak přidáme cibulku. Pomalu restujeme.
Připravíme si česnek, který nakrájíme na malinké kousíčky. A přidám k cibulce.
Minutku česnek orestuje a přidáme mrkev.
A také maso.
Vařečkou ho rozdělíme na cca 1 cm hrudky.
Posypeme ho tymiánem, solí a pepřem a chvíli opečeme, aby se zatáhlo.
Nyní do směsi nalijeme červené víno a necháme vypařit alkohol.
 Poté přidáme pokrájená rajčata a rajský protlak. A vše pomalu vaříme.
Nakonec popřípadě dochutíme cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost některých rajčat vykompenzovat.
Povaříme, zredukujeme šťávu a můžeme podávat. Nejlepší je se špagetami :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat