VEPŘOVÁ ROLÁDA S KADEŘÁVKEM

Donedávna kadeřávek málo kdo znal. Poměrně se na něj zapomnělo, ale v poslední době nabírá na oblíbenosti. Častěji a častěji na něj můžeme narazit na farmářských trzích, prodává se na eshopech s potravinami, ale také ho můžeme občas potkat i v běžném obchodě. Proč je tak skvělý a měli bychom ho více a více zařazovat do svého jídelníčku?

Kadeřávek je tzv. zimní listová kapusta ozdobená kadeřavými listy plnými lahodné chuti. Obsahuje více železe než steak, více vápníku než mléko a má nejvyšší obsah vitamínu K ze všech listových zelenin. Dále si udržuje první místo v obsahu karotenu a luteinu, kterého má 5x více než třeba brokolice a vitamínu C, kterého má 17krát více než mrkev.

Věřím, že pokud jste doposud kadeřávek nevyhledávali, tak nyní začnete. Lze z něj připravit salát (po zakápnutí olivovým olejem krásně zkřehne), pesto, polévky, lze ho přimíchat do luštěnin nebo obilovin, smoothie či jím naplnit palačinky či masovou roládu. A to si připravíme právě teď.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 3

INGREDIENCE:
  • 500 g vepřové kýty
  • 50 g slaniny
  • 100 g kadeřávku
  • lžíce másla
  • sůl, pepř, čili paprička
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
Batátová kaše:
  • 400 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
  • 400 g batátů, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
  • 50 g másla
  • 80 ml mléka
  • 80 ml smetany ke šlehání (30% a výše)
  • sůl
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si očistíme a omyjeme zeleninu.
Připravíme si kadeřávkovou směs. Pokrájíme na velmi drobno kadeřávek, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, prolisujeme česnek, přidáme sůl, pepř, lžíci másla a trochu čili. Promícháme.
Maso rozřízneme a popřípadě rozklepeme do cca 1 cm plátku. Na povrchu ho osolíme, opepříme.
Poklademe na něj plátky slaniny a směs z kadeřávku.
Zarolujeme. U rolování rolády pořádně utahujeme každý záhyb, aby poté roláda držela.
Roládu svážeme potravinovým provázkem či spojíme jehlicemi.
Zbytek směsi z kadeřávku vložíme do pekáčku, položíme na ní roládu, podlijeme 1 dcl vody a pečeme cca 30 minut na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu přeléváme výpečkem.
Zatímco se nám peče roláda, tak si připravíme kaší.
Oloupeme batáty a brambory a dáme vařit do osolené vody.
Když jsou brambory měkké, tak je slijeme. Do odměrky si vložíme smetanu, mléko a máslo a jemně ohřejeme. Poté nalijeme k bramborám a důkladně zpracujeme do jemné kaše. Nakonec osolíme.

Po upečení maso pokrájíme na plátky a podáváme s batátovou kaší přelitou výpečkem z rolády.
Tento recept byl sepsán pro Tchibo blog.


Žádné komentáře:

Okomentovat