Nedávno jsem si ale řekla, že je na čase, abych se do těchto koblížků pustila také a převzala tak štafetu po babičce. Ne, že bych chtěla, aby je přestala připravovat, to naopak, ale chtěla jsem mít už navždy ty koblížky nejen na chuťových buňkách, ale i pořádně zaryté v mých rukou.
Koblížky mohou působit složitě, ale opak je pravdou. Těsto stačí pouze uhníst, nechat vykynout, vyválet a vykrájet. S těstem se pracuje krásně, nelepí a tak to jde krásně od ruky. Tak neváhejte a zkuste je také...
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 20
INGREDIENCE:
Počet porcí: 20
INGREDIENCE:
- 130 g másla
- 400 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí nebo pytlík droždí na půl kila mouky
- citronová kura z jednoho citronu
- 1 lžíce moučkového cukru
- třetina lžičky muškátového oříšku
- půl lžičky soli
Smažení:
- olej
- popřípadě 3 lžíce sádla, nemusí být
Obalení:
- marmeláda, vanilkový krém, nutella, hrušková či švestková povidla,...
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si máslo a vložíme do robota.
Přidáme mouku. Hrubou i hladkou.Přilijeme teplé mléko.
Také droždí.
(Pokud pracujete s čerstvým, tak si vytvořte kvásek. V troše teplého mléka rozmíchejte droždí, přidejte trochu mouky, cukru i soli, přiklopte talířkem a nechte vzejít kvásek. Poté tuto směs nalijte do ingrediencí.)
Ještě citronovou kuru.
Také moučkový cukr.
Také muškátový oříšek.
A nakonec sůl.
Vše důkladně promícháme a dáme kynout.
Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
Vykynuté těsto znovu zpracujeme. Nemělo by lepit, ale je lepší si lehce poprášit pracovní plochu.
Nyní si vyválíme asi tak 1,5 cm tlustou placku, ze které vykrojíme kolečka pomocí skleničky. Ty necháme na pracovní ploše ještě cca 15 minut znovu vykynout.
Do kastrůlku si nalijeme cca 2 cm oleje a pokud máte, přidejte 3 lžíce sádla. Dodá to koblížkům výbornou chuť.
Smažíme koblížky na středním plameni.
Osmažené koblížky vložíme na mřížku a necháme vychladnout. Poté si přendáme náplň do zdobícího pytlíku, nožem uděláme do koblížku dírku a zdobícím pytlíkem naplníme koblížek. Pokud ho nemáte, tak to zkuste stříkačkou či jednoduše lžičkou.Smažíme koblížky na středním plameni.
Žádné komentáře:
Okomentovat