SALÁT S JAHODAMI A MEDOVO BALZAMIKOVOU ZÁLIVKOU

Na jahody jsem každoročně opravdu natěšená, hlavně na ty české. Jejich vůně a chuť je naprosto dokonalá. Proto, když jsem předminulý rok zjistila, že začíná akorát, když mám rodit byla jsem opravdu smutná. Každý mě strašil, že když kojím tak jahody nesmím, protože je to silný alergen a miminko by se mohlo osypat. Proto jsem se smířila s tím, že tuto sezónu vynechám a budu všem tiše (dobře nahlas) závidět.

Naštěstí jsme měly v porodnici úžasný tým sester a ty nám řekly, ať jíme vše, jen postupně, abychom věděly, na co mám miminko reakci. Po chvíli odolávání jsem je poslechla a dala si jednu jahodu. Kdybyste mě viděli. Nikdy jsem si asi tolik nevychutnávala úžasnou šťavnatou chuť české jahody. Bála jsem se, že bude opravdu pro ten rok poslední. Naštěstí se syn neosypal a tak jsem si druhý den dala jahody čtyři. A opět bez reakce. Nakonec jsem jedla klidně půl kila denně. Byla jsem tak spokojená a šířila tuto myšlenku dál a dál.

Letos, když pomalu přichází sezóna jahod a 1. oslava narozenin mého syna, tak si moc s chutí a jahodami na klíně vzpomínám, jak jsem to vloni řešila a prožívala.

A jelikož ty jahody miluji natolik, tak stále vymýšlím nové a nové recepty. Jahody naslano jsou opravdu úžasně a jsem ráda, že se o tento recept mohu prostřednictvím Tchibo blogu s vámi podělit. Určitě se toho nebojte, protože propojení bazalky a další listové zeleniny, jahod, semínek, sýru a balzamikovo medové zálivky je naprosto dokonalé.


Doba přípravy: 20 minut 
Náročnost: malá
Počet porcí: 2

INGREDIENCE: 
  • 300 g baby špenátu 
  • 1 hrst bazalky
  • 1 hrst hráškových klíčků
  • 10 jahod
  • 1 malá červená cibule
  • 1 avokádo
  • 3 lžíce opražených slunečnicových semínek
  • 100 g sýru feta
Zálivka:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř
Postup aneb jak jsem postupovala já:
 Do zavařovací sklenice si vložíme olivový olej, balzamiko, med, sůl a pepř a důkladně promícháme.
Do mísy si vložíme listovou zeleninu a bazalku, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, na kostičky pokrájené avokádo, na čtvrtky pokrájené jahody a hráškové klíčky.
Promícháme a rozdělíme na talíře. Zasypeme na suché pánvi opraženými semínky, sýrem feta a zalijeme zálivkou.
 

Klíčky lze vypěstovat tak, že do papírového obalu od vajíček vložíme vatu či hlínu, na kterou rozprostřeme semínka hrachu a zalijeme vodou. Zaléváme každý den, až začne hrách klíčit.
 Po cca 3 týdnech jsou klíčky takto vysoké.
 Tento článek byl sepsán pro Tchibo blog.

Žádné komentáře:

Okomentovat