Před nedávnem jsem vám na Instagramu sdílela recept na babiččiny škvarkové bochánky. Natolik vás to zaujalo, že jste mi doslova zahltili direct. A tak jsem se rozhodla tento recept sepsat.
Babiččiny škvarkové bochánky jsou u ní vyhlášené. Sice její koblížky, na které tu máte už také recept jsou absolutní klasikou, bez kterých si nedokážu představit její návštěvu, ale bochánky, mno ty jsou také nebe v puse.
Jen si dejte pozor na jednu věc. Nejsou škvarky jako škvarky. Když je kupuji na farma trzích, tak jsou plné tuku a jakoby se ztratí v těstě. A tak není nad to si vyškvařit ty svoje. Stačí koupit sádlo ke škvaření, pokrájet na drobné kostičky a pomalu škvařit. Sádlo využijete do těsta nebo na vláčné rohlíky a škvarky opět do těsta nebo do pomazánky.
Ještě je dobré koupit uzený bok a ten opět pokrájet a vyškvařit do křupavých škvarečků. Chutná to pak něco mezi škvarky a vypečenou slaninou.
Tak to pojďte zkusit.
Doba přípravy: 45 minut (30 minut kynutí, 15 minut pečení)
Náročnost: střrdní
Počet porcí: 16
INGREDIENCE:
Těsto:
- 500 g hladké mouky (pšeničné)
- 300 ml plnotučného mléka
- 1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky droždí
- 50 ml sádla
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 100 g škvarků
Ozdoba:
- 1 vejce na potření
Verze se sušeným droždím:
Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vlažné sádlo, sušené droždí, sůl, cukr, škvarky a důkladně prohněteme. Cca 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
Verze s kostkou droždí:
Odlijeme si část odměřeného mléko, které lehce ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj kostku droždí, kterou důkladně promícháme, dále přidáme lžičku z odměřené mouky, trochu cukru a trochu soli a necháme vzejít kvásek.
Do mísy vložíme zbytek mouky, soli, cukru, rozpuštěné sádlo, škvarky a zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Důkladně prohněteme, asi 5 minut. Poté si napustíme větší mísu teplou vodou a do této mísy vložíme mísu s uhněteným těstem a přikryjeme jí utěrkou. Díky teplu těsto krásně vykyne za cca 30 minut.
Každý bochánek nařízneme do mřížky a potřeme rozkvrdlaným vajíčkem. Pečeme cca 10 minut na 180 stupňů.
Žádné komentáře:
Okomentovat