JAK UCHOVÁVAT, REFRESHOVAT A ZPRACOVÁVAT POTRAVINY (Bosch)



Tento článek byl sepsán ve spolupráci s firmou Bosch.

Kdybych měla popsat můj příběh ohledně toho, proč si tak vážím každé potraviny a proč jsem schopná se s manželem pohádat kvůli tomu, že nechal ztvrdnout jednu housku (ano, přesně takové věci mě chladnou nenechávají, ale popíši vám proč) ve zkratce, tak to vydá stejně na román. Znám se. Ale když se vrátím k tomu, jak jsem vyrůstala, tak naše rodina řešila každý ždibíček. Vše jsme museli dojídat, vše se zpracovalo, nakupovalo se systematicky a dle plánu na celý týden a asi si úplně nevzpomínám, že bychom někdy něco vyhodili. A když v tomhle vyrůstáte, tak se to ve vás zakoření. A tak jsem si to přenesla i do svého života. Do života s manželem, který vyrůstal v úplném opaku. Nic nebyl problém, vše se dokoupí, tak proč být důsledný. Každé má své a ani jeden extrém asi není úplně správně. Nemusela jsem se tedy nikterak vzdělávat a měla jsem to přirozeně zakódované v sobě. Proto, když se mě někdo zeptá, zda se s Artym hádáme, tak odpovídám, že občas ano, ale většinou kvůli absolutní blbosti. Nejčastěji kvůli plýtvání jídla. "Proč jsi tohle nedal do lednice? To se musí, já myslel, že to nemusí být v lednici! Proč si nedal ty housky do sáčku, vždyť jsou úplně tvrdé. Ježiš, vždyť je to jen houska. Nebo nedávno to bylo kvůli tomu, že si hrál na šermíře a ředkvičky mi tak osekal, že z nich víc vyhodil, než bylo v mističce a po upozornění, že se to dá dělat jinak a dělání stále stejného šermířského umění mi došla trpělivost. Prostě jsem na tu ředkvičku měla chuť, no :-D". Samozřejmě se tomu vcelku pak zasmějeme, hlavně tomu, jak jsme oba jiní. Ale stále se i po těch 12letech spolu od sebe učíme.

Každopádně naučila jsem se nakupovat systematicky a s určitým postupem. Jednou týdně si objednávám bedýnky a zbytek surovin, které dojdou dokoupím v obchodě nebo na farma trzích. Vždy si při objednávání dělám zhruba plán, co uvařím. Nejprve zpracovávám křehké a snadno zkazitelné potraviny, jako třeba špenát, okurka, paprika, rajčata a týden končím zpracováním brambor, řepy, batát, či tuřínu. Maso nakupuji tak, abych ho zpracovala ihned a nemusela zamrazit. Ale i tak si vždy nějaký kousek dám na mrazák. Většinou si ho naporcuji, aby byl už připravený na daný pokrm a nemusela jsem řešit, co s kilem rozmraženého masa, když  mi stačí půl kila. 

Takže, když to shrnu tak:
  • Nakupuji 1x týdně větší nákup a zbytek potřebného dokupuji v průběhu týdne. 
  • Před nákupem si pečlivě rozmyslím, co budu v průběhu týdne cca vařit. Určité potraviny jsou variabilní a tak to třeba dle chuti obměním, ale držím se daných potravin a ne tím, že mám chuť na něco jiného, tak tohle nechám v lednici a jdu koupit jiné potraviny na jiný pokrm.
  • Objednávám online na svět bedýnek, dělám to tak už cca 5 let a už se mi to zažilo. Rozhodně, ač ceny jsou vyšší, tak to vcelku dražší není, protože na člověk tam nečekají různé nástrahy akcí a mlsků, které pak hodí bezmyšlenkovitě do košíku. Je to i super tip na hubnutí, protože co doma není, to se nejí :-).
  • Nejprve kouknu na to, co mají v akci a co je v české sezóně. Tedy v novinkách. Dle toho se zamyslím a vymyslím jídla na daný týden.
  • Vždy nakupuji něco úplně křehkého a čerstvého, co je potřeba co nejdříve spotřebovat, ale také něco, co vydrží. Tedy křehké saláty a zeleninu na saláty, ale i brambory, řepu, tuřín, které na konci týdne zapeču. Vždy ale raději volím mít rezervu, kdybychom něco nesnědli, abychom to dojedli další den a nehromadilo se mi to tam.
  • V případě, že něco nesníme a vidím, že toho je opravdu hodně, tak si to naporcuji a zamrazím. B budoucnu jako když najdu. Například rajská, boloňská, či nějaké polévky jsou super jídlem, které se pak jen rozmrazí, přidají těstoviny a máme jídlo hotové. S dítětem velmi užitečná věc.
  • Jídlo si do lednice skládám tak, abych v něm měla přehled. Dodržuji zóny, které jsou od výrobce dané. Nejníže jsou rychle kazitelné suroviny, jako třeba maso, pak směrem výše je ovoce a zelenina, dále mléčné produkty a nejvýše marmelády, kečupy, hořčice a podobná dochucovadla, která nepoteřbuji tolik chladu. Věděli jste například, že vajíčka se mají ukládat tak, aby ten potisk s číslem daného vajíčka byl směrem nahoru? Je to kvůli tomu, aby ta bublinka ve vajíčku byla správným směrem a nekazila se. Proto se to tak tiskne, abychom v tom měli přehled. Takže jsou i správně naskládaná v obalu. Tak, až je budete vyskládávat do přihrádky, tak je neotočte :-).
  • Dále si suroviny vyskládávám tak, aby to bylo cca seřazené dle toho, kdy je co potřeba sníst. Tedy nikdy nedávám rukolu dozadu a mrkev dopředu, ba naopak. To křehké, či to, čemu končí datum spotřeby dávám vždy dopředu. Snažím se to přeskládávat po každém vaření.
  • Snažím se jídlo dokupovat dle potřeby a ne dle chuti. 

 


Moje tipy na nakupování, skladování a zpracování surovin:

SKLADOVÁNÍ:


Skladování řezaného ovoce a zeleniny.

Mezi tyto druhy patří například chřest, rebarbora, bylinky...stačí oříznout oschlý oříznutý konec, napustit sklenici trochou vody a ponořit do ní oříznutou část a vložit do lednice. Ovoce či zelenina se napije a vydrží mnohem déle. Funguje to stejně, jako s květinou. Jen je potřeba každý den měnit vodu.

Skladování listové zeleniny.
Například špenát, rukola, polníček, bylinky, kadeřávek a podobně přendejte do misky, přikryjte vlhkým, ale ne mokrým ubrouskem a vložte do lednice. Je důležité, aby se na dně nedržela voda a aby byl ubrousek stále vlhký, takže ho namáčejte každý den. Rukola vydrží i týden úplně čerstvá.

Dejte napít třeba hrášku.

Pokud si vyloupete například hrášek a nesníte ho, tak je dost možné, že ho druhý den naleznete lehce scvrknutý a tak není nic jednoduššího, než do misky nalít trochu vody a nechat ho v ní namočený. Přes noc bude vypadat jako čerstvý a bude krásně šťavnatý.

Zelenina s kořínkem.
Zde patří například ředkvičky, které když uvadají, tak stačí napustit hluboký talíř vodou a ponořit do ní ředkvičky kořínkem do vody a ony se krásně napijí a jsou opět křehké a šťavnaté.

Poloha.

Když ukládáte potraviny do lednice, tak přemýšlejte, které podléhají zkáze a dle toho jim najděte vhodné místo. Například v zadní části lednice se často drží voda a potraviny mohou začít plesnivět.

Načasování.

S tím souvisí i tip, že si řaďte potraviny dle toho, kdy je chcete jíst. Dopředu a do úrovní očí si dejte ty křehké a snadno zkazitelné a ostatní do zadní části. Budou se vám pak krásně připomínat.

Ušetřete čas.

Pokud ráno spěcháte, tak si ušetřete čas. Ostrouhejte si například mrkev a ponořte jí do vody a takto jí dejte do lednice. Ráno bude krásně křupavá a nebudete ztrácet čas s loupáním.

Co si spolu rozumí a co zase ne.

Vždy je dobré si předem zjisti, jaké ovoce a zelenina patří k sobě a kde se má skladovat. Například rajčata v lednici ztrácí chuť. Banán a jablko zase urychluje zrání. Což lze zase ale využít, kdy potřebujeme toto zrání podpořit. Například tvrdé mango či avokádo vložíme k banánům.

Nať  a stonky ano.

Pokud to jde, tak kupujte ovoce či zeleninu s natí i stonky, dle nich můžete zjistit, jak jsou čerstvé. Například mrkev s natí je ta, kterou den předem vytáhli ze země a nyní může být na vašem talíři. Pokud je bez natě, tak už je to ta skladovaná, tedy starší. I u rajčat vidíte čerstvost. Pokud je rajče bez stonku, tak nezjistíte čerstvost a na stonku vidíte, zda je suchý či krásně zelený. Ale zase naopak nám poté nať krade šťavnatost z ovoce a zeleniny. Proto je dobré nať například z ředkviček či mrkve oříznout a uložit do lednice bez ní.

Jak zabránit hnědnutí?

Jablko či avokádo nezhnědne, pokud ho potřeme citronem. Je vhodné ho kápnout do salátu a avokádo bude stále zelenkavé. Nebo třeba, když škrábeme jablka na koláč, tak je prokapat citronem a zachovají si svou barvu.

Barvu ale udržuje i pecka u avokáda. Není to ale proto, že by pecka měla v sobě nějaké zázračné látky. Pecka zakrývá část avokáda, tedy k němu nejde vzduch. Zbytek stejně musíte potřít. Proto do lednice ukládejte tu půlku s peckou.

Mražte!

Spousta sezónní zeleniny lze i mrazit. Víte, že si můžete zamrazit i třeba jablka? Babička mě naučila si je vždy pokrájet na plátky nebo nastrouhat, vložit do sáčků a zamrazit. Poté to mám nabalíčkované a co sáček, to štrůdl či american apple pie.

Mrazit lze i banány. Pokud volají o pomoc, tak si je nakrájejte na špalíčky a vložte do sáčku a mrazáku. Poté je můžete přidat například do smoothie nebo si z nich udělat nanacream.


ZPRACOVÁNÍ:
Před očištěním například mrkve, celeru, chřestu, vlastně čehokoliv, zeleninu důkladně umyjte. Do mrazáku si připravte sáček a do něj vkládejte oškrábané slupky. Jakmile se sáček naplní, tak z něj můžete udělat zeleninový vývar.

Kompostér. Pokud máte možnost, zkuste si postavit kompostér. Existují už i ty do bytu. Nebo velké na sídlišti. Odřezky dostanou ihned další smysl.

Nať ze zeleniny lze zpracovat. Nať z mrkve je vhodná na přípravu pesta. Stačí jí vložit do sekáčku, přidat olivový olej, česnek, sůl a opražená slunečnicová semínka, pořádně promixovat do pasty, přendat do skleničky, zalít olejem a uložit do lednice. Nebo nať přidat do salátu.
Nať z ředkviček lze také přidat do salátu. Jen jí doporučuji pokrájet a zakápnout olivovým olejem. Díky tomu zkřehne. Lístky jsou totiž jemně chlupaté a mohou škrábat v krku.

Pokud víte, že nezpracujete například bylinky, udělejte si z nich pesto nebo je pokrájejte a dejte zamrazit. Máte pak připravené bylinky vždy po ruce a zachovají si svou krásnou barvu.

Salát nemusí být jen studený. Spousta zeleniny je výborná i tepelně zpracovaná. Například ředkvičky, zkoušeli jste je někdy orestovat? Nebo třeba si na plech pokrájejte tuřín, batát, bramboru, cibuli, česnek, řepu, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na 250 st. Poté smíchejte s pokrájeným balkánským sýrem a čerstvou rukolou. Je to vážně výborné.

Slupky do brambor, řepy, tuřínu lze upéct či osmažit a udělat si z nich čipsy.

TIPY NA SKLADOVÁNÍ OD FIRMY BOSCH:

Prkénko na sýr s poklopem je skvělé pro uchování sýrů, zároveň vypadá elegantně při jejich servírování. Většina druhů sýrů vydrží déle, pokud k nim pod poklop přidáte cukr. Cukr přitahuje vlhkost a udržuje sýry déle bez nežádoucích plísní.

Už se vám to také stalo? Vyndáte z mrazničky zmrzlinu a ta je tvrdá jako kámen? Zkuste ji vložit do vzduchotěsného sáčku. Ochráníte ji tak před spálením mrazem a bude vždy perfektně krémová.

Mleté maso je velmi náchylné, rychle se kazí a mělo by se vždy co nejdříve spotřebovat. Pokud ho mrazíte, dejte pozor na to, aby mělo co nejplošší tvar. Ideálně ho zmrazte do více plochých krabiček nebo sáčků. Rychleji zmrzne, lépe potom rozmrzne a můžete ho lépe porcovat.

Už máte dost lahviček s kečupem, majonézou a dalšími omáčkami, které neustále padají? Využijte plato od vajec, do kterých je můžete bezpečně uložit víčkem dolů, aby byly omáčky vždy připravené k použití a chladnička chráněná před nechtěnými nehodami.

Zeleninu a ovoce je nejlepší mrazit ještě čerstvé, případně rozmixované, například do ovocného pyré. Mrazte po malých porcích a nezapomeňte krabičky nebo sáčky označit datem zmrazení.

Zbyla vám trocha polévky nebo omáčky? Zmrazte je ve formičkách na muffiny nebo tvořítkách na led. Můžete je pak kdykoli použít pro dochucení při dalším vaření. 


Tip od Kačí:

To stejné udělejte se zbylým rajským protlakem. Poté stačí jen hodin kostičku mraženého protlaku do jídla a máte dochuceno.

Stejně tak i s hroznovým vínem. Pokud víte, že ho nestihnete sníst, tak si namražte kuličky a ty poté perfektně slouží jako kostky ledu v nápoji. Nehledě na to, že to i skvěle vypadá.

Pokud máte ledničku Bosch, tak skleněné poličky EasyLift v chladničkách Bosch je možné výškově přizpůsobit v rozsahu až 6 cm. Nemusíte ani vyndávat potraviny, které v nich máte zrovna uložené. A pokud ve dveřích potřebujete ještě více místa, výška koše dveří EasyLift je variabilní až o 40 cm, i když je zcela zaplněný.

Začíná vaše miska s ovocem a zeleninou vypadat jako školní projekt jen pár dní po tom, co jste ji naplnili? Některé druhy ovoce uvolňují ethylen, což způsobuje dozrávání jiných druhů ovoce a zeleniny, ty mohou měknout a moučnatět. Ovoce, které produkuje ethylen, byste proto měli uchovávat zvlášť od ostatního. Jsou to například meruňky, jablka, avokádo, banány, kiwi, broskve, švestky a rajčata.

Koření se v průběhu času nekazí, ale ztrácí svou sílu a barvu. Pokud se správně skladuje, můžete ho používat mnohem déle, než by vás napadlo. Uchovávejte červené koření, jako je například paprika, v chladničce. Udrží si sytou barvu a zachová si intenzivní chuť déle.

Když mě napadne další, tak je sem budu postupně doplňovat.

 

Do komentářů mi můžete napsat, jaké tipy na skladování a zpracování surovin máte vy. 

Ráda si je přečtu.



Žádné komentáře:

Okomentovat