O víkendu jsem jela za miminkou na chatu a ta nám připravila k obědu naše oblíbené ovocné knedlíky. Tohle je jídlo dětství. Děti měly svojí dětskou verzi, dokonce veganskou, protože synovec nesmí mléčnou bílkovinu a vajíčko a my měli klasiku.
Moje mamka dělá knedlíky kynuté a já zase tvarohové. Jaké jsou lepší? Těžko říct. Já miluji obě varianty, jen ta tvarohová je snazší, protože se nemusí čekat na vykynutí těsta a tak jsem vám připravila recept a teď je na vás, jaké zvolíte.
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4 (12 ks)
INGREDIENCE:
Na knedlíky:
- 4 vejce
- 100 g másla, změklého
- 500 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 12 meruněk či jiného ovoce
Na ozdobu:
- tvrdý tvaroh na strouhání
- měkký plnotučný máslo
- rozehřáté máslo
- maliny
- popřípadě skořice a moučkový cukr na poprášení
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Do mísy, ve které budeme hnětat těsto nasypeme měkké máslo.
A přidáme vejce. Vše důkladně prošleháme.
Dále si odvážíme mouku a postupně zapracujeme do těsta. V tuto fázi bude těsto už hustší.
Ještě přidáme špetku soli.
A tvaroh.
A nakonec moučkový cukr.
Takto bude vypadat zpracované těsto.
Těsto bude lepkavé, proto si nasypte mouku na vál a teprve na mouku položte těsto
Mouku už nezapracovávejte do těsta, jen dokola obalte.
Nyní je důležité si pomoučit ruce.
Ukrojíme si kousek těsta a zabalíme do něj vypeckovanou meruňku.
Klademe opět na pomoučený vál.
Nyní si dáme vařit vodu. A jakmile bublá, tak do ní vložíme knedlíčky. Ty se budou vařit cca 8 minut.
Uvařené knedlíky polijeme rozpuštěným máslem, přidáme tvrdý tvaroh, měkký tvaroh, moučkový cukr a skořici. Super jsou i s mletým mákem.
Žádné komentáře:
Okomentovat