A tak jsem si řekla, že když je ta sezóna švestek, že se konečně vrhnu na nafocení tohoto receptu.
Těsto je super snadné, jen to chce dodržet dvě zásady. Nechat brambory vychladnout a pak nenechávat odstát těsto.
Tak jdeme na to...
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 10
INGREDIENCE:
Těsto:
- 500 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- cca 20 švestek
- mletý mák, tvaroh, cukr, máslo na ozdobu
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit brambory a to ve slupce. Uvařené je necháme vychladnout a oloupeme.
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, sůl a mouku a zapracováváme.
Necháme si ještě další mouku připravenou, kdyby se nám těsto lepilo. Mouky tam nezapracovávejte ale o moc lépe a s těstem si spíš tak hrajte, než důkladně hnětat, ať z toho není bláto a s přidáváním a přidáváním mouky, ať z toho nemáte tvrdé koule, kterými můžete hrát leda tak golf.
Na vál si nasypeme další mouku, položíme těsto a vždy si ukoujíme kousek.
Z těsta uděláme placičku a z obou stran obalíme v mouce.Přidáme vypeckovanou švestku a zabalíme.
Snažte se, aby tam nebylo moc těsta. Cca 0,5 cm. A uválíme kouli.
Knedlíky si odkládáme na pomoučený vál.
Dáme si vařit vodu do velkého hrnce a jakmile začne bublat, tak do ní vložíme knedlíky. Raději vařte postupně, ať se k sobě nepřilepí. Vaříme 5 minut.
Po vyndání je vložte do mísy a přidejte kousek másla, díky tomu se vám neslepí.
Podáváme s tvarohem, mletým mákem, cukrem a máslem. Nebo můžete vyměnit mák za skořici.
Žádné komentáře:
Okomentovat